COM APLICAR EL 155 SENSE PASSAR PEL SENAT ESPANYOL

“Com aplicar el 155 sense passar pel senat espanyol”
El PP presenta un pla per a liquidar l’autogovern amb cinc lleis estatals vigents, mentre el PSOE endureix el to contra l¬īindependentisme *** El Bot√†nic ‘reprograma’ partides del pressupost per esquivar les retallades *** El PSIB frena la creaci√≥ de l’Oficina de Drets Ling√ľ√≠stics pactada amb M√©s
( PERE MART√ć )
Pecats. Mentre Pedro Sánchez branda patèticament l’aplicació del 155 cada dia d’aquesta llarga campanya electoral per fer-se perdonar els seus pecats de diàleg, el PP, en plena operació de maquillatge moderador, ha trobat la fórmula per a aconseguir el mateix efecte sense fer tant de soroll. Hi ha dubtes entre els juristes si un govern en funcions i amb el senat espanyol tancat pot aprovar l’aplicació de l’article 155. N’hi ha que diuen que sí, però també n’hi ha que diuen que no, que amb la permanent del senat no n’hi ha prou. Vist tot això que ha passat aquests darrers dos anys, no hi ha dubtes jurídics quan es tracta d’aplicar la raó d’estat per damunt de la democràcia. Per tant, si ho volguessin fer ho farien. A la turca, com és habitual.

L‚Äôobsessi√≥ de Pedro S√°nchez pel 155 √©s gaireb√© malaltissa. S‚Äôha cregut les acusacions que li fa la dreta d‚ÄôAlbert Rivera i Pablo Casado, que el titlla de c√≤mplice de l‚Äôindependentisme per haver-se assegut dues vegades amb el president de la Generalitat a dialogar. I per aix√≤ ha endurit el seu discurs nacionalista espanyol. Fins i tot el lema de la campanya √©s ‚ÄėAhora, Espanya‚Äô, per si ning√ļ en tenia cap dubte, i ha fet desapar√®ixer del seu discurs qualsevol rastre de federalisme, amb l‚Äôaplaudiment c√≤mplice del PSC. A la campanya del 28-A, el PSOE demanava el vot per aturar l‚Äôextrema dreta. Ara demana el vot per salvar Espanya i es dedica a explicar que, si fes un govern de coalici√≥ amb Podem, no podria dormir, perqu√® mig govern defensaria la constituci√≥ espanyola i l‚Äôaltre parlaria de presoners pol√≠tics i de refer√®ndum. Es refereix a la formaci√≥ de Pablo Iglesias com si fos un escamot d‚Äôindependentistes exaltats.

La tàctica de Casado

Mentrestant, Pablo Casado s‚Äôha deixat barba per desempallegar-se de la imatge d‚Äôadolescent repel¬∑lent de campus universitari nord-americ√† que es dedica a falsificar m√†sters, i aparentar maduresa pol√≠tica. Fins i tot es permet el luxe d‚Äôexplicar que per controlar Catalunya no cal aplicar el 155 sin√≥ les lleis espanyoles vigents. El PP assenyala cinc lleis que, ben aplicades, deixarien l‚Äôautogovern de Catalunya ‚Äďja prou migrat‚Äď en una caricatura. El pla del PP preveu d‚Äôaplicar la llei de seguretat estatal per furtar les compet√®ncies dels Mossos i donar-les al govern de l‚Äôestat; la llei d‚Äôinstitucions penitenci√†ries per prohibir els homenatges als presos pol√≠tics davant les presons; la llei de sostenibilitat financera per impedir que la Generalitat ‚Äėmalversi‚Äô diners en el proc√©s; la llei d‚Äôeducaci√≥ per enviar l‚Äôalta inspecci√≥ educativa a evitar que ‚Äės‚Äôadoctrini‚Äô a les escoles; i, finalment, la llei de l‚Äôaudiovisual per desactivar la ‚Äėpropaganda‚Äô dels mitjans p√ļblics.

Naturalment, el pla del PP menyst√© qualsevol marc competencial i compta amb la generositat del Tribunal Constitucional a l‚Äôhora de laminar l‚Äôautogovern de Catalunya a partir de la seva tradicional imparcialitat. √Čs possible que el PP no guanyi les eleccions, per√≤ el seu full de ruta el pot assumir perfectament el PSOE si torna a necessitar suport per a governar i Ciutadans continua la seva radicalitzaci√≥ que el duu a la marginalitat electoral. Un pacte d‚Äôestat PSOE-PP tancaria la crisi institucional que ha obligat Espanya a fer quatre eleccions en quatre anys. No hi haur√† pas les cinquenes. Una cosa clara √©s que despr√©s del 10-N no hi haur√† govern d‚Äôesquerres a Espanya, sin√≥ un govern de salvaci√≥ nacional, pensat per tancar la crisi institucional i, per tant, liquidar el problema que la va originar, que √©s Catalunya.
Informa:VILAWEB.CAT (2-10-2019)

299 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: