CINQUÈ ANIVERSARI DE L’1-O: TOTES LES ACTIVITATS CONVOCADES PER COMMEMORAR EL REFERÈNDUM

ÍS · PRINCIPAT
Cinquè aniversari de l’1-O: totes les activitats convocades per commemorar el referèndum
Vegeu ací totes les mobilitzacions previstes de cara al Primer d’Octubre

Bo i coincidint amb el cinquè aniversari de l’1 d’Octubre, diverses entitats i actors del país organitzen activitats per commemorar el referèndum d’independència. Us oferim un recull dels més destacats.

El Consell per la República convocarà als col·legis la nit abans

El Consell per la República promourà tot de mobilitzacions el Primer d’Octubre. Els actes tenen el suport d’unes altres entitats com ara l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, l’Associació de Municipis per la Independència, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Intersindical.

Tot plegat començarà la vigília del Primer d’Octubre, tal com va passar ara fa cinc anys, quan milers de persones van dormir als col·legis electorals per assegurar-se que podrien obrir l’endemà. Han fet una crida a concentrar-se de nit als col·legis electorals on la policia espanyola va reprimir amb violència els ciutadans que volien votar.

L’Assemblea també fa una crida a la mobilització

L’endemà al matí, les seccions locals de l’ANC organitzaran activitats descentralitzades als municipis. El vice-president de l’entitat, Jordi Pesarrodona, ha dit que serà un acte de reconeixement a tothom que va votar. També preparen una recollida d’urnes del referèndum d’independència per a baixar fins a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, on a les 15.30 faran un acte propi: “Allà s’aixecarà un mur d’urnes per visibilitzarl’allunyament de les nostres institucions respecte al resultat del Referèndum d’Autodeterminació del Primer d’Octubre de 2017”, han explicat en un comunicat.

A més, també han organitzat una concentració el mateix dia a les 16.00 a la plaça Luxemburg de Brussel·les per denunciar la repressió internacionalment.

Jornades de Plataforma per la Llengua

Plataforma per la Llengua ha organitzat un seminari a la Casa Convalescència de Barcelona. Començarà a les 10.00 i comptarà amb les ponències dels acadèmics Christiane Stallaert, Juan Carlos Moreno Cabrera, Francesc Bernat i Ferran Suay. L’objectiu és “aprofundir en les idees que basteixen el discurs lingüístic del nacionalisme espanyol que, des de les institucions estatals, actua a través de lleis que imposen el castellà i limiten els drets dels parlants d’altres llengües autòctones de l’estat espanyol”. Les jornades s’allargaran fins a les 16.30.

Acte a l’Arc de Triomf de Barcelona
A la tarda, el gran acte polític de reivindicació i memòria del Primer d’Octubre es farà a l’Arc de Triomf de Barcelona. Carles Puigdemont, president del Consell per la República, ho va anunciar en un vídeo en què es mostren imatges d’aquella jornada històrica i el lema “Vam votar. Vam guanyar. Vam decidir”. “Defensem l’1 d’octubre, guanyem la independència. Aquest 1 d’octubre, tots a l’Arc de Triomf”, diu Puigdemont.

A l’acte hi participaran representants de l’ANC, Òmnium Cultural, l’Associació de Municipis per la Independència, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Intersindical. A més, com a representant del Consell per la República, hi intervindrà telemàticament Puigdemont mateix.

A la presentació de l’acte polític, Castellà va remarcar que seria una mobilització unitària, amb el suport de les principals entitats independentistes: “Volem donar un missatge a la ciutadania que, en allò essencial, estem d’acord. Hi ha una idea molt clara que compartim: l’1-O va ser un referèndum legal i va guanyar el sí, i aquest resultat legitima la lluita política per a esdevenir un estat independent.”

Com a representant de l’ANC, Pesarrodona va destacar que seria un acte per a reivindicar el resultat afirmatiu al referèndum sobre la independència: “El Primer d’Octubre vam votar i vam guanyar, hem de reivindicar aquest resultat. No s’han reconegut mai els 700.000 vots segrestats a cops de porra, que no s’han comptat i que superarien el 52% que diem ara.” Blanca Llobet, d’Òmnium Cultural, va recordar que el Primer d’Octubre era un dels exercicis democràtics “més gran d’aquest país, amb ciutadania organitzada i caràcter transversal”, i va recordar que d’aleshores ençà la xifra de represaliats no ha parat de créixer.

Per la seva banda, Jordi Gaseni, president de l’AMI, va dir que era un bon moment per a recuperar la unitat d’acció. “Compteu amb els municipis, que són molts, 800 ens locals estan preparats”, ha dit i ha afegit: “L’1-O no s’oblidarà mai. Volem que el nostre poble tingui una altra oportunitat, i per això hem de fer pinya. Aquesta convocatòria és necessària i vital. Tots els actors tenim el nostre paper.”
Informa:VILAWEB.CAT (22-IX-2022)

84 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: