COM HO DIRIES EN CATALÀ? UN JOC PER EVITAR MANLLEUS INNECESSARIS

Com ho diries en català? és un giny, plantejat en un format lúdic i proper que fa conèixer i normalitzar formes catalanes alternatives a un grup d’expressions manllevades sobretot de l’anglès i de l’espanyol, que s’estan popularitzant especialment entre parlants joves.

L’interactiu consisteix en un joc per a jugar des del mòbil, la tauleta o l’ordinador entorn d’una vuitantena de formes molt esteses entre parlants catalans. Es proposa als jugadors, d’una manera molt entretinguda, de trobar l’alternativa catalana adequada amb què substituir-los. Per exemple, usar en català en lloc de “loser”, “pantallazo” o “influencer” les formes que li són pròpies: “perdedor”, “captura de pantalla” i “influenciador”, respectivament.

En accedir al joc, una roda de ruleta gira mostrant aleatòriament una sèrie de manlleus del món de la cultura i el lleure, l’educació, l’empresa, l’esport i la gastronomia, camps on són freqüents. En escollir-ne un, el terme apareix contextualitzat en una frase i amb tres opcions de resposta. Només una n’és l’opció adequada. Tant si s’escull l’alternativa catalana adequada com les altres dues, es pot accedir a una breu explicació que raona què fa preferible l’alternativa, sovint proposada pel Centre de Terminologia TERMCAT. Després de cinc qüestions, el jugador obté una medalla d’or, de plata o de bronze, segons el nombre d’encerts.

Al ‘Com ho diries en català?’ s’hi podrà jugar fins a finals d’any i anirà acompanyat d’una campanya d’informació a través de les xarxes socials de Política Lingüística i del Termcat.
Informa:DBALEARS.CAT (26-7-2020)

300 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: