CENTENAR D’INFERMERES ANDALUSES, ALS HOSPITALS CATALANS: NO ENS PODEM MORIR NI EN CATALÀ !

Diversos centenars d’infermeres ­andaluses nodreixen els hospitals ca­talans des de l’octubre. Des que el Sistema Andalús de Salut (SAS) va cancel·lar els contractes covid i va deixar lliures unes 2.000 infermeres. La xifra estimada d’aquesta onada de professionals, segons les mateixes protagonistes, és del voltant de 600, però des de l’ Institut Català de la Salut, el principal contractant, no l’han sabut concretar.

A l’hospital del Mar almenys n’hi ha 23 de noves, la majoria de 24 i 25 anys i el títol molt recent. “Contracte de dos anys, amb possibilitat de triar torn i destinació; ha estat formidable. Hem vingut en parella, i així podem coincidir i tenir temps lliure alhora”, explica Carlos Santos, que amb la seva nòvia, també infermera, van passar els últims mesos de covid ell al centre de primària de Cabra ( Còrdova), i ella, a l’uci, i que gairebé van superposar contractes.
Vall d’Hebron i el Mar i els hospitals de Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa ofereixen contractes de fins a dos anys

“Ens en vam assabentar per un grup de WhatsApp de col·legues que havien connectat amb Vall d’Hebron. Vam enviar el currículum, ens van trucar de recursos humans i ja som aquí. Molt contents. Encara que haguéssim aconseguit un altre contracte temporal allà, seria de tres
mesos a tot estirar. Per dos anys sí que val la pena venir a viure aquí”, explica José Carlos Rosado, que aquest estiu va treballar com a reforç a l’hospital Virgen del Rocío, de Se­villa, i ara s’ha traslladat a l’hospital del Mar, també amb la seva nòvia. “I mira –diu ensenyant el telèfon–, m’acaba de sortir una altra oferta de Lleida: un any”

Noelia Orellana és de Jerez, però la seva última ocupació va ser al Clínic de Saragossa. “Hi vaig haver de viure allò que es veia per la tele, que una veïna denuncia que allà hi vivia una infermera. I a sobre em vaig infectar de covid. Sort dels companys”. Ho va passar sola. El contracte a Barcelona li permet compartir vida amb el seu nòvio, que també treballa a Catalunya. I defensa la qualitat del seu lloc de treball a l’hospital del Mar, encara que tinguin més pacients per infermera que en altres comunitats.

La falta d’aquests professionals no és un mal que afecta només Cata­lunya. “Es calculava, el 2019, que el dèficit d’infermeres a escala internacional era de 6 milions. L’últim informe indica que ara en falten 13 mi­lions”, aclareix Paloma Garcimartín, directora d’ infermeria del Mar. “En necessitàvem abans de l’epidèmia, però durant les pitjors onades la falta de professionals va ser duríssima; els malalts crítics i amb respirador necessiten una proporció de professionals molt superior, o sigui que en cada onada tornen a créixer les necessitats. Vam arribar al juny convençuts que hauríem de suspendre vacances per la cinquena onada. Vam poder salvar el moment perquè el CatSalut va aprovar triplicar el preu de l’hora extra, però no es pot continuar així.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (21-XI-2021)
N.de la R.
Ens imaginem que aquestes infermeres ja deuen saber el català o ,pel cap baix, se les obligarà a aprendre català,oi? Vergonya, cavallers,vergonya.No ens podem morir ni en català!

166 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: