COM HAURIA DE SER EL NOU CANAL DIGITAL EN CATALÀ PER A JOVES ?

“Com hauria de ser el nou canal digital en catal√† per a joves?”.
Els experts i els creadors joves demanen més inversions i un format multiplataforma.
( GERARD FAGEDA )

BarcelonaTot i que fa temps que es parla del buit de contingut audiovisual en catal√† destinat sobretot a joves i adolescents, nom√©s han crescut iniciatives per revertir-ho des dels marges. Ara, per√≤, sembla que l’administraci√≥ catalana tamb√© vol posar-hi remei. Com? Una de les opcions que sonen amb m√©s for√ßa √©s la creaci√≥ d’un nou canal en catal√† digital. “Recordem que el 3XL.net ja va n√©ixer amb aquesta intenci√≥, per aix√≤ portava el .net, per√≤ s’hi va deixar d’invertir i ara ens trobem amb el resultat”, va criticar la socioling√ľista de la Universitat Oberta de Catalunya Marina Masseguer en el marc de la 53a edici√≥ de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) de Prada de Conflent.

De fet, Masseguer ja ho assenyalava com una de les solucions en les conclusions d’un estudi socioling√ľ√≠stic que va presentar l’any passat i del qual √©s coautor el nou secretari general de Pol√≠tica Ling√ľ√≠stica de la Generalitat, Xavier Vila, que tamb√© va participar en la confer√®ncia de l’UCE. Vila, tot i que va procurar no concretar i avan√ßar gaire res, va admetre que aviat es plantejar√† un nou canal per a joves i que tot dependr√† de la direcci√≥ de TV3. “Ara hi ha un canal que t√© una audi√®ncia molt limitada”, va disparar, en al¬∑lusi√≥ a Esport3.

El nou canal, per√≤, tal com apunten els experts, encara que busqui impulsar els continguts en catal√† com en el seu moment ho va fer el 3XL.net o el Super3, ha d’anar molt m√©s enll√† de la TDT. “Hi ha hagut un despla√ßament del consum audiovisual cap a les xarxes socials, sobretot pel que fa als joves, i amb el catal√† ens ha enganxat amb el peu canviat”, assegura Masseguer. Per aquest motiu, per lluitar contra la minoritzaci√≥ de la llengua a YouTube, a Instagram o a TikTok, la socioling√ľista apunta que “fa falta una gran estructura d’inversions” per refor√ßar la comunitat digital en catal√† i aglutinar-la al voltant d’un nou canal digital que sigui m√©s “bidireccional” que les antenes tradicionals, √©s a dir, que creixi i evolucioni a trav√©s del “di√†leg” amb l’audi√®ncia. A m√©s, aposta per donar veu i promocionar creadors emergents i, a la vegada, crear i emetre produccions amb m√©s pressupost i consolidades.

En la mateixa l√≠nia, Arnau Rius, un dels creadors del Canal Malaia, destaca que hi ha dos flancs per treballar: el dels creadors amateurs i el dels professionals. “Primer de tot seria molt interessant que el Govern tragu√©s una l√≠nia d’ajudes de creadors d’audiovisual amateur, perqu√® els autors s’hi puguin dedicar i puguin invertir m√©s temps en la creaci√≥ de continguts”, respon Rius a l’ARA. D’altra banda, subratlla que la creaci√≥ d’un nou canal “multiplataforma” amb creadors “professionals” ha d’arribar de la m√† de la Corporaci√≥ Catalana de Mitjans Audiovisuals i √©s “ut√≤pic pensar que ho podria fer un operador privat o alg√ļ m√©s”. “Si realment creus que √©s prioritari salvaguardar la cultura i la llengua, gasta’t milions i fes quatre s√®ries com Merl√≠ a l’any, no nom√©s una”, demana Rius, que defensa que el potencial nou canal tamb√© s’hauria de poder veure a trav√©s de la TDT. “Malgrat el t√≤pic que diu que els joves ja no miren la tele, n’hi ha molts que encara ho fan i, si fan z√†ping i veuen un producte en catal√† que els agrada, s’hi podrien quedar o despr√©s buscar-lo i consumir-lo per altres vies”.
Sinergies entre els Pa√Įsos Catalans

Tal com va subratllar Vila, ara que les televisions p√ļbliques de les Illes Balears, el Pa√≠s Valenci√† i del Principat comencen a col¬∑laborar, tamb√© pot ser un bon moment per impulsar iniciatives de producci√≥ de continguts audiovisuals per a joves de tots els territoris del domini ling√ľ√≠stic. De fet, Vila va dir que ja s’havia reunit amb els seus hom√≤legs de les Balears i del Pa√≠s Valenci√†. En aquest sentit, la jove periodista Teresa Ciges, que tamb√© va participar en l’acte de l’UCE, va remarcar que els Pa√Įsos Catalans “no es poden donar l’esquena” i que cal aprofitar que els “governs estan de cara”. A m√©s, Ciges va recordar que, m√©s enll√† del Principat, a la resta dels Pa√Įsos Catalans tamb√© hi ha la inquietud d’acabar amb la digl√≤ssia a les xarxes socials i han sorgit m√©s iniciatives com la de Canal Malaia. Va posar d’exemple la que s’ha creat al Pa√≠s Valenci√†, Valentubers.

Per√≤ mentre tot aix√≤ no es posa en marxa, els creadors joves troben a faltar m√©s atreviment per part dels mitjans tradicionals, sobretot de TV3 i Catalunya R√†dio. “Tot i que ara sembla que la cosa est√† canviant, s’aposta per all√≤ que √©s m√©s segur i va destinat a un p√ļblic gran. A curt termini pot funcionar, per√≤ a llarg termini √©s perill√≥s. S’han de llan√ßar m√©s a la piscina”, opina el youtuber Marc Lesan a l’ARA. D’altra banda, Lesan tamb√© considera que un dels objectius prioritaris ha de ser la normalitzaci√≥ del catal√† a les xarxes socials. “S’ha d’aconseguir que la gent faci el clic, que simplement no li sembli alien√≠gena que es cre√Į en catal√†”. En aquest sentit, Masseguer va explicar que en l’estudi socioling√ľ√≠stic van detectar que la majoria d’autors que decideixen crear en catal√† dediquen un v√≠deo a justificar per qu√® ho fan i que es t√© la percepci√≥ que √©s per motius pol√≠tics, mentre que no passa el mateix amb els que ho fan en castell√† o angl√®s.
Informa:ARA.CAT (27-VIII-2021)

255 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: