COM STALIN: ESPANYA VOL “REEDUCAR” ELS PRESOS POL√ćTICS CATALANS

“L‚Äôautoinculpaci√≥ ”
( AGUST√ć COLOMINES )

Despr√©s que no es digui que no ho va advertir ning√ļ. El naufragi de la democr√†cia a Espanya fa temps que va comen√ßar. Si m√©s no des del 30 de setembre del 2017, quan la Gu√†rdia Civil va entrar en diverses seus de la Generalitat i l‚ÄôEstat es va adonar que el proc√©s secessionista podia ser imparable si sostenia el suport popular. Ara estem amb l‚Äôaigua al coll. A l‚Äôestablishment espanyol, que inclou l‚Äôesquerra avui al capdavant del govern, li ha calgut aplicar la repressi√≥ a tot gas per escap√ßar l‚Äôintent m√©s seri√≥s de Catalunya de separar-se d‚ÄôEspanya.

Ha hagut d’aplicar un estat d’excepció encobert amb detencions arbitràries, provocant l’exili d’una part del Govern, suspenent l’autonomia amb l’aplicació del 155, invitant les empreses a anar-se’n de Catalunya, augmentant la discriminació fiscal i amb la celebració d’un judici farsa de proporcions descomunals, diguin el que diguin els advocats defensors més tous. Un judici que comença amb informes falsos i amb una predisposició ambiental a la condemna no serà mai un judici just. El linxament dels reus va ser previ a la celebració del judici. Només en les dictadures s’actua així. Em diran que exagero, perquè Espanya no és ben bé un dictadura, però respecte a l’independentisme català s’ha comportat com si ho fos.

Fins ara només els règims comunistes aplicaven mesures de reeducació. La fiscalia espanyola acaba de demanar reeducar Jordi Sànchez

La r√†pida propagaci√≥ de la pand√®mia ha afavorit l‚Äôexpansi√≥ de l‚Äôautoritarisme i, amb l‚Äôajuda del ‚Äúgovern progressista‚ÄĚ, ha infectat la pol√≠tica espanyola com no s‚Äôhavia vist des de la repressi√≥ de l‚Äôindependentisme per part de la dreta. L‚Äôaplicaci√≥ de l‚Äôestat d‚Äôalarma ‚ÄĒamb el protagonisme exagerat dels militars i de la policia en les rodes de premsa‚ÄĒ ha estat la culminaci√≥ d‚Äôun proc√©s de degradaci√≥ democr√†tica que es pagar√† car. Que l‚Äôautoritarisme continu√Į igual a pesar del canvi de protagonistes ‚ÄĒvull dir, del trasp√†s de poders entre el PP i el PSOE des de la tardor de 2017 a la primavera del 2020‚ÄĒ √©s el pitjor auguri sobre quin futur ens espera. L‚Äôesquerra espanyola, com es va tornar a veure ahir per en√®sima vegada al Congr√©s, sost√© que l‚Äôestat d‚Äôalarma √©s l‚Äô√ļnica soluci√≥ per acabar amb la pand√®mia.
L‚Äôexemple d‚ÄôAlemanya demostra el contrari. La coalici√≥ de centreesquerra alemanya governa amb el que equival a la llei d‚Äôemerg√®ncies sanit√†ries espanyola, i, a m√©s, ho fa amb respecte al repartiment habitual de compet√®ncies federals ‚ÄĒ√©s a dir: l‚Äôestat coordina i impulsa un marc general per acordar mesures, per√≤ les decisions s√≥n de cada land, amb una resposta territorialitzada‚ÄĒ. Celebro que finalment ERC hagi ent√®s que votar a favor de la continu√Įtat de l‚Äôestat d‚Äôalarma era com votar la llei de partits o la llei mordassa, g√®rmens de l‚Äôautoritarisme actual.

Aquests dies de confinament, i aprofitant que he debatut via telem√†tica amb el meus alumnes d‚ÄôHist√≤ria contempor√†nia i cinema sobre La confessi√≥, l‚Äôextraordin√†ria pel¬∑l√≠cula que Costa-Gavras va rodar el 1970, he rellegit el llibre d‚ÄôArtur London en el qual es va basar Jorge Sempr√ļn per escriure‚Äôn el gui√≥. √Čs un llibre dur√≠ssim, que m√©s que no pas narrar la tortura pura i dura, se centra en el fenomen de l‚Äôautoinculpaci√≥, el m√®tode estalinista de destrucci√≥ personal aplicat des del 1937. Stalin no en tenia prou amb aplicar la repressi√≥, buscava humiliar i aniquilar l‚Äôadversari. Com a bon antic seminarista, reclamava la confessi√≥ dels pecats per√≤ sense perdonar-los. La mutaci√≥ del r√®gim del 78 cap a l‚Äôautoritarisme va prendre com a excusa l‚Äôindependentisme i va aplicar un m√®tode similar. La cobertura legal per fer-ho sempre ha estat possible.

Tot s‚Äôha fet segons la llei, per√≤ la llei no assegura l‚Äôestat de dret, com tamb√© era obvi a la Txecoslov√†quia de 1952 que va detenir, jutjar i condemnar London a partir de l‚Äôautoinculpaci√≥. Fins ara nom√©s els r√®gims comunistes aplicaven mesures de reeducaci√≥. La fiscalia espanyola acaba de demanar reeducar Jordi S√†nchez. En l‚Äôexposici√≥ de motius per tractar d‚Äôimpedir que S√†nchez surti de la pres√≥ amb l‚Äôarticle 100.2, la fiscalia parla, tamb√©, d‚Äôintimidar la societat amb finalitats dissuasives. Aviat demanar√† l‚Äôautoinculpaci√≥ dels independentistes, que √©s la ‚Äúmutaci√≥‚ÄĚ pol√≠tica ‚ÄĒi √≠ntima‚ÄĒ que persegueixen tots els repressors. La maldat no ha estat ven√ßuda ‚ÄĒcom ja augurava Jordi Sol√© Tura al pr√≤leg del llibre de London‚ÄĒ i per aix√≤ l‚Äô√ļnica alarma que cal atendre √©s la que ens ha de posar en gu√†rdia contra tots els ‚Äúperills d‚Äôinvoluci√≥, de discriminaci√≥ i de viol√®ncia‚ÄĚ.

Informa:ELNACIONAL.CAT (7-5-2020)

390 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: