CINC PREGUNTES SENSE RESPOSTA SOBRE L’ESPIONATGE A L’INDEPENDENTISME

(OT SERRA )

Pedro S√°nchez encara ha de compar√®ixer al Congr√©s -probablement el dijous 26 de maig- per explicar el cas Pegasus, per√≤ amb el relleu a la direcci√≥ del Centre Nacional d’Intel¬∑lig√®ncia el govern espanyol ha fet un intent de tancar l’esc√†ndol sobre l’espionatge. L’aspiraci√≥ de l’independentisme que es publiquin documents secrets topa amb els l√≠mits de l’executiu de l’Estat : nom√©s en desclassificar√† a petici√≥ d’un jutge i nom√©s es podran consultar en el marc de la comissi√≥ de secrets del Congr√©s. Si b√© l’executiu vol presumir d'”absoluta transpar√®ncia”, encara queden molts interrogants per respondre. I la barreja entre el Catalangate i la punxada dels tel√®fons del president espanyol i els ministres de l’Interior i de Defensa, Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles, ha afegit confusi√≥.
1. ¬ŅLes conclusions del “control intern” del CNI s√≥n les que ja va exposar Paz Esteban a la comissi√≥ de secrets?

El ministre de la Presid√®ncia, F√©lix Bola√Īos, va viatjar a Barcelona per reunir-se amb la consellera de Presid√®ncia, Laura Vilagr√†, el diumenge 24 d’abril per traslladar-li que el CNI duria a terme un “control intern” per aclarir el que revelava l’informe de Citizen Lab publicat al New Yorker. La ja exdirectora de l’organisme, Paz Esteban, va compar√®ixer a la comissi√≥ de secrets dijous passat amb una pila de documents, la majoria resolucions judicials que avalaven la intervenci√≥ dels tel√®fons de 18 persones vinculades a l’independentisme. ¬ŅAmb les explicacions d’Esteban a una desena de diputats que han de guardar silenci, s’ha donat per tancada la investigaci√≥ interna del CNI sobre el Catalangate?
2. ¬ŅQui va espiar la quarantena de persones per a les quals no consta autoritzaci√≥ judicial?

La compareixen√ßa de Paz Esteban va deixar una gran inc√≤gnita: el gruix dels espiats amb Pegasus, segons Citizen Lab, no estan reconeguts pel CNI. Aleshores, qui ho va fer? ¬ŅVa ser el mateix CNI sense autoritzaci√≥ judicial? ¬ŅHi ha m√©s espiats, a banda dels que ha pogut detectar Citizen Lab? ¬ŅEls serveis d’intel¬∑lig√®ncia espanyols i el govern espanyol promouran que s’indagui per saber-ho? El Defensor del Poble tamb√© ha obert una investigaci√≥, per b√© que no s’espera que sigui la via m√©s efica√ß per resoldre els dubtes.
3. ¬ŅS√°nchez sabia que Aragon√®s era un dels espiats? I Robles?

P√ļblicament, cap ministre ha explicat si el govern espanyol sabia que l’actual president de la Generalitat, Pere Aragon√®s, era una de les persones amb el tel√®fon infectat a finals del 2019 i principis del 2020. Fonts de la Moncloa han insistit que no ho sabia i que no ho havia de saber -la teoria √©s que l’executiu encarrega missions i no pregunta al CNI quins mecanismes utilitza-. Tampoc ha dit si li sembla b√©. Aquest dimecres, durant la sessi√≥ de control al govern espanyol, la dreta ha assenyalat la “contradicci√≥” que suposa espiar la persona amb qui es negociava la investidura de S√°nchez, mentre que Robles ha justificat que els avals judicials estaven “motivats” .
4. Quins són els motius de la destitució de Paz Esteban?

M√©s enll√† de l’intent de Robles de voler fer passar el cessament d’Esteban per un relleu natural al CNI, ¬Ņel canvi es produeix per la bretxa de seguretat evidenciada amb l’espionatge a membres del govern espanyol, pel del Catalangate, o per tots dos? Aquest dimecres el cap de l’executiu ha posat l’accent en el “clar error” que s’ha posat de manifest amb la intervenci√≥ de tel√®fons d’alguns integrants del consell de ministres. ¬ŅAix√≤ pressuposa que S√°nchez no q√ľestiona l’actuaci√≥ del CNI contra els independentistes? Caldr√† veure si ho aclareix a Aragon√®s quan es produeixi la trobada que van acordar celebrar en els pr√≤xims dies.
5. Quina connexi√≥ hi ha entre l’espionatge del CNI i la causa secreta sobre Tsunami Democr√†tic a l’Audi√®ncia Nacional?

Segons ha avan√ßat El Mundo i confirmen fonts consultades per l’ARA, el CNI vinculava Aragon√®s amb moviments de protesta com els CDR i Tsunami Democr√†tic. A l’Audi√®ncia Nacional fa temps que hi ha oberta una causa secreta sobre Tsunami Democr√†tic. ¬ŅEls cossos i forces de seguretat de l’Estat en tasques de policia judicial s’han servit de l’espionatge del CNI per alimentar aquesta causa? Te√≤ricament, han de tenir cura de recopilar proves de manera legal, per√≤ les √†rees d’intel¬∑lig√®ncia dels diferents organismes de l’Estat es coordinen i el CNI pot haver posat els cossos policials sobre la pista. Fins que no s’aixequi el secret, no se sabr√† si hi ha persones espiades que tamb√© estiguin sent investigades en aquesta causa judicial.
Informa:ARA.CAT (11-5-2022)

37 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: