CINC MANIPULACIONS DE L’ACTE DE VOX A BARCELONA

L’auge de l’extrema dreta al m√≥n s’ha constru√Įt, en part, amb afirmacions manipulades i falsedats. Vox no n’√©s una excepci√≥, i el seu acte a Barcelona ha estat ple d’asseveracions que no se sustenten en cap fet real. Aqu√≠ en van cinc exemples:

  1. Javier Ortega Smith: “Gr√†cies als que heu resistit quan us sancionaven per retolar en espanyol als vostres negocis”. Les multes ling√ľ√≠stiques s√≥n un dels principals arguments dels partits espanyolistes per afirmar que es persegueix el castell√†. El fet, per√≤, √©s que mai s’ha multat ning√ļ per retolar en castell√†. La norma preveia sancionar aquells comerciants que no retolessin almenys en catal√†. √Čs a dir, que es multava els comerciants que no tenien els cartells en catal√† independentment de si els tenien en castell√†, angl√®s, o √†rab. I no es multava qui tingu√©s el r√®tol en castell√† sempre que les indicacions tamb√© estiguessin en catal√†. La llei no √©s una anomalia catalana: sense anar m√©s lluny, hi ha un centenar de normes que protegeixen l’etiquetatge en castell√†.
  2. Santiago Abascal: “L’esquerra tra√Įdora i la ‘derechita’ covarda han regalat tota la plata de la casa als separatistes per aguantar una estona m√©s al poder”. M√©s enll√† dels apel¬∑latius que dedica el l√≠der de Vox al PSOE i al PP, una mirada a l’evoluci√≥ de les inversions de l’Estat a Catalunya demostra que no nom√©s els partits no li han regalat “tota la plata de la casa”, sin√≥ nom√©s la part de la plata que li toca per poblaci√≥. Sense anar m√©s lluny, els pressupostos de Pedro S√°nchez (que no es van poder aprovar) van elevar la inversi√≥ a Catalunya fins a un 16,8%, lluny del 19,2% del PIB. Els √ļltims comptes del PP van destinar a Catalunya un 13,3%, un lleuger ascens respecte al 10,7% del 2016 i el 9,5% dels pressupostos de 2015.
  3. Ortega-Smith: “Fa dos anys van comen√ßar les accions contra el Proc√©s mentre d’altres miraven cap a un altre costat”. Just fa dos anys que Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega van ser condemnats pel 9-N, despr√©s d’un procediment judicial instigat per la fiscalia, aleshores depenent del govern del Partit Popular. A m√©s, el tinent coronel Baena va explicar al judici al Tribunal Suprem que el 2015, molt abans que Vox fes cap pas contra el Proc√©s, la Gu√†rdia Civil ja l’investigava. Ho feia en secret, per√≤ la persecuci√≥ judicial dels dirigents independentistes era ben not√≤ria: abans de l’1-O el president, Carles Puigdemont, va rebre fins a cinc requeriments del Tribunal Constitucional arran de diversos recursos del govern del PP.
  4. Abascal: “Els separatistes volien tancar la porta als nostres germans hispanoamericans perqu√® venien sabent espanyol i no podien adoctrinar-los”.¬†El l√≠der de Vox eleva unes declaracions de Jordi Pujol de l’any 2008 a pla de Govern. L’expresident de la Generalitat i l’expresident del Parlament Heribert Barrera reflexionaven aix√≠ sobre la immigraci√≥ en un llibre-entrevista del periodista Salvador Cot: “El que complica bastant les coses √©s que √©s m√©s dif√≠cil integrar un llatinoameric√† que un andal√ļs”, afirmava el ja finat Barrera, i despr√©s d’aquesta afirmaci√≥, Pujol afegia: “Aix√≤, segur; i m√©s que un marroqu√≠. La religi√≥ apart, als llatinoamericans els costa entendre la catalanitat”.¬†La Generalitat no ha posat mai cap limitaci√≥ a la immigraci√≥ de l’Am√®rica Llatina. De fet, dels deu pa√Įsos amb m√©s immigrants a Catalunya, quatre s√≥n d’aquesta part del continent americ√†.
  5. Abascal: “Europa est√† islamitzada”. Les dades de religiositat a Europa desmenteixen rotundament aquesta afirmaci√≥. Segons l’Eurobar√≤metre de 2015, el 71,6% dels europeus s√≥n cristians (majorit√†riament cat√≤lics), el 13,6% agn√≤stics i el 10,4% ateus. Nom√©s un 1,8% dels europeus s√≥n musulmans.
Informa:ARA.CAT (30-3-2019)
443 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: