COM PER ANAR-SE REFIANT DE S√ĀNCHEZ !

“Com per anar-se refiant de S√°nchez”.
( JOS√Č ANTICH )
Balan√ß de final d’any de Pedro S√°nchez i missatge n√≠tid del president del govern espanyol: “√Čs de sentit com√ļ, no? La prioritat de la ciutadania √©s la superaci√≥ de la pand√®mia. Aquesta √©s la urg√®ncia. La taula de di√†leg? Ja els direm quan es reunir√†”. Ho podia dir m√©s alt per√≤ no pas m√©s clar: l’exig√®ncia del president Pere Aragon√®s apel¬∑lant a la urg√®ncia de la reuni√≥ haur√† d’esperar i l’any s’iniciar√† exactament com va acabar: sense novetat en el calendari, sense not√≠cies de qu√® figurar√† a l’agenda de la cita i xutant la pilota altre cop endavant com √©s marca de la casa, o sigui, de la Moncloa.

El missatge de Pedro Sánchez ha tingut el complement en les paraules pronunciades des de Barcelona pel líder del PSC, Salvador Illa. El líder dels socialistes catalans ha enviat un missatge clar al president sobre els límits de la taula entre els dos governs: amnistia i autodeterminació ni són factibles ni són el camí i, a més, són impracticables. El meló de la taula de diàleg comença així a entrar en un cul-de-sac i tot apunta que serà imprescindible practicar-li la respiració assistida si es vol continuar venent-la com una oportunitat per superar el conflicte entre Espanya i Catalunya.

Com que ser√†, segurament, el meu √ļltim article de l’any parlant de la taula de di√†leg, aprofito per fer les seg√ľents reflexions: primera, encara que √©s cert que nom√©s portem uns mesos de legislatura, al febrer far√† un any de les eleccions del 14-F, i no hi ha ni el m√©s m√≠nim indici que el govern espanyol se la prengui m√≠nimament seriosament i nom√©s l’est√† utilitzant per propagar un inexistent di√†leg que no practica.

Segon, l’independentisme ‚ÄĒen aquest cas Esquerra, perqu√® nom√©s ells s√≥n presents a la taula‚ÄĒ ha d’exigir proves concretes que hi ha aven√ßos en els temes per als quals es va constituir i que no s√≥n altres que refer√®ndum, amnistia i autodeterminaci√≥. No √©s una taula sectorial sobre conflictes auton√≤mics que, sens dubte, s√≥n molt importants, per√≤ ja tenen m√ļltiples f√≤rums per al debat. Aquesta √©s una taula pol√≠tica per parlar de pol√≠tica, per m√©s que el PSOE fugi com un gat escaldat d’aquests par√†metres que, d’altra banda, li originen conflictes territorials en una √†mplia base del partit.

Tercer, la taula de di√†leg tampoc no √©s per parlar dels fons New Generation i de la seva descentralitzaci√≥. El govern de Pedro S√°nchez no pot mercadejar com est√† fent, i la gesti√≥ a Catalunya dep√®n de la Generalitat, que hi ha de tenir un paper clau. En pol√≠tica la confian√ßa es guanya en el dia a dia i el president del govern espanyol no pot continuar actuant com si tingu√©s un xec en blanc. Alg√ļ li ha de dir que no el t√© mentre fa i desf√† a la seva en temes crucials com el catal√† i la llei de l’audiovisual, per posar-ne dos exemples.

I quart, l’independentisme ha de sortir del bucle que el porta a una permanent guerra fratricida. Comen√ßar l’any d’una manera diferent de com l’acaba hauria de ser una obligaci√≥ dels tres partits i una exig√®ncia dels seus electors. Cal dir-lo clar: la ciutadania espera que l’espectacle partidista i de curta mirada no duri gaire temps m√©s. Al davant hi ha un llarg cam√≠ i un 2022 que portar√† sorpreses i de les importants.
Informa:ELNACIONAL.CAT (30-XII-2021)

54 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: