CATALUNYA ÉS LA COMUNITAT QUE REP MENYS INVERSIÓ RELATIVA DES DEL 2015

Catalunya va ser la comunitat de règim comú que menys inversió pública de l’ Estat va rebre si es posa en relació amb el seu producte interior brut (PIB), en l’acumulat dels últims sis anys. Si se suma tota la inversió estatal susceptible de ser regionalitzada executada a Catalunya entre el 2015 i el 2020, equival a un 2,2% del PIB (tot el que produeix en un any). Com es veu al gràfic, és el percentatge més baix de totes les comunitats (excloent-ne les forals del País Basc i Navarra), i òbviament està lluny de la mitjana espanyola, situada en un 3,9% del PIB.

Madrid ocupa l’onzena posició, amb una inversió acumulada en el període equivalent a un 3% del seu PIB. Són les mateixes posicions que tenien tant Madrid com Catalunya els anys 2015-2018. Són càlculs del Departament d’Economia de la Generalitat amb les dades oficials de l’ IGAE ( Intervenció General de l’ Administració de l’ Estat).
La reduïda execució pressupostària explica en part per què Catalunya se situa a la banda baixa

Es pot fer el mateix exercici posant en relació les inversions acumulades dels últims sis anys amb la població. En aquest cas, Catalunya ocupa el dotzè lloc, amb 631 euros per persona, davant la mitjana espanyola, de 940 euros. Madrid se situa en la novena posició, amb 1.003 euros per habitant. Aquesta comunitat ha millorat tres llocs respecte a la situació en què es trobava el 2018.

El director del serveis d’estudis de la Cambra de Comerç, Joan Ramon Rovira, que des de fa anys analitza el comportament de la inversió pública, assenyala que aquesta inferior inversió crònica que pateix Catalunya es deu al baix nivell d’execució, que dura des de fa anys. Com mostra el període analitzat (2015-2020), Catalunya sempre tenia una previsió d’inversió superior a la de Madrid als pressupostos, i, tot i això, l’execució duta a terme efectivament va ser superior a tots els exercicis a la comunitat madrilenya (vegeu el gràfic).

Sobre la baixa execució a Catalunya, Rovira destaca que també té a veure amb l’estructura organitzativa de l’ Administració. Mentre que a Madrid els pressupostos són més fàcils d’executar, ja que molts dels recursos van a actius vinculats a l’ Administració, que té una presència aclaparadora a la capital, en el cas de Catalunya es tracta de projectes que no són tan recurrents, de manera que els retards són freqüents. Per exemple, l’any passat el pes de les inversions de l’ Administració General de l’ Estat a Catalunya (essencialment els ministeris) va ser d’un 4,9% del total regionalitzable. En aquest capítol, òbviament, Madrid és la comunitat que es veu més beneficiada. Per això la Cambra de Comerç de Barcelona considera que una descentralització més gran ajudaria que les comunitats rebessin més recursos.

Els rànquings sobre inversions relatives els lidera Castella i Lleó. Rovira creu que de vegades aquestes estadístiques amaguen processos d’inversió potents en comunitats com la de Castella i Lleó en matèria viària o hidràulica que en realitat el que fan és connectar el nord amb el sud de la Península.

Tanmateix, l’economista considera que “l’ideal” és que l’estoc d’infraestructures d’un territori estigui relacionat amb la riquesa (PIB) que s’hi genera. “Si s’incentiva més una economia dinàmica, el seu comportament serà més eficient”, afegeix Rovira.

Des d’aquest punt de vista, un projecte com el de l’aeroport del Prat podria actuar com a revulsiu per millorar les ràtios d’inversió a Catalunya. Per això els economistes sempre recomanen analitzar períodes d’inversió llargs.

Les estadístiques han transcendit just després que el Cercle d’Economia advertís en la seva última nota d’opinió que “la capitalitat de Madrid no pot actuar com a aspiradora de recursos de la resta d’ Espanya”. El debat sobre el paper desestabilitzador que té Madrid com a gran metròpolis a l’hora del repartiment de les inversions públiques creix en paral·lel al moviment de l’ Espanya buidada, que mostra com el PIB de Madrid augmenta els últims anys en detriment de la resta de comunitats, a excepció de Catalunya, que es manté en uns nivells semblants.

Els diners destinats a Catalunya l’any passat per l’ Estat equivalen a un 12,67% del total de recursos que es poden regionalitzar per comunitats autònomes, mentre que a Madrid hi va anar un 16,27%. Amb aquests percentatges, els recursos que van arribar a Catalunya en relació amb el total de les comunitats autònomes van ser inferiors al seu pes al PIB (16,8%) i a la població (19%). En el cas de Madrid, la inversió real de l’any passat va ser la més gran dels últims sis anys. La inversió per habitant a Catalunya el 2020 va ser de 123 euros, mentre que a la Comunitat de Madrid es va situar en els 181 euros. La mitjana espanyola va ser de 159.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (13-6-2021)

254 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: