COM DEFENSAR-SE DEL CORONA VIRUS QUAN ANEM A COMPRAR ?

Aquests dies de confinament tothom procura de sortir de casa com menys millor, perĂČ n’hi ha que s’hi veuen obligats per la feina o bĂ© per comprar aliments o alguna producte essencial.

I aquest Ășltim punt Ă©s un dels elements que mĂ©s maldecaps porta. D’ençà que es va decretar l’estat d’alarma han canviat les rutines a l’hora d’anar a comprar i ara ja Ă©s habitual de veure cues a fora dels supermercats i botigues d’alimentaciĂł, veure com es guarda la distĂ ncia recomanada o com la gent porta mascaretes i guants. PerĂČ malgrat tot aixĂČ, encara hi ha molts dubtes: com s’ha d’actuar a l’hora d’anar al supermercat? QuĂš s’ha de fer en tornar a casa? A continuaciĂł intentarem detallar totes les recomanacions que s’han de seguir per evitar la propagaciĂł del coronavirus.

Quù s’ha de tenir present a l’hora d’anar a comprar?

Planificar la compra: Abans de sortir de casa Ă©s molt important de planificar quĂš caldrĂ  els dies vinents, per minimitzar el temps a fora de casa. L’OrganitzaciĂł del Consumidor i l’Usuari (OCU) recorda que Ă©s important de limitar les sortides i que nomĂ©s s’ha de sortir quan Ă©s estricament necessari. Els Mossos recomanen d’anar a comprar una vegada per setmana.
Anar-hi sols: Les autoritats desencoratgen d’anar-hi amb infants, gent grans o amb problemes de salut. La millor opciĂł Ă©s anar a comprar sol. Sobretot, demanen d’evitar-ho si es tĂ© algun sĂ­mptoma. En aquest cas, Ă©s millor que algĂș us porti allĂČ que necessiteu a la porta de casa. Cal que qui tĂ© sĂ­mptomes eviti el contacte amb l’altra gent.
No anar-hi a hores puntes: Cal ser conscients que moltes botigues alimentĂ ries han canviat els horaris. Per aixĂČ, abans de sortir, Ă©s millor de mirar quins horaris fan ara.
Cal mantenir la distĂ ncia: Els experts recomanen de no acostar-se a mĂ©s d’1,5 metres als altres. A mĂ©s, recomanen que, si hi ha gaire gent, Ă©s millor d’esperar-se a fora. La majoria d’establiments ja controlen l’aforament.
Les bosses, de casa: Sempre Ă©s molt millor de portar les vostres bosses, carrets o cistells. Havent tornat a casa, els experts recomanen de rentar-les a la rentadora amb aigua calenta.
Consells per a l’hora d’anar a 🛒 comprar durant el 🏡 confinament:

đŸ”čAneu-hi sols
đŸ”čManteniu distĂ ncia de seguretat
đŸ”čPorteu les vostres bosses
đŸ”čUtilitzeu guants per a triar fruites i hortalisses
đŸ”čPagueu amb targeta
đŸ”čRecordeu que l’abastiment d’aliments estĂ  garantit pic.twitter.com/1nP50fIle7

— Salut (@salutcat) March 18, 2020

Com haig d’actuar dins el supermercat?

Els experts afirmen que Ă©s altament improbable de contagiar-se amb un paquet o un aliment d’un supermercat. Tanmateix, convenen que Ă©s millor de prendre totes les mesures adequades per a evitar aquest supĂČsit. Cal recordar que el coronavirus pot sobreviure 72 hores sobre superfĂ­cies d’acer o plĂ stic. Per aixĂČ Ă©s millor de prendre algunes mesures per precauciĂł:

Procureu no fer servir el carretĂł: Hi ha molta gent que hi posa les mans, i per aixĂČ es recomana de no fer-lo servir o bĂ© agafar-lo prenent precaucions. Per exemple, hi ha alguns supermercats que els desinfecten constantment o bĂ© es poden agafar amb un mocador i desprĂ©s tirar-lo a la brossa o netejar-ho amb soluciĂł alcohĂČlica.
¡Necesitamos tu colaboración! 🆕 Incorporamos más medidas de higiene y prevención para garantizar la salud y seguridad de clientes y trabajadores. Nuevas medidas a partir del lunes 23 de marzo.#EstoNoTieneQueParar #EstoPasara

— Mercadona (@Mercadona) March 21, 2020

Utilitzeu guants: Sobretot recomanen que siguin d’un sol Ășs a l’hora de triar fruites i hortalisses. Si porteu guants a la resta de la compra Ă©s molt important ser conscients que no us podeu tocar la cara.

No toqueu els aliments: Les autoritats recomanen no tocar-los si no preveieu de comprar-los. Encara que siguin envasats, Ă©s millor nomĂ©s agafar allĂČ que esteu segurs que us emportareu. Sobretot, una vegada s’ha tocat, no s’ha de tornar a deixar. TambĂ© demanen de no parlar ni estossegar a prop de cap aliment ni persona dins el supermercat.
No us toqueu la cara: És molt important de no tocar-se la cara. L’OrganitzaciĂł Mundial de la Salut (OMS) recorda que ‘el fet de portar guants no impedeix el contagi, car, si algĂș es toca la cara mentre en porta, la contaminaciĂł passa dels guants a la cara’.
Procureu de no pagar en metĂ l·lic: Es recomana de pagar amb targeta o amb el mĂČbil. Les grans cadenes de supermercats, com Bonpreu, han instal·lat mampares per a protegir clients i venedors a les caixes de pagament.
QuĂš cal fer en arribar amb la compra a casa?

D’acord amb l’Autoritat Europea de Seguretat AlimentĂ ria (EFSA), actualment no hi ha evidĂšncia que els aliments siguin una font o via probable de transmissiĂł del virus. Malgrat aixĂČ recorden que, per prevenir qualsevol toxiinfecciĂł alimentĂ ria, cal seguir les quatre normes bĂ siques d’higiene durant la manipulaciĂł i preparaciĂł d’aliments, com ara rentar-se les mans, cuinar la carn a fons i evitar una possible contaminaciĂł creuada entre aliments cuinats i no cuinats. PerĂČ a mĂ©s aquests dies tambĂ© es recomanen d’extremar les precaucions:

Bosses a terra: Els experts recorden que no s’han de posar mai damunt la taula o al marbre de la cuina. Sobretot Ă©s important de no posar el producte on es cuina.
Renteu-vos les mans: Abans de tocar qualsevol aliment cal rentar-se les mans a consciĂšncia.
Productes a fora de casa: Una opciĂł Ă©s deixar-los en una caixa fora de casa, al balcĂł o pati durant tres dies. D’aquesta manera, quan els torneu a tocar ja no hi haurĂ  cap rastre del virus.
Elimineu els envasatges exteriors: Per exemple, llevar els cartons dels iogurts. I sempre que es pugui, traspasseu els aliments a envasos nets, per exemple en caixes o pots de vidre que ja teníeu. Després cal tornar-se a rentar les mans.
Netegeu tots els productes: La recomanació és netejar-los tots amb un paper de cuina humit amb una solució de lleixiu diluït. La fruita i la verdura es poden rentar submergint-les uns quants minuts en aigua calenta amb unes gotes de lleixiu i després esbandir-les molt bé.

QuĂš cal fer en tornar a casa desprĂ©s d’haver sortit al carrer?
El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya recorda que quan arribeu a casa cal ser conscients que podeu portar el virus i que, per tant, podeu posar en risc amb qui conviviu, especialment si tenen mĂ©s de seixanta-cinc anys o alguna malaltia crĂČnica. Per aixĂČ recomanen de seguir aquests passos:

Proveu de no tocar res de l’interior de casa: Sobretot, cal recordar que abans Ă©s millor rentar-se les mans.
Deixeu la bossa i les claus a l’entrada: El Departament de Salut recomana d’agafar una capsa i deixar-la a l’entrada amb tots els utilitzats a l’exterior i que no necessiteu al dia a dia dins de casa, com ara la bossa, les claus o la cartera.
Lleveu-vos les sabates i la roba: A mĂ©s, us recomanen que, nomĂ©s arribar, us lleveu la roba i les sabates que dĂșieu a l’exterior. Aquesta roba cal posar-la dins d’una bossa tancada i desprĂ©s a la rentadora.
Netegeu el mĂČbil i les ulleres: Quant a objectes personals com ara el mĂČbil o les ulleres, recomanen d’apartar-los i rentar-los amb aigua i sabĂł o amb alcohol. Cal recordar que, una vegada fet aquest pas, cal tornar-se a rentar molt bĂ© les mans.
Coronavirus: com podem netejar el telĂšfon mĂČbil?

Dutxa’t
Ventila molt bĂ© les zones comunes: És mĂ©s, fa temps que Salut recomana que en cas d’estar aĂŻllat o confinat Ă©s recomanable ventilar la casa un mĂ­nim de 10 minuts tres cops al dia.
Informa:VILAWEB.CAT (29-3-2020)

259 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: