La decisi√≥ de Pablo Casado d‚Äôimposar Cayetana √Ālvarez de Toledo com a cap de llista del Partit Popular per Barcelona a les eleccions generals √©s un intent desesperat d‚Äôevitar que In√©s Arrimadas i Ciutadans converteixin definitivament el PP en extraparlamentari a Catalunya. Des d‚Äôaquest punt de vista, la decisi√≥ sembla encertada.¬†¬†¬† L‚Äôelectorat espanyolista i conservador de Catalunya no va dubtar entre Arrimadas i Xabier Garc√≠a Albiol i, en canvi, ara arribar√† als col¬∑legis electorals amb el ‚Äúcoraz√≥n part√≠o‚ÄĚ.¬† Cayetana √Ālvarez de Toledo √©s en la q√ľesti√≥ catalana tan radical com la l√≠der de Ciutadans, per√≤ per als conservadors espanyolistes el marquesat √©s un grau, i el PP apareix ara a les enquestes com un vot m√©s √ļtil per liderar el tripartit de dretes que no pas Ciutadans.

Dit aix√≤, el que costa d‚Äôentendre √©s que tota una arist√≤crata, amb reconeguda traject√≤ria intel¬∑lectual i sense els problemes laborals que afecten els plebeus ‚Äēi que malauradament expliquen en bona part el m√®tode de confecci√≥ de llistes de la majoria de partits‚Äē, es presti a fer el paper m√©s grotesc que es pot assumir en pol√≠tica. La prova √©s¬†que, malgrat l‚Äôactitud bel¬∑ligerant que la caracteritza, ha hagut de comen√ßar a promocionar la seva candidatura a la defensiva, argumentant que t√© tot el dret a presentar-se per Barcelona, malgrat no tenir cap vincle amb la prov√≠ncia i descon√®ixer la llengua pr√≤pia, perqu√® Barcelona¬†pertany¬†a¬†Espanya, ella √©s espanyola de ple dret i la Constituci√≥ l‚Äôempara. I ha afegit que contradir aix√≤ demostra el que considera ‚Äúla xenof√≤bia dominant a Catalunya‚ÄĚ. Nom√©s cal repassar les estad√≠stiques per concloure tot el contrari. Catalunya √©s la comunitat m√©s acollidora i menys xen√≤foba, el discurs de la marquesa¬†√©s contrari a l‚Äôesperit constitucional i el seu plantejament pol√≠tic est√† inspirat en el dret de conquesta.

Amb dades a la mà, Catalunya és la comunitat menys xenòfoba i més acollidora en relació a Espanya i a Europa. Cap altra comunitat ha incorporat tants estrangers en tan poc temps. Ara mateix Catalunya té registrats més d’un milió d’estrangers en situació legal, cosa que suposa més d’un 13% de la seva població, i això sense comptar els sensepapers.

A diferència del que ha passat a Andalusia i a altres regions europees, el fluxe migratori a Catalunya no ha provocat brots de xenofòbia considerables. Només un partit d’extrema dreta, Plataforma per Catalunya, precisament vinculat a l’extrema dreta espanyola, va intentar capitalitzar políticament el rebuig a la immigració i va fracassar estrepitosament. Només ha obtingut cap diputat a cap parlament i només 8 regidors dels 9.069 que s’elegeixen a tots els municipis de Catalunya.

La candidata del PP es declara constitucionalista, però totes les constitucions estableixen circumscripcions territorials per evitar l’intrusisme i assegurar la representativitat dels interessos de cada comunitat

Catalunya no només rebutja la xenofòbia, sinó que ha estat capdavantera en l’acolliment d’immigrants i refugiats, sovint actuant en contra de les restriccions imposades pel govern espanyol. Iniciatives com la d’Open Arms, per salvar les vides d’immigrants i refugiats, han sorgit precisament de Catalunya.

En canvi, quan governava el PP, el partit que representa Cayetana √Ālvarez de Toledo, les pol√≠tiques restrictives, xen√≤fobes i supremacistes eren la pr√†ctica comuna fins al punt que el fins fa poc l√≠der del PP a Catalunya va fer la campanya ‚ÄúLimpiar Badalona‚ÄĚ, que subtilment venia a prometre l‚Äôexpulsi√≥ dels immigrants romanesos.

Cayetana √Ālvarez de Toledo va declarar que el fet de no ser catalana i no parlar catal√† ‚Äúdona m√©s sentit‚ÄĚ a la seva candidatura. Precisament la Constituci√≥ i la llei electoral estableixen circumscripcions per assegurar que cada territori tingui la seva representaci√≥ a les Corts. √Čs obvi que l‚Äôesperit amb qu√®¬†s‚Äôestableixen les circumscripcions t√© com a objectiu compensar amb la veu del territori el poder pol√≠tic central. Per la mateixa ra√≥, la Constituci√≥ dels Estats Units obliga als candidats a congressista i a senador a estar empadronats a l‚Äôestat on volen ser escollits. √Čs una manera de garantir que els membres electes del legislatiu defensaran els interessos de la gent que els ha votat i no uns altres. Ella ha dit que √©s ‚Äúconstitucionalment espanyola i orgullosa de ser-ho‚ÄĚ i que ve a Catalunya a defensar la Constituci√≥…com si la Constituci√≥ fos quelcom que nom√©s la gent com ella poguessin defensar-la a Catalunya com els missioners cristianitzaven les Am√®riques. Segur que una de les primeres iniciatives del tripartit de dretes ser√† fer una llei electoral amb circumscripci√≥ √ļnica a tot Espanya. En aquest cas, la Marquesa de Casa Fuerte s‚Äôestalviaria haver de viatjar a terra hostil… per√≤ la Constituci√≥ quedaria definitivament en paper mullat.

Aix√≠ doncs, Cayetana √Ālvarez de Toledo¬†tindr√† tot el dret legal a presentar-se per Barcelona, per√≤ des del punt de vista de l‚Äôesperit constitucional, el seu discurs respon¬†a un plantejament intr√ļs que nom√©s es pot justificar amb el dret de conquesta. En la presentaci√≥ de la seva candidatura va dir que ‚Äúcada cent√≠metre d‚ÄôEspanya pertany a tots els catalans com cada cent√≠metre de Catalunya pertany a tots els espanyols‚ÄĚ. √Čs un sofisma obvi, perqu√® els catalans no poden decidir sobre Espanya, mentre que Espanya ho pot imposar tot sobre Catalunya. Amb tot, el m√©s significatiu √©s aquest plantejament basat en termes de propietat, de pertinen√ßa, que ens retrotrau a la conquesta. Aix√≤ √©s nostre i vosaltres a callar. No hi ha m√©s.

Informa:ELNACIONAL.CAT (22-3-2019)