COM ES FARÀ L’ESTUDI SOBRE L’AFECTACIÓ DEL CORONAVIRUS A LA GENT?

( BERNAT SURROCA I SARA GONZÁLEZ )
Objectiu: obtenir una fotografia de l’afectació que ha tingut el coronavirus en la població espanyola. Aquesta és la finalitat de l’estudi de seroprevalença que es posa en marxa aquest mateix dilluns i que servirà per conèixer de forma aproximada quin és el nivell d’immunitat que a hores d’ara ha desenvolupat la ciutadania.

La investigació, impulsada pel Ministeri de Sanitat en coordinació amb l’Institut de Salut Carlos III i l’Institut Nacional d’Estadística, comença una setmana més tard del previst inicialment i preveu traçar un mapa per saber quanta gent ha passat la malaltia i, per tant, ha generat anticossos contra la Covid-19. Hi participaran 36.000 llars, que suposen un total de 90.000 persones, i serà clau a l’hora de definir amb precisió les mesures de transició cap a l’anomenada “nova normalitat”.

En què consisteix aquest estudi? A qui se li farà i com? Quan començarà a donar resultats? Què és un test de seroprevalença? A continuació, cinc preguntes amb resposta.

1. Quan comença i quanta gent hi participarà?

“L’estudi comença quan ha de començar”, ha dit aquest dilluns Raquel Yotti, directora de l’Institut Carlos III. El cert és que l’esperat estudi de seroprevalença havia de començar fa un parell de setmanes i finalment ho farà aquest dilluns. Hi participaran 36.000 llars d’arreu d’Espanya, que suposen un total de 90.000 persones. Així, a la demarcació de Barcelona hi participaran 5.160 persones; a Girona 1.440; a Lleida 1.200; i a Tarragona 1.500. “És un dels primers estudis d’aquesta magnitud que es fa al món, amb una mostra que s’ha seleccionat seguint criteris estadístics i de manera aleatòria perquè sigui representativa”, ha remarcat Yotti.

2. En què consisteix aquest estudi?

L’estudi constarà de dues proves a cada persona, que es repetiran tres vegades al llarg de sis setmanes. Les persones escollides per participar en l’estudi es contactaran via telefònica i se les convidarà a formar-ne part. “És important que la gent accepti participar”, ha demanat Raquel Yotti. En primer lloc se’ls farà un qüestionari sobre el coronavirus i després les dues proves. La primera serà un test serològic per detectar anticossos del virus en sang capil·lar. Consisteix en una punxadeta al dit i dona el resultat en uns 10-15 minuts. La segona serà un anàlisi de sang complet per detectar la quantitat de resposta immunològica que s’ha generat. Bona part de les proves es faran en els CAP, per això és clau la coordinació del Ministeri de Sanitat amb les comunitats autònomes.

3. Què mesuren els tests serològics?

Els tests serològics determinen si la persona té o no anticossos de la Covid-19 i, per tant, si en algun moment han estat contagiats. “Tindrem una foto actual i l’evolució”, ha dit Raquel Yotti. No determinen, però, si ja s’ha passat la infecció o si, pel contrari, el virus està actiu en aquell moment. En cas de considerar-ho necessari mèdicament, s’ha de derivar el pacient perquè se li faci una prova PCR, que és la que determina si en aquell moment es té el virus o no. “Els PCR i els tests serològics donen informacions diferents però complementàries”, ha apuntat Yotti.

4. Per què és tan important?

El govern espanyol té moltes esperances posades en aquest estudi, que ha de determinar l’impacte real de l’epidèmia del coronavirus a Espanya. L’estudi pretén fer una estimació representativa de la població afectada per la Covid-19, no només les persones que presenten símptomes sinó també les asimptomàtiques. D’aquesta manera, es vol aconseguir un mapa de la població que ha superat la malaltia i podria haver aconseguit un cert grau d’immunitat. Les dades permetran segmentar per edat, sexe i població, i determinar també la transmissió comunitària i l’evolució dinàmia de la malaltia. L’estudi és important perquè permetrà definir amb més precisió les mesures de transició cap a la nova normalitat.

5. Quan arribaran els resultats?

Els resultats definitius encara trigaran almenys sis setmanes, quan acabin les tres onades que formen l’estudi. Tot i així, Raquel Yotti ha apuntat que d’aquí una setmana, quan s’hagi analitzat la primera meitat de la mostra, podrien començar a sortir alguns dades. Es preveu que d’aquí dues setmanes, quan s’hagi completat la primera onada de l’estudi, puguin arribar uns primers resultats preliminars, tot i que encara s’hauran d’agafar amb cautela. L’Institut Carlos III remarca que el disseny estadístic permetrà tenir prou precisió per no “imaginar” què ha passat, sinó saber-ho en base a dades científiques.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (27-4-2020)

254 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: