COM ERA D’ESPERAR: EL PARLAMENT EUROPEU S’OPOSA A TORNAR TEMPORALMENT LA IMMUNITAT A PUIGDEMONT

El Parlament Europeu s’oposa a concedir temporalment la immunitat al president Puigdemont malgrat la seva breu detenci√≥ a Sardenya. Fonts parlament√†ries confirmen a l’ACN que els serveis jur√≠dics de la cambra tornaran a posicionar-se en contra de les mesures cautelars demanades per l’eurodiputat al Tribunal General de la Uni√≥ Europea. El Parlament Europeu t√© fins al 15 d’octubre per presentar les seves al¬∑legacions en la segona petici√≥ de cautelars que fa el l√≠der de Junts.

Segons afirmen les mateixes fonts, els lletrats de la cambra continuaran defensant “la decisi√≥ presa per la plen√†ria” al mar√ß, √©s a dir, l’aixecament de la immunitat a Puigdemont i els tamb√© eurodiputats Toni Com√≠n i Clara Ponsat√≠.
Procediment suspès

Despr√©s de la detenci√≥, i posterior alliberament a Sardenya, Puigdemont va demanar al TGUE que li retorni la immunitat de forma cautelar per evitar ser arrestat de nou. √Čs la segona vegada que reclama protecci√≥ a Luxemburg, que al juliol va considerar innecessari que Puigdemont conserv√©s de forma provisional la immunitat mentre es resolen diversos casos relatius l’euroordre del Tribunal Suprem.

El procediment judicial per l’extradici√≥ del president tant a B√®lgica, com ara tamb√© a It√†lia, est√† “susp√®s” a l’espera del que digui Luxemburg en el cas de la immunitat i de les prejudicials del Suprem.
Immunitat

L’octubre del 2019 el Tribunal Suprem va emetre la tercera euroordre contra Puigdemont pel cas de l’1-O i B√®lgica va iniciar, un cop m√©s, el procediment d’extradici√≥. Poc despr√©s, per√≤, el l√≠der de JxCat va ser reconegut com a eurodiputat i va adquirir immunitat. Per aix√≤, la just√≠cia belga va deixar en suspens el proc√©s per l’euroordre.

A petici√≥ del Suprem, que volia la reactivaci√≥ de l’extradici√≥, l’Eurocambra va aixecar la immunitat de Puigdemont el mar√ß del 2021. Una decisi√≥ que la seva defensa va impugnar al TGUE, tribunal de primera inst√†ncia a Luxemburg, denunciant que el suplicatori del Suprem era “irregular”.

En paral¬∑lel, el magistrat instructor del Suprem Pablo Llarena va preguntar al Tribunal de Just√≠cia de la Uni√≥ Europea com B√®lgica, o altres estats membre, haurien d’analitzar l’euroordre. Mentrestant, l’euroordre continua vigent i apareix en el sistema europeu d’alertes policials, per√≤ hi ha diverg√®ncies entre el Suprem i l’advocacia de l’estat sobre si el procediment judicial est√† actiu o no.

Mantenir protecció parlamentària

A part de denunciar el Parlament Europeu davant del TGUE per l’aixecament de la immunitat, Puigdemont va reclamar que, de forma cautelar, pogu√©s mantenir la protecci√≥ parlament√†ria. Malgrat concedir-la inicialment de forma cautelar√≠ssima, el 30 de juliol el TGUE va decidir que no era necessari que la conserv√©s perqu√® els procediments judicials estaven “suspesos” a l’espera de la resoluci√≥ del TJUE sobre les prejudicials de Llarena. “No hi ha res que suggereixi que les autoritats judicials a B√®lgica o les autoritats d’algun altre estat membre puguin executar les ordres europees de detenci√≥”, estipulava el vicepresident del TGUE.

Ara b√©, el mateix tribunal obria la porta a retornar cautelarment la immunitat a Puigdemont en cas de detenci√≥: “Si despr√©s d’haver-se dictat la present ordre (…) es pogu√©s produir un suposat dany, en particular en cas de detenci√≥ dels sol¬∑licitats per part d’una autoritat d’execuci√≥ d’un estat membre o de la implementaci√≥ d’un procediment per a la seva entrega a les autoritats espanyoles, podran presentar una nova sol¬∑licitud de mesures provisionals”.

Informa:ELNACIONAL.CAT (11-X-2021)

136 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: