COLAU: ” BARCELONA NO POT SER LA CAPITAL D’UNA REPĂBLICA QUE NO EXISTEIX “

âEls meus fills mâhan salvat la salut mentalâ. Ho deia abans i ho repeteix ara que torna a aspirar a governar a lâAjuntament de Barcelona. Ada Colau (Barcelona, 45 anys), la candidata de Barcelona en ComĂș, arriba a la recta final amb quatre anys dâexperiĂšncia i un adversari per derrotar: el republicĂ Ernest Maragall. (Â Â ANA PANTALEONIÂ Â )
Pregunta. Desperta interĂšs a lâestranger i aquĂ genera un fort rebuig en determinats sectors. Com ho viu?
Resposta. LâexperiĂšncia de Barcelona ha despertat molta admiraciĂł internacional, Ă©s coherent amb el suport que percebo al carrer. El context era dur i polaritzat i hem tocat interessos que no sâhavien tocat abans. PerĂČ estic molt orgullosa que Barcelona sigui referent de qualsevol lluita democrĂ tica pels drets humans.
P. Els lloguers continuen sent molt alts i les xifres mostren més inseguretat a la ciutat.
R. Sobre habitatge, de nosaltres sâespera mĂ©s que de ningĂș. La ciutadania tĂ© clar que cap formaciĂł polĂtica farĂ en habitatge mĂ©s del que hem fet nosaltres, ha estat un punt dâinflexiĂł. No sâhavia fet mai tant amb tants pocs recursos. Hem inventat coses que no existien, com una unitat antidesnonaments, i impulsat una regulaciĂł pionera que corresponsabilitza els privats i han de fer un 30% dâhabitatge assequible. Hem liderat la proposta de regulaciĂł dels lloguers, que Ă©s sobre la taula del Govern [espanyol]. Queda molt per fer, sĂ, perĂČ sĂłn 40 anys de polĂtiques especulatives per part de les administracions, 40 anys en quĂš no sâha vist habitatge pĂșblic i sâha posat catifa vermella a lâespeculaciĂł.
âCap formaciĂł farĂ en habitatge mĂ©s del que hem fetâ
P. I els robatoris?
R. Barcelona no Ă©s una ciutat insegura, ho diuen els rĂ nquings internacionals. Una altra cosa Ă©s que tinguem problemes concrets: els narcopisos a Ciutat Vella i els furts i robatoris, que sĂłn mĂ©s del 90% dels delictes de la ciutat. El motiu Ă©s que ha canviat lâĂșltim any i mig el tractament legal. Abans hi havia un agreujant per reincidĂšncia, i el Tribunal Suprem va dir que no es podia aplicar, de manera que els jutjats tracten igual un petit furt ocasional que un robatori de professionals de bandes organitzades. Abans de lâestiu em vaig veure amb el conseller Miquel Buch i li vaig dir que feien falta mossos, i va dir que no era necessari. En els Ășltims mesos Buch ha estat desaparegut de la seguretat a Barcelona. Li hem demanat 150 dels 600 mossos que sortiran de lâacadĂšmia al juny. No ha contestat. Amb el mandat de Torra hi ha hagut una parĂ lisi a la Generalitat.
P. Els seus adversaris diuen que té la Guà rdia Urbana desmoralitzada.
R. La Guà rdia Urbana té més bon tracte que mai, hem aprovat el seu conveni. Em sembla lleig i perillós que els partits utilitzin la seguretat com una eina electoral.
P. Per quĂš no sâha atrevit a restringir els cotxes, com ha fet Manuela Carmena a Madrid?
R. Compte perquĂš Madrid central tĂ© la mida del districte de Ciutat Vella, que ja estĂ pacificat. Hem fet un salt i hem creat la zona de baixes emissions, que comprĂšn tota la ciutat en el perĂmetre de les rondes, dâon el 2020 traurem 50.000 cotxes, els que no tenen etiqueta ambiental. TambĂ© volem transformar lâEixample perquĂš un de cada tres carrers sigui verd i pacificar centenars dâentorns escolars. Ăs un canvi de paradigma perquĂš el cotxe estĂ sobrerepresentat: ocupa el 60% de lâespai i nomĂ©s fa el 20% dels desplaçaments. Mentrestant, hem creat alternatives: hem doblat els carrils bici, hem invertit en transport pĂșblic, hem facilitat el transport a qui dona de baixa cotxes antics.
P. Si no és la llista més votada, es veu pactant amb Maragall?
R. Em veig guanyant i amb mĂ©s suport que fa quatre anys. En aquesta campanya estĂ quedant molt clar que nomĂ©s si guanyem nosaltres hi haurĂ un govern dâesquerres a Barcelona, som lâĂșnica garantia dâun govern progressista. No governarem mai amb cap dreta. Tenim ERC dient que vol reproduir el pacte de la Generalitat, que ha portat parĂ lisi i retallades, i traslladar-lo a lâAjuntament Ă©s lâĂșltim que necessita aquesta ciutat. I, dâaltra banda, el senyor Collboni, del PSC, dient que el seu objectiu principal Ă©s fer-me fora a mi, fins i tot pactant amb Ciutadans i el PP.
P. Barcelona podria tenir el primer alcalde independentista.
R. Maragall es presenta com lâopciĂł dâun canvi republicĂ de Barcelona. Un senyor que ha estat establishment tota la seva vida, ha estat dĂšcades ocupant cĂ rrecs pĂșblics.
âBarcelona Ă©s una ciutat que es mereix tenir un projecte propiâ
P. Si acaba treballant amb ell, quina serĂ la lĂnia vermella en el tema independentista?
R. No acceptarĂ© mai que se supediti la polĂtica barcelonina a la qĂŒestiĂł nacional o independentista.
P. Ăs gairebĂ© impossible mantenir-se al marge del procĂ©s.
R. Hi discrepo. Barcelona Ă©s una ciutat que es mereix tenir un projecte propi. En una situaciĂł dâexcepcionalitat, estic dâacord que no se nâha de mantenir al marge. I nosaltres no ho hem fet. Hem defensat un eix democrĂ tic. Barcelona no crec que sâhagi de definir per ser independentista ni antiindependentista. Ha defensat el diĂ leg mĂ©s que ningĂș en els moments mĂ©s difĂcils, que Ă©s quan fa falta.
P. PerĂČ si lâendemĂ de les eleccions ha de treballar amb Maragall, dirĂ que som a la capital de la repĂșblica. Llavors, quĂš farĂ Ada Colau?
R. Soc republicana convençuda, el que no farĂ© Ă©s enganyar la poblaciĂł i avui Catalunya no Ă©s una repĂșblica, per tant, Barcelona no pot ser capital dâuna repĂșblica que no existeix. PerĂČ nosaltres defensarem la repĂșblica mĂ©s que mai. PerĂČ, insisteixo, aixĂČ no ha de decidir el model de ciutat. Barcelona Ă©s una ciutat amb projecte propi que tĂ© moltes necessitats i reptes.
P. Guanyi o perdi, es queda a Barcelona?
R. No em plantejo res mĂ©s que ser lâalcaldessa de Barcelona quatre anys mĂ©s.