CATALUNYA NECESSITA UN PUTIN: MAS SERIA EN GORBATXOV I JUNQUERAS EL NOSTRE IELTSIN

“Ens cal un Putin”.
( ENRIC VILA )

Putin ja t√© el que volia. Si no comet un error de c√†lcul a darrera hora, o hi ha un accident, passar√† a la hist√≤ria com l’home que va tornar a posar R√ļssia en el lloc que li tocava. Els Estats Units tamb√© han aconseguit el que volien: la pressi√≥ dels russos els ha donat l’excusa que necessitaven per recuperar el control d’Europa a trav√©s de Gran Bretanya i de Pol√≤nia.

Catalunya podia haver jugat un paper en el nou Eix del B√© que els americans estan forjant, per√≤ Artur Mas no tenia inter√®s a saber ni on estava Litu√†nia. Ara, quan S√°nchez envia soldats a Ucra√Įna, em fa pensar en una frase que la censura va ratllar a Josep Pla: “Camb√≥ deia que el castell√† √©s el millor criat del m√≥n”, es llegia a Rusi√Īol i el seu temps. En l’Europa nazi de 1942 la frase tenia encara m√©s suc que ara.

Gr√†cies a la inseguretat que Catalunya genera a Espanya, doncs, els americans podran acabar de dominar la vanitat de Fran√ßa i d’Alemanya. Madrid ser√† el pinxo que posar√† la navalla a l’esquena de Berl√≠n i de Par√≠s com en els bons temps d’Aznar i la guerra d’Iraq, amb la difer√®ncia que ara no hi ha ning√ļ que lligui gossos amb llonganisses. Aprofitant la pressi√≥ de R√ļssia, Washington podr√† dissoldre els valors humanitaris europeus que amaraven l’OTAN sense haver d’aguantar les excentricitats d’un Trump.

A Occident es tracta Putin com un boig, però el president rus va ser el primer que va entendre que els discursos democràtics europeus eren una comèdia sense límit

Putin ha deslliurat els Estats Units del vot un√†nime de l’OTAN, i ara R√ļssia tindr√† un aliat per poder frenar la Xina, si ho necessita. La hipocresia nom√©s funciona quan t√© un l√≠mit realista. Putin ho va aprendre fa molts anys, quan l’URSS va caure, i ha jugat les seves cartes molt millor que els pol√≠tics de K√≠ev. Si Ucra√Įna hagu√©s fet la seva feina, en comptes de jugar com Catalunya al m√≥n ens mira, el seu territori no s’hauria convertit en la Pol√≤nia de la globalitzaci√≥.

A Occident es tracta Putin com un boig, per√≤ el president rus va ser el primer que va entendre que els discursos democr√†tics europeus eren una com√®dia sense l√≠mit. Ara Biden far√† una abra√ßada de l’os a Putin i Putin la far√† a Europa amb l’ajut d’Espanya, que √©s la paret que cap pa√≠s del continent podr√† saltar mentre Catalunya no es desperti. Putin ha aconseguit amb Washington el tracte bilateral que Mas volia amb Madrid, perqu√® ha aprofitat les virtuts del seu pa√≠s sense deixar-se acovardir, ni riure’s de la hist√≤ria.

A mi la Catalunya processista em recorda l’URSS de 1990. Mas seria el nostre Gorbatxov i Junqueras el nostre Boris Ieltsin. Si els pol√≠tics russos haguessin fet el ploric√≥, i sobretot si Putin no hagu√©s fet neteja, R√ļssia seria ara una gran deixalleria americana gestionada per Europa. √Čs una lli√ß√≥ que tots aprendrem els propers anys, a mesura que la dist√†ncia entre els rics i els pobres es vagi eixamplant i les collonades feministes de Pere Aragon√®s vagin caient en els plats buits dels catalans espoliats que, com diria Rufi√°n, no mengen banderes.
Informa:ELNACIONAL.CAT (26-1-2022)

91 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: