COMPROMÍS EXIGEIX RECIPROCITAT ENTRE À PUNT, IB3, TV3 I ARAGÓN TV

Compromís ha presentat una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2021 ara en tramitació al Senat espanyol, en la qual es demana assignar 500.000 euros per a l ‘adquisició d’un múltiplex televisiu, assignat a la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència artificial del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, «per a garantir la reciprocitat en la radiotelevisió pública entre les quatre comunitats autònomes que comparteixen l’ús habitual o esporàdic del català».

La proposta demana impulsar la reciprocitat televisiva amb altres territoris per a afavorir l’intercanvi de continguts i compartir productes informatius, culturals i d’entreteniment amb altres autonomies. Com ha explicat el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, «els valencians i valencianes solament tenim accés al contingut televisiu o radiofònic d’À Punt, mentre tenim amputada la capacitat per a veure la televisió pública les Balears o de Catalunya, com es feia fins que el PP va tancar els repetidors que varen estar durant dècades en marxa, fins i tot la televisió d’Aragó emet programes en horaris de màxima audiència on s’usa indistintament el valencià parlat a Aragó com la llengua aragonesa, poder veure’ls ací, o que en aquestes tres comunitats puguen veure À Punt ajuda a vitalitzar la nostra llengua i la seua normalització com a instrument de comunicació, a més d’ajudar a promocionar en les comunitats veïnes el nostre territori, alguna cosa que repercuteix directament en el turisme».

Responsabilitat del PSOE

Segons Mulet, el propi Govern espanyol, en una resposta recent ha deixat clar que és simplement un exercici de voluntat política: «Les Comunitats Autònomes poden destinar alguns dels canals autonòmics explotats en gestió directa per a dur a terme les emissions de canals públics d’altres Comunitats. Així, les Comunitats poden decidir, sense mediar actuació per part de l’Estat, quins dels seus canals autonòmics seran explotats en gestió directa i, una vegada aprovat el conveni pertinent, destinar-los a l’emissió de canals públics d’altres Comunitats Autònomes amb afinitats lingüístiques i culturals».

En aquest sentit, Mulet ha recordat que en el múltiplex d’À Punt «es pot comprimir el senyal o traure televisions privades en castellà que estan ocupant aquest espectre», i que es podria optar per «crear un altre múltiplex o en defecte d’això, la utilització de la multiplexació estadística en el múltiple MAUT per a augmentar el nombre de canals, opció prevista en el Reial decret 391/2019, de 21 de juny». Es tractaria, a la fi, d’utilitzar la mateixa tecnologia que a les Balears ha permés recuperar una TV3 amb limitacions de continguts, si bé això significaria renunciar a veure la resta de canals de la CCMA. El seu cost és d’uns 50.000 euros, completament assumible.

Mulet ha remarcat que «si no es veu TV3, IB3 o TVA al País Valencià segurament és perquè qui té les competències a Madrid o fins i tot al País Valencià no vol. Tècnicament és molt fàcil, econòmicament insignificant, i legal al 100%, costa entendre que el departament autonòmic amb competències a poder fer efectiu aquest desplegament, en cinc anys no haja presentat cap avanç, algú mal pensat podria entendre que atén alguna estratègia per a no obrir l’espectre comunicatiu i no permetre l’arribada de cadenes no controlades econòmicament sobre la base de les subvencions de diners públics valencians i que no es puga trencar d’aquesta manera el monopoli informatiu, altres, com jo, no ho entenem de cap manera».

Mulet ha recordat que a part d’aquesta esmena que es votarà el dia 22 i 23 al Senat, hi ha pendent de debat una moció de la formació valencianista que demana aquesta solució, que va ser registrada al març passat.
Informa:DBALEARS.CAT (16-12-2020)
N.de la R.
Celebrem que sigui precisament una formació valenciana la que defensi el català a Madrid. La llengua ha de ser una gran lluita, precisament per posar contra les cordes l’Estat.Els nostres polítics amaguen massa la llengua:i aquest ha de ser el punt de partida si és que tenim forces per arribar a Ítaca i no conformar-se amb una minsa “autonomia”

344 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: