COLAU RETIRA L’AJUT A LA UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU

Més alumnes matriculats, més pressupost i més professors i conferenciants. La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) va celebrar ahir que manté la seva tendència a l’alça malgrat les dificultats econòmiques. L’Ajuntament de Barcelona ha tancat l’aixeta de les ajudes i la pròrroga dels pressupostos catalans ha congelat les subvencions, però s’hi han apuntat un 1,73% més d’estudiants, fins a arribar a sobrepassar els 700, i el pressupost de les jornades ha augmentat més de 50.000 euros, fins a superar el mig milió.

Tot i aquestes dades, el rector de l‚ÄôUCE, Jordi Casassas, va destacar m√©s ‚Äúla rellevant dimensi√≥ pol√≠tica‚ÄĚ de l‚Äôedici√≥ d‚Äôaquest any. De fet, durant aquesta setmana d‚Äôagost Prada ha marcat l‚Äôactualitat pol√≠tica catalana. Sense anar m√©s lluny, el president de la Generalitat, Quim Torra, va establir les bases del que ha de ser, a parer seu, el full de ruta del Proc√©s, que passa per recuperar la iniciativa i tornar al conflicte amb l‚ÄôEstat. I diferents actors de l‚Äôindependentisme han reflexionat sobre la necessitat de la ‚Äúdesobedi√®ncia civil‚ÄĚ, que, segons la portaveu d‚ÄôERC, Marta Vilalta, √©s el ‚Äúm√≠nim com√ļ denominador‚ÄĚ de la clamada unitat estrat√®gica per respondre a la sent√®ncia del judici al Proc√©s.

Balanç positiu

En aquest sentit, Casassas va agrair a Torra que fes el discurs des de Prada i va contraposar el comprom√≠s de la Generalitat amb l‚ÄôUCE amb el de l‚ÄôAjuntament de Barcelona. Segons el rector, el cap de l‚Äôexecutiu catal√† ‚Äúha vist de primera m√† la utilitat de l‚ÄôUCE‚ÄĚ i, en canvi, el nou consistori liderat per Ada Colau ‚Äúno √©s conscient del seu paper de capitalitat dels Pa√Įsos Catalans‚ÄĚ. El president de la Fundaci√≥ de l‚ÄôUCE, Joan Maluquer, tamb√© va lamentar que la superviv√®ncia de la Universitat ‚Äúpenja d‚Äôun fil‚ÄĚ cada curs pels problemes econ√≤mics. D‚Äôaltra banda, va celebrar que a l‚ÄôUCE de Manresa hagin aconseguit mecenatge privat d‚Äôun conjunt d‚Äôempresaris de la Catalunya Central, que injecten una tercera part del pressupost de les jornades celebrades a la capital del Bages. Un altres inconvenients amb qu√® es troben a Prada s√≥n les traves que els posa el director del Lyc√©e Charles Renouvier, que no els dona m√©s espai i, per aquest motiu, l‚ÄôUCE veu limitat el seu creixement.

D‚Äôaltra banda, els organitzadors tamb√© van assegurar que hi ha hagut un salt qualitatiu dels cursos acad√®mics i de les pon√®ncies. ‚ÄúTinc una fixaci√≥ per treure‚Äôns l‚Äôestampa d‚Äôaquelarre independentista‚ÄĚ, va remarcar Casassas. ‚ÄúVenen professors d‚Äôarreu dels Pa√Įsos Catalans, per√≤ el contingut de les classes √©s diferent del de les universitats reglades -va afegir Maluquer-. Plantegem moltes coses en funci√≥ de l‚Äôactualitat i s‚Äôavancen debats i reflexions‚ÄĚ.

Un altre dels punts positius que va celebrar Maluquer √©s l‚Äôaugment de p√ļblic m√©s jove, que ha vingut gr√†cies sobretot a la Universitat d‚ÄôAlacant, que ha animat els seus estudiants a participar a les jornades de Prada de Conflent. Per aquest motiu, la Universitat Catalana d‚ÄôEstiu ha augmentat les activitats l√ļdiques de nit destinades a aquest p√ļblic, en especial els concerts. En el mateix sentit, tot i que la majoria d‚Äôalumnes s√≥n del Principat, els organitzadors tamb√© van destacar que les jornades han comptat amb la participaci√≥ d‚Äôestudiants d‚Äôarreu dels Pa√Įsos Catalans. Justament aquesta diversitat d‚Äôor√≠gens fa de l‚ÄôUCE de Prada un dels pocs espais de trobada de tot el catalanisme cultural i pol√≠tic.
Informa:ARA.CAT (24-8-2019)

318 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: