COMÍN: “N’HI HA PROU AMB EL 50%+1 PER LEGITIMAR LA INDEPENDÈNCIA “

Comín: “N’hi ha prou amb el 50%+1 per legitimar la independència”
“Una meitat dels catalans no pot imposar l’autonomia a l’altra meitat”
El Vicepresident del Consell per la República Catalana, Toni Comín, ofereix una petita reflexió sobre el debat (segurament interessat) de les majories a Catalunya en referència a la independència de Catalunya en un article publicat avui a El Periódico.
El polític independentista exiliat recorda que “no és la meitat del país qui creu que els catalans han de decidir el seu futur polític per mitjà d’un referèndum” sinó que ho és “al voltant del 80%”. Aquest mateix percentatge de gent, recalca, assegura que té clar que “cal acceptar-ne el resultat”.
Tot i això, l’exdiputat al Parlament per ERC, posa de manifest la paret que suposa fer una proposta així a l’Estat: “Sempre hem proposat fer la independència com la fan les democràcies: a les urnes. Com ho han intentat fer el Quebec i Escòcia, nacions que tenen la sort de pertànyer a veritables democràcies”.
Comín arriba a la precisa conclusió que “no és que no en siguem prou” sinó que assenyala on rau veritablement el problema: “l’Estat espanyol no accepta el principi democràtic, a diferència del Canadà o el Regne Unit” que assegura que van trobar la “manera legal” de poder celebrar els seus referèndums. En canvi, indica que a Espanya “l’excusa eterna és la unitat territorial de l’Estat consagrada a la Constitució”.
El vicepresident del Consell reflexiona sobre el relat imposat per l’unionisme sobre les majories a Catalunya: “¿Per què per canviar les coses cal una majoria reforçada i per mantenir-les tal com estan n’hi ha prou que ho vulgui una minoria?” es pregunta.
La conclusió de Comín és tan directa com clarificadora: “no soc partidari d’exigir una majoria qualificada del ‘sí’ en un referèndum d’independència perquè no sóc conservador”. Així doncs, pel polític català, els que ho són “pensen que l’statu quo té un valor normatiu per si mateix, perquè és, per definició, millor que el canvi”.
Per acabar, Comín sentencia: “no s’ha de donar «preferència normativa» a ningú i, en conseqüència, n’hi ha prou amb la meitat més amb un dels vots vàlids per legitimar la independència”.
Informa:CONSELL PER LA REPÚBLICA.CAT (16-1-2021)