COM FUNCIONA EL CERTIFICAT AUTORESPONSABLE DE DESPLAÇAMENT ?

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha activat un ‘certificat d’autoresponsabilitat’ per als desplaçaments que servirà perquè els Mossos facilitin el pas més ràpidament. Així ho ha explicat en declaracions a TV3 aquest vespre. El document que ja es pot descarregar d’Internet, serà efectiu a partir de les 00:00 hores de dilluns, i està inspirat en el model que es du a terme a l’estat francès.

Com funciona, exactament? El departament d’Interior ha elaborat una llista de preguntes freqüents i respostes per a aclarir tots els dubtes que sembra una mecanisme sense precedents. Vegeu-les a continuació:

Per a què serveix?
Per disposar d’un model de certificat on es declari de forma responsable que l’activitat que s’està duent a terme a l’espai públic és una de les autoritzades per l’estat d’alarma. El seu ús facilita a les policies locals i als Mossos d’Esquadra la comprovació atès que és un format estàndard.

És només per desplaçaments amb vehicle o també a peu?
Per a tots dos casos, especialment si el desplaçament és lluny del domicili.

És obligatori portar-ho?
No. És un document que facilita la declaració però no és obligatori. Sí que es recomanable.

Qui me’l pot requerir?
Només els agents de la policia.

Què passa si no el porto i m’atura la policia, em poden multar per no portar-lo?
No us multaran per no portar-lo. Si no el porteu i us atura la policia haureu de certificar en aquell moment que la vostra activitat s’ajusta a les autoritzades per l’estat d’alarma.

Substitueix el certificat de treball que l’empresa m’ha facilitat?
No. El certificat d’autoresponsabilitat és complementari al certificat de treball que l’empresa us hagi facilitat per al desplaçament al centre de treball. Porteu-los tots dos.

On el puc aconseguir?
Es pot descarregar a la web de la Generalitat de Catalunya i del Departament d’Interior. Els Mossos d’Esquadra i les policies locals en tindran còpies impreses. Els establiments autoritzats a l’obertura i els centres de treball també poden disposar de còpies impreses.

El puc imprimir i omplir a mà? Cal portar-ho en paper o en digital?
Sí.El podeu portar imprès o en format digital al mòbil o dispositiu electrònic tipus tauleta.

Necessito una signatura digital?
No cal. Es pot fer servir, però no és necessària.

La policia es quedarà el document original imprès?
No.

Per què apareixen només aquestes opcions d’activitat?
Perquè són les recollides al reial decret que estableix l’estat d’alarma per la Covid-19.

Si una activitat no està especificada, puc indicar-la?
Sí. A l’epígraf causa de força major o situació de necessitat podeu especificar altres activitats, sempre que responguin a les circumstàncies d’excepcionalitat justificada.

El necessito per sortir breument al carrer com ara llençar les escombraries, passejar la meva mascota o fer una compra breu al costat de casa?
No, considerant que és per un temps molt breu i al costat del domicili.

Cal fer un certificat per cada desplaçament?
Sí, un per a cada desplaçament. Si en un mateix desplaçament es fan diverses activitats cal indicar-les totes especificant la destinació més allunyada (per exemple anar al centre de treball i anar a comprar aliments, marqueu les dues activitats i indiqueu l’adreça més allunyada del lloc d’origen).

Puc manipular-ho o modificar el text?
No.

Què passa si el que declaro no és cert?
És un fet que es pot sancionar, com també ho és si verbalment es declara un desplaçament que no és cert.

‘Confiem en les persones, és un exercici de confiança amb la ciutadania’, ha dit Buch. La gent pot explicar a la declaració autoresponsable el motiu del seu desplaçament. El conseller ha avisat que si s’intenta enganyar la policia s’aplicarà la sanció corresponent.

Informa:VILAWEB.CAT (23-3-2020)

297 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: