COM ENS POT AFECTAR LA GUERRA A UCRA√ŹNA ?

(V√ćCTOR RODRIGO )
La guerra a Ucra√Įna ja √©s un fet i les conseq√ľ√®ncies que se’n deriven, a banda de la vessant purament militar, s√≥n m√ļltiples. L’escalada dels preus de l’energia, la caiguda generalitzada a les borses i el tancament de l’espai aeri de pa√Įsos fronterers amb el territori ucra√Įn√®s s√≥n tend√®ncies que s’han consolidat a les poques hores de la invasi√≥. Repassem com et pot afectar en el dia a dia la intervenci√≥ militar.

– Puja el preu de l’energia. En el cas del gas natural, l’augment ha estat del 29%, i supera els 100 euros/MWh. Al llarg de l’√ļltima setmana, la pujada acumulada √©s del 52%. En el cas de l’Estat, un 14% del subministrament d’aquesta mat√®ria primera prov√© de R√ļssia, un percentatge que √©s m√©s elevat en altres pa√Įsos, com ara Alemanya.

Pel que fa al petroli, el barril Brent ha superat els 100 euros, una xifra que no s’assolia des del 2014. L’encariment de les mat√®ries primeres indica una pujada assegurada dels subministraments, una tend√®ncia consolidada al llarg dels √ļltims mesos.

– Les borses es desplomen. La pla√ßa que m√©s s’ha devaluat √©s la russa, que ha caigut un 45%. L’Ibex-35 ha liderat la davallada a les borses europees, amb una caiguda del 4,5%, mentre que els √≠ndexs refer√®ncia de Fran√ßa ‚ÄďCac 40- i Alemanya ‚ÄďDAX- han comen√ßat el dia amb caigudes del 4,3% i del 3,9% respectivament.

Pel que fa als Estats Units, la caiguda de les borses ja es va comen√ßar a notar abans del tancament de la sessi√≥ d’aquest dimecres. El Dow Jones va caure un 1,38%, mentre que el Nasdaq ho va fer un 2,57%. A l’√Äsia, l’impacte del conflicte rus tamb√© s’ha fet pal√®s, amb caigudes superiors al 3% a la borsa de refer√®ncia de l’√ćndia (-3,03%) i de Hong Kong (-3,01%). Pel que fa al Nikkei ‚ÄďJap√≥-, la davallada ha estat de l’1,81%.

– Alimentaci√≥. R√ļssia produeix el 30% del blat mundial, mentre que Ucra√Įna √©s el primer prove√Įdor d’Espanya d’aquest cereal. Un hipot√®tic fre al comer√ß de mat√®ries com aquesta comportaria l’augment immediat del preu. Els mercats de cereals, per ara, han susp√®s les operacions d’aquest dijous.

– Espais aeris. El control aeri de la zona ha patit afectacions severes des del primer moment de l’atac rus en territori ucra√Įn√®s. La majoria de les l√≠nies a√®ries han desviat tots els seus aparells de la zona, passant per altres canals de comunicaci√≥ i altres traject√≤ries. Mold√†via ha estat el primer pa√≠s ve√≠ en tancar el seu espai aeri, a m√©s de declarar l’estat d’emerg√®ncia.

Els espais aeris d’Ucra√Įna i de R√ļssia -nom√©s en les zones frontereres amb el territori ucra√Įn√®s-, tamb√© han estat clausurats. Els vols entre Barcelona i K√≠ev han estat cancel¬∑lats des de primera hora del mat√≠, encara que no s’han reportat m√©s afectacions ni tampoc un posicionament clar de les aerol√≠nies en les connexions amb Ucra√Įna.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (24-2-2022)

78 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: