CATVERS, EL NOU ESPAI VIRTUAL AL CIBERESPAI, UN PAS MÉS CAP A LA REPÚBLICA DIGITAL CATALANA

“CatVers, el metavers català”.
Impuls a la llengua i la cultura.
El Govern considera que el nou espai virtual al ciberespai és “un pas més cap a la República digital”.
( FRANCESC BRACERO )

Si es decideix a entrar aquests dies a CatVers, el metavers impulsat per la Generalitat i la Cambra de Comerç de Barcelona a través del Centre Blockchain de Catalunya (CBCat), descobrirà que està ubicat a la muntanya de Montserrat i que al travessar el llindar del seu edifici amb arquitectura pròpia de centre de visitants de parc natural s’arriba a un espai familiar. Sí, s’assembla al que vèiem –alguns– fa 18 anys en Second Life, la fracassada xarxa social virtual en la qual se suposava que havíem de viure una alternativa a la nostra realitat quotidiana.

Petits avatars amb forma de ninots sense cames semblants als Playmobil que es representen persones reals, connectades a aquest món mitjançant ulleres de realitat virtual sense saber molt bé què fer o com actuar. Aquesta és la realitat ara, encara que no es poden extreure conclusions precipitades. Aquest és l’embrió del metavers català, que aspira a ser una altra cosa.
El segon semestre del 2022 està previst obrir un campus universitari amb ensenyaments reglats

“La humanitat està creant una realitat paral·lela digital que fins ara no era prou visible”, afirma Quirze Salomó, president executiu del CBCat. “Era molt important per a Catalunya ser-hi com més aviat millor –assenyala–, perquè som una cultura minoritària a nivell global. El fenomen del metavers és global, i les cultures minoritàries, o ens espavilem, o ens dissolem”.

El CatVers que es pot visitar aquests dies és tot just una sala, amb escales i terrasses, però poc s’hi pot fer a part de la simple experiència de recorre’l. “És un petit germen perquè la gent el comenci a veure –explica Salomó–, perquè les entitats de tota mena puguin tenir un casal en el metavers”.

Al llarg d’aquest mes aquelles entitats adherides al projecte podran tenir una rèplica de la sala i al febrer podran elegir diferents sales en les quals podran fer exposicions i vendre NFTs, és a dir tokens no fungibles, certificats de propietat d’objectes digitals.

Com una espècie d’estació espacial a la qual s’aniran afegint mòduls, el CatVers té previst créixer. La següent gran fita programada per al segon semestre d’aquest any és inaugurar un campus universitari en el qual es podran impartir ensenyaments reglats i, per a finals del 2022 hi hauria d’haver sales d’exposició disponibles per al comerç català.

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, va afirmar durant la presentació de CatVers que és “un pas més cap a la República digital”. La presidenta de la Cambra de Comerç, Mònica Roca, va acompanyar Puigneró i Salomó en el debut del metavers català. Tots tres es van col·locar les ulleres de realitat virtual –són imprescindibles en els metaversos–per entrar en aquest espai alternatiu i explicar el projecte.

El pressupost de CatVers és d’“entre 10.000 i 20.000 euros”. Al llarg d’aquest any necessitarà una altra aportació similar. El seu ús fins a finals de febrer serà gratuït, però després caldrà pagar unes tarifes que encara no s’han concretat. Una cinquantena d’institucions i entitats ja estan adherides al projecte.

El responsable de CarVers considera que “aquests mons que s’estan creant s’han de conquerir. Les conquestes de fa uns segles es feien a cops de porra. Les conquestes ara són a base de creativitat. I de creativitat, Catalunya està plena”. Per això espera que els nous conqueridors armats únicament amb unes ulleres de realitat virtual i uns comandaments siguin creatius catalans.

Salomó espera “una adopció molt forta dels metaversos en aquests tres propers anys”. “No serà encara universal, però sí d’aquí a uns 5 anys, com ara el WhatsApp”, afirma.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (16-1-2022)

102 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: