CATALUNYA POSA EN ÒRBITA L’ENXANETA, EL SEU PRIMER NANOSATÈL·LIT DES DE KAZAKHSTAN

Monitorar el cabal dels rius i les reserves d’aigua, fer un seguiment de la fauna salvatge i poder-la protegir, rebre dades meteorològiques d’estacions en llocs remots o seguir ramats i conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients.També per controlar la situació de boscos cremats, especialment a l’estiu. Són algunes de les tasques que l’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit català, ajudarà a fer des de l’espai, més concretament a 500 quilòmetres de la Terra.

El llançament del petit aparell, que es podrà seguir en directe des d’aquesta pàgina web ensposemenorbita.cat, es farà aquest dissabte a les 7.07.12 des del cosmòdrom de Baikonur del Kazakhstan, una de les exrepúbliques soviètiques de l’Àsia Central.

El nanosatèl·lit forma part de l’Estratègia New Space de Catalunya, el projecte que vol situar Catalunya en la nova economia de l’espai com a sector d’oportunitats. L’aparell és un CubeSat de tres unitats que desplegarà serveis de connectivitat global d’internet de les coses (IoT) a tot el territori català. Permetrà la comunicació i l’obtenció de dades a tot el país, sobretot en zones que avui no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.
L’accés a l’espai amb nanosatè·lits enlaira nous negocis

Batejat amb el nom d’Enxaneta pels infants de Catalunya, el nanosatèl·lit ha estat desenvolupat per Open Cosmos i Sateliot –a través d’un contracte licitat per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)–, en una aposta del Govern per un sector en creixement que es preveu que generi 1.200 llocs de treball els pròxims quatre anys i 280 milions d’euros de facturació.

La gestió i el control dels nanosatèl·lits es farà a través d’un sistema establert a la Ground Station (estació terrestre de control) situada a l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM), a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), gestionat per l’IEEC.

Actualment el projecte NewSpace a Catalunya està format per més de trenta empreses emergents, algunes de les quals líders a escala mundial, tretze centres de recerca i d’innovació i una incubadora de negocis de l’Agència Espacial Europea (ESA BIC Barcelona).
Un dispositiu de menys de 10 kg

Es considera un nanosatèl·lit un satèl·lit que pesa menys de 10 kg. Com que és d’una mida molt més petita que els dispositius espacials convenconials, són més barats i més fàcils de fabricar, de llançar i de gestionar. L’Enxaneta, que és de la mida d’una capsa de sabates, orbitarà a baixa altura, a uns 500 quilòmetres de distància de la Terra, i utilitzarà tecnologia estàndard.

El segon nanosatèl·lit de la Generalitat es llançarà a finals d’aquest any o al principi del 2022 i serà d’una mida una mica més gran, perquè constarà de sis unitats.
Informa:ARA.CAT (19-3-2021)

1.030 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: