“CATETOS Y PROVINCIANOS” : ESPANYA REBUTJA A AFEGIR-SE A LA PATENT UNITÀRIA EUROPEA, PERQUÈ VOLIA IMPOSAR EL CASTELLÀ !

Espanya torna a rebutjar afegir-se a la patent unitària europea.
(JAUME MASDEU )

La patent unitària europea arrencarà sense Espanya. L’últim intent perquè el Govern canviés de posició el va protagonitzar la setmana passada el president de l’Oficina Europea de Patents, António Campinos, en una visita a Madrid en què es va entrevistar amb representants de l’ Executiu i de la CEOE. Campinos els va detallar els avenços del projecte i la previsió que entri en marxa a començaments del 2023.

Tot i això, Espanya no canviarà de posició. En el seu moment es va desmarcar del projecte pel règim lingüístic, que inclou com a llengües de treball l’anglès, el francès i l’alemany, però deixa fora el castellà. Ho va batallar al Tribunal de Justícia de la UE, però sense èxit.
Un bloqueig a causa de la llengua ha impedit optar a aconseguir una seu del tribunal

Ara, quan la patent unitària arrenca amb la participació de 17 països, el Govern ha reiterat la negativa. “En aquests moments, Espanya no considera que hi hagi prou elements per a un canvi de posició”, afirmen de manera escarida des de la secretaria d’ Estat per a la Unió Europea després de la reunió amb Campinos. “Continuem defensant l’ús de l’espanyol per la seva rellevància a nivell mundial”, afegeixen al Ministeri d’Indústria i Comerç.

El president de l’Oficina Europea de Patents es va entrevistar amb la ministra d’Indústria i Comerç, Reyes Maroto; la de Ciència, Diana Morant; el secretari d’Estat per a la UE, Pascual Navarro Ríos; i el president de la CEOE, Antonio Garamendi. Campinos va tornar a la seva seu a Munic sense resultats palpables.

Quina és la gran diferència de la patent unitària respecte la que hi ha actualment? Bàsicament, és una simplificació dels procediments, un estalvi en temps i costos pels tràmits de validació i un reforç de la seguretat jurídica al crear una jurisdicció única. Hi haurà 17 països on es podrà anar a la finestreta única per registrar una patent. A la resta, seguirà el procediment actual de sol·licitud per país i subjecte als tribunals de cada estat.

Tenir dos sistemes que conviuran, segons les autoritats espanyoles, té algun avantatge. “Al final, són els usuaris els que, depenent de l’estratègia que adoptin, hauran de triar quina via els interessa més”, afirma José Antonio Gil Ce­ledonio, director de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques. Podran sol·licitar la patent unitària, vàlida per a un bloc de 17 països, amb jurisdicció única i delegacions locals dels tribunals, o la patent clàssica, escollint per a quins països se sol·licita i litigant en cada estat on es qüestioni la patent.

Com que queden fora de la patent unitària, els jutges espanyols perden l’oportunitat de participar en el tribunal europeu i Espanya també ha perdut l’ocasió de lluitar per una seu, que s’emportarà Itàlia. Aquest país va acompanyar Espanya en la batalla inicial per les llengües, però consumada la derrota legal, va canviar de posició, es va integrar a la patent unitària i ara Milà està a punt de ser la tercera seu del tribunal, juntament amb París i Munic.

“La patent unitària permet reduir despeses en valida­cions i traduccions, i evitarà sentències contradictòries entre països”, apunta Josep Maria Pujals, especialista en propietat industrial, que afegeix que és un pas més per al mercat únic, que és el que permet a Europa ser competitiva a l’escenari global. “Europa no pot dependre de tercers”, afirma Pujals.
Informa:ELNACIONAL.CAT (19-IX-2022)

93 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: