CATALUNYA ÉS UN BOTELLÓ: LES FESTES ES DESFERMEN DE MATINADA ALS CARRERS

“Catalunya és un botelló”
( JOSÉ ANTICH )
Mentre el Govern i el TSJC discutien aquestes dues últimes setmanes sobre el manteniment del toc de queda entre la 1 i les 6 del matí -l’administració catalana a favor i la Justícia en contra- amb el resultat ja conegut de la seva supressió, el retorn del botelló a carrers i places de tot Catalunya, amb desenes de milers de joves en permanent moviment nocturn, està sent la notícia del final d’aquest mes d’agost.

Passa a Barcelona, a les principals ciutats del país, a les zones de platja i de muntanya, de nord a sud i d’est a oest: a les nits, Catalunya és un gran botelló. Quan en arribar la mitjanit, la restauració llança els primers avisos que han d’anar tancant i que la clientela s’ha de retirar, no passa com quan el toc de queda era efectiu i mossos i policies locals intentaven amb més o menys encert que l’espai públic quedés buit.

Ara, res no és igual. Si no és en una plaça, és en una altra, però la festa continua de la manera més desordenada possible. Algú pot estar segur que no seria millor mantenir els locals oberts amb unes mesures de seguretat efectives i reals, que no pas aquestes aglomeracions dels botellons? A les Festes de Sants, per quarta nit consecutiva, la matinada ha estat caòtica amb aglomeracions sense cap control, com la del parc de l’Espanya Industrial amb unes 3.000 persones, càrregues policials, llançaments d’objectes i barricades. Abans havia estat a les festes del barri de Gràcia.

Sense arribar la situació a aquest nivell, moltes ciutats han informat de conflictes als seus carrers o simplement s’han dedicat a normalitzar una situació que al juliol no era, ni de bon tros, tan exagerada. El final d’agost i el retorn a l’activitat acadèmica disminuiran el caos nocturn existent, però encara falta molt estiu per pensar que s’ha acabat, amb moltes festes majors encara per celebrar i amb la Mercè prevista al setembre.

Denegat el toc de queda pel TSJC, en entendre que no hi havia darrere una necessitat sanitària sinó que era una palanca més per evitar botellons i problemes de seguretat i incivisme als carrers, segurament no queda cap altra sortida que revisar el tancament dels establiments d’hostaleria, restauració, bars i terrasses que ara s’allarga fins a la mitjanit. També, estudiar com es pot reobrir l’oci nocturn. Sense toc de queda, el caos actual és molt més gran amb tot tancat. I els macrobotellons, inevitables.
Informa:ELNACIONAL.CAT (29-VIII-2021)

110 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: