COM UTILITZEM EL CATALĂ A INTERNET ?

Com utilitzem el catalĂ a internet?
Els webs superen les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria instantĂ nia en lâĂșs i continguts en catalĂ
Nou de les 10 pĂ gines web mĂ©s visitades de Catalunya estan disponibles en catalĂ ; pel que fa a aplicacions de missatgeria instantĂ nia, set de les nou mĂ©s utilitzades tambĂ© es pot fer servir en la llengua prĂČpia; quan ens centrem en les xarxes socials, el nĂșmero baixa a tres dâentre les 10 amb mĂ©s usuaris. Aquesta Ă©s la radiografia grosso modo de lâoferta en catalĂ en lâĂ mbit digital, que ha seguit una tendĂšncia ascendent en els Ășltims quatre anys.
Segons dades de la DirecciĂł General de PolĂtica LingĂŒĂstica, els webs sâhan mantingut: des del 2016, nou dâaquestes 10 amb mĂ©s visites estan disponibles en catalĂ . SĂ que ha augmentat lâoferta en missatgeria instantĂ nia. Mentre que fa quatre anys nomĂ©s cinc de les nou aplicacions amb mĂ©s Ăšxit tenia com a llengua dâĂșs el catalĂ , lâany passat el nombre havia augmentat a vuit. En canvi, la tendĂšncia pel que fa a xarxes socials ha estat la inversa: de quatre de les 10 amb mĂ©s usuaris disponibles en catalĂ lâany 2016, sâha passat a tres el 2019.
Si ens fixem en els indicadors referents a lâĂșs de pĂ gines web, un 37,9% dels enquestats per lâIdescat tenen la pĂ gina dâinici del navegador configurada en catalĂ , mentre que un 54,4% la tenen en castellĂ ; nomĂ©s a un 2,3% els apareix en anglĂšs. Les xifres varien quan la pregunta es refereix al darrer web visitat: lâanglĂšs puja fins al 10,7%, mentre que el catalĂ baixa dues dĂšcimes (35,8%) i el castellĂ , mĂ©s de tres (50,7%). Una altra dada rellevant Ă©s el de preferĂšncies: el 67,3% de persones sâestimen mĂ©s consumir webs en catalĂ , segons lâestudi Llengua i consum del Departament de Cultura.
De fet, el mĂłn digital Ă©s un Ă mbit d’oportunitats per al catalĂ com demostra el bon posicionament de la llengua a internet, a les xarxes socials, els blogs o la ViquipĂšdia, perĂČ hi ha un repte fonamental que Ă©s que tant l’oferta com el consum de productes digitals en catalĂ s’incrementi en correspondĂšncia amb les dimensions demogrĂ fiques de la llengua.
Pel·lĂcules en catalĂ per internet
El consum de continguts en catalĂ depĂšn molt de lâoferta disponible que hi ha. Un exemple sĂłn les dades de la darrera pel·lĂcula que han vist els ciutadans. Segons les xifres recollides per PolĂtica LingĂŒĂstica, un 9,3% assegura que lâĂșltim film que ha anat a veure al cinema era en catalĂ . Preguntats per la darrera pel·lĂcula o sĂšrie vistes a internet, on lâoferta en catalĂ Ă©s mĂ©s extensa, el percentatge puja fins al 20,5%.
Més info: El català a les plataformes digitals
LâĂșs del catalĂ Ă©s una altra histĂČria. Mentre que la presĂšncia del catalĂ en la interfĂcie de les xarxes socials mĂ©s populars Ă©s pobra, lâĂșs de la llengua prĂČpia Ă©s molt mĂ©s elevat. Segons lâestudi Llengua i consum de la DirecciĂł General de PolĂtica LingĂŒĂstica del 2016, un 72,8% dels enquestats lâempra a les xarxes i un 73,3% en les aplicacions de missatgeria. La llengua de configuraciĂł dels dispositius -tant personals com de la feina- Ă©s un altre indicatiu que es tĂ© en compte a lâinforme.
Mentre que un 34,7% tĂ© el mĂČbil en catalĂ , un 61,5% el tĂ© en castellĂ . Les xifres sĂłn molt semblants pel que fa als ordinadors. El de la feina, un 34% dels enquestats el tenen configurat en catalĂ i un 60,1% en castellĂ ; el personal, el percentatge en catalĂ puja fins al 35% i el de castellĂ baixa lleugerament, al 58,7%.
Una altra opciĂł que tenen els usuaris Ă©s la llengua que utilitzen per comunicar-se a travĂ©s dels dispositius. Segons lâenquesta territorial TIC a les llars de lâIdescat -amb dades del 2017-, un 51,3% de catalans empren la llengua prĂČpia sempre o gairebĂ© sempre per parlar a travĂ©s de missatgeria mĂČbil, categoria que inclou tant aplicacions com SMS. A mĂ©s, un 20,7% ho fan algunes vegades i nomĂ©s un 28% no ho fa mai o gairebĂ© mai. Pel que fa a les xarxes socials, el percentatge baixa fins al 44,5% entre els qui utilitzen sempre o gairebĂ© sempre el catalĂ i puja al 33,3% per a aquells que no ho fan mai.
Precisament per tot plegat, el Departament de Cultura ha posat en marxa unes subvencions per a la incorporaciĂł de la llengua catalana en productes tecnolĂČgics per promoure actuacions destinades a la incorporaciĂł de la llengua catalana en productes tecnolĂČgics, de manera preferent en aplicacions i videojocs.
Informa:ELMON.CAT (4-8-2020)