CLARA PONSATÍ TORNA A CATALUNYA I ÉS DETINGUDA PELS MOSSOS

L’eurodiputada de Junts i exconsellera d’Educació Clara Ponsatí ha tornat aquest dimarts per sorpresa a Catalunya després cinc anys i cinc mesos a l’exili. Ha entrat al Principat en cotxe i ha arribat a Barcelona a mitja tarda per donar una roda de premsa al Col·legi de Periodistes, abans de fer via cap al Born. Abans d’arribar a la seva destinació, però, ha estat detinguda per un sotsinspector dels Mossos d’Esquadra de paisà per conduir-la al jutjat de guàrdia, on se li comunicarà que està processada per desobediència. Fonts del Tribunal Suprem garanteixen que quedarà en llibertat després de comparèixer davant del jutge.

Ponsatí s’ha resistit a la detenció, ensenyant la seva acreditació d’eurodiputada i preguntant en diverses ocasions a l’agent si estava segur del que estava fent. Ell li ha ensenyat la placa, l’ha comminat a seguir-lo i l’ha introduït en un vehicle no logotipat que immediatament ha encès la sirena per traslladar-la al jutjat.

Hores abans, havia travessat la frontera en un cotxe conduït pel seu amic i col·laborador Jordi Graupera, amb la intenció d’arribar a Barcelona i no lliurar-se a la justícia, malgrat l’existència d’una ordre de detenció contra ella en territori espanyol. Amb tot, té immunitat cautelar com a europarlamentària, com li va concedir el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, i portava penjada l’acreditació en tot moment precisament per exhibir-la en cas que la policia volgués detenir-la, com així ha acabat passant. Tan bon punt ha arribat a Barcelona, Ponsatí ha ofert una roda de premsa al Col·legi de Periodistes per explicar les seves intencions: “No he vingut a fer un pacte amb l’Estat, sinó a denunciar la vulneració sistemàtica dels nostres drets”. L’eurodiputada ha defensat que l’ordre de detenció contra ella és “il·legal”, ja que té immunitat parlamentària i, a parer seu, no l’haurien de detenir ni per comparèixer davant del Tribunal Suprem: “Si ho fa, s’haurà d’atendre a les conseqüències”, ha advertit.

Els dubtes sobre si la immunitat la protegiria de ser detinguda s’han esvaït una hora després d’haver aparegut en públic. Mentre passejava al costat del seu advocat, Gonzalo Boye, i envoltada de periodistes, fotògrafs, càmeres de vídeo, els Mossos han executat la detenció, entre algun crit en contra dels seguidors que també s’havien aplegat al costat de l’eurodiputada. Fonts del Suprem havien advertit abans que no calia cap instrucció addicional del jutge Llarena perquè l’ordre de detenció estava en vigor i que, per tant, la policia hauria de procedir a detenir-la.

Sobre si seria detinguda ha ja que cal veure si el Suprem ordena executar l’ordre de detenció vigent a l’Estat com ella perquè comparegui davant del tribunal o, en canvi, s’absté de fer-ho per respectar la seva immunitat parlamentària. Cal tenir en compte que ara mateix està en litigi l’abast de la immunitat al Tribunal General de la Unió Europea, que ha de resoldre el recurs dels eurodiputats de Junts contra la decisió de l’Eurocambra de retirar-los aquesta prerrogativa. Ponsatí, en tot cas, ha assegurat que “no reconeix la competència” del Suprem i que no té la intenció de presentar-se tampoc si en lloc de detenir-la la citen a declarar. Si el Tribunal Suprem ho ordena, qui l’hauria de detenir? La lògica porta a pensar que a Catalunya serien els Mossos fent de policia judicial, però el jutge podria encarregar-li a algun altre cos policial. En tot cas, si la detenen, fonts del Suprem expliquen que seria simplement per portar-la al jutjat de guàrdia de Barcelona i comunicar-li el seu processament, abans de deixar-la en llibertat.

Ponsatí torna perquè ara sap que no acabarà a la presó, després que el Suprem revisés l’acusació contra els líders independentistes a l’exili a partir de la derogació del delicte de sedició pactada entre el govern espanyol i ERC. El magistrat instructor del Procés, Pablo Llarena, va rebutjar processar-la pel nou tipus agreujat de desordres públics, com volien la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, i ha reduït el processament al delicte de desobediència. La mateixa Ponsatí ha admès que el seu retorn està directament relacionat amb la reforma del Codi Penal: com la secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, és l’única que només estava acusada per aquest delicte –i no per malversació–, de manera que un cop eliminat del Codi Penal els fets s’han convertit en tan sols una causa per desobediència. Malgrat haver criticat el canvi legal i la negociació amb l’estat espanyol, Ponsatí no veu una contradicció en haver-se’n beneficiat: “Què havia de fer? No criticar-ho? Quedar-me a l’exili per sempre? Aprofitaré tots els espais de llibertat per denunciar la vulneració de drets”.

Diferències amb Serret i Gabriel
A diferència de Meritxell Serret (ERC) i Anna Gabriel (CUP), que quan van trepitjar territori espanyol van comparèixer davant del Tribunal Suprem, Clara Ponsatí ha optat per venir abans a Catalunya i oferir una roda de premsa. De fet, quan va entrar en vigor la reforma del Codi Penal i el jutge instructor Pablo Llarena va revisar les acusacions contra ella, l’eurodiputada de Junts ja va advertir que no es posaria a disposició de les autoritats si tornava.
Informa:ARA.CAT (28-III-2023)

94 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: