COM S’INVESTIRAN ELS ALCALDES DE CATALUNYA ?

Els candidats a l’alcaldia necessiten la majoria absoluta del plenari i si no l’aconsegueixen, governar√† en minoria la llista m√©s votada

 (   BERNAT SURROCA/ IRENE ARMENGOL )

Compte enrere per a la constituci√≥ dels ajuntaments d’aquest dissabte. La majoria de plenaris ja saben qui governar√† despr√©s que aquestes darreres setmanes s’hagin anat segellant els pactes postelectorals. Per√≤ en alguns casos, la manca d’acord i la dif√≠cil aritm√®tica deixa interrogants fins a l’√ļltim moment. A¬†Naci√≥Didital¬†us expliquem com ser√† el proc√©s d’investidura que tindr√† lloc arreu del territori aquest dissabte.

Segons la llei, al ple s’hi pot presentar m√©s d’un candidat per√≤ nom√©s poden ser caps de llista. La votaci√≥ es pot fer a m√† al√ßada o secreta, segons el consistori. Cada regidor vota per un dels candidats que es presenta i tamb√© pot votar en blanc o nul.

Per ser alcalde cal, en primera inst√†ncia, aconseguir la majoria absoluta del ple. En el cas de Barcelona, per exemple, hi ha 41 regidors en joc. En calen, per tant, 21 per aconseguir l’alcaldia.

I si no hi ha majoria absoluta?

Les majories absolutes, però, costen de trobar. En aquest cas, la llei preveu que si cap candidat obté la majoria absoluta, es converteix en alcalde aquell representant de la llista més votada. En el cas de Barcelona, aquest seria Ernest Maragall, que va guanyar les eleccions amb 10 regidors i uns 5.000 vots més que Colau.

D’aquesta manera, es permet la investidura d’un alcalde, tot i que no es pot garantir que el mandat tiri endavant.

Hi ha mecanismes per evitar que governi la llista més votada?

S√≠. En aquest cas, per√≤, s√≠ que cal la majoria absoluta del consistori, √©s a dir, la meitat m√©s un dels regidors. A Barcelona, √©s la opci√≥ que ara mateix t√© m√©s n√ļmeros despr√©s que¬†Ada Colau (10) hagi tancat un acord amb el PSC (8) per ser alcaldessa¬†i compti tamb√© amb els vots de Manuel Valls (3 o 6, se sabr√† en el ple). No n’hi hauria prou, doncs, amb superar en nombre de regidors la llista m√©s votada.

I què passa als municipis més petits?

Als pobles de menys de 250 habitants hi ha llistes obertes. En aquells municipis d’entre 100 i 250 habitants, els electors poden marcar quatre creuetes. Als que en tenen menys de 100, en poden marcar dues. En aquests casos, qualsevol dels regidors pot ser alcalde.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (15-6-2019)
322 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: