COMPTE AMB LA LLENGUA, MIQUEL

“Compte amb la llengua, Miquel ”
( DAVID GONZÁLEZ )

“Ciutadans de Catalunya, ja soc aquĂ­.” Ho va dir el president exiliat Josep Tarradellas el 1977 en el seu retorn a Catalunya previ plĂ cet de rei Joan Carles -aleshores, encara, un monarca franquista- i del president Adolfo SuĂĄrez, i la frase va quedar per a la histĂČria perquĂš, amb molt poc, deia moltes coses. D’entrada, que Tarradellas no havia tornat nomĂ©s per encapçalar la restauraciĂł de la Generalitat republicana -desprĂ©s monarquitzada per la vigent ConstituciĂł-, sinĂł per per ser el president (provisional) de tota la ciutadania de Catalunya, els que es consideraven catalans de tota la vida, els de feia una estona i els que sempre es definirien mitjançant altres identitats -andalusos, murcians, extremenys…; en darrer terme, Tarradellas es va dirigir a catalans i espanyols, aquests Ășltims els de fora, els immigrats, perĂČ tambĂ© els de dins, que n’hi havia, i molts, malgrat els 8 cognoms de la terra, per entendre’ns. D’aquĂ­, el “ciutadans de…”.
En síntesi -i gairebé tothom ho va entendre així- un missatge cap a dins (Catalunya) i cap a fora (Espanya), en clau integradora, cívica (no Útnica), convivencial. I en català. Tarradellas, com no podia ser de cap altra manera, va parlar en català perquÚ, al final, era a Catalunya on ell tornava, no a la Transcaucàsia.

40 anys llargs desprĂ©s del “ciudadans de Catalunya” de Tarradellas, el PSC de Miquel Iceta ofereix als votants de Ciudadanos/Ciutadans orfes d’Albert Rivera una pista d’aterratge lingĂŒĂ­stic en ple naufragi, perquĂš tornin o ingressin a la nova casa gran de l’espanyolisme. Tal Ă©s l’objectiu, legĂ­tim, i cent per cent electoralista, de flexibilitzar la immersiĂł lingĂŒistica, proposta que debatrĂ  el prĂČxim congrĂ©s del PSC. Es tractaria que el model s’adapti a l’entorn sociolingĂŒĂ­stic: catalĂ  (allĂ  on el castellĂ  impera al pati de l’escola) i (mĂ©s) castellĂ  (allĂ  on, pel que sembla, el catalĂ  Ă©s mĂ©s present). More or less (l’anglĂšs tambĂ© seria reforçat), Ă©s el mateix que va proposar Ernest Maragall sent conseller d’Ensenyament del PSC al govern tripartit amb ERC i ICV-EUiA presidit per JosĂ© Montilla, i, mĂ©s recentment, l’actual conseller d’Ensenyament, Josep BargallĂł, tambĂ© d’ERC -com ara Maragall-. Miquel Iceta, a mĂ©s de deixar-se anar ballant als mĂ­tings com ningĂș, mai no ha deixat mai d’anar per feina.

Si Iceta troba un sol nen o nena a Catalunya que no sĂ piga parlar en castellĂ  l’hauria de portar a Cuarto Milenio, perquĂš l’entrevisti Iker JimĂ©nez

El que succeeix Ă©s que, per al futur del catalĂ  seria una bona notĂ­cia que, efectivament, Catalunya fos bilingĂŒe. PerquĂš, ara, no ho Ă©s: la subalternitat del catalĂ  continua sent ĂČbvia. El castellĂ  -i el PSC ho sap- Ă©s la llengua d’Ășs majoritari al carrer i al pati de l’escola. I Ă©s fer trampa comparar la sociololingĂŒĂ­stica de Berga amb la de l’Eixample de Barcelona -per no dir la de Nou Barris o el Raval-, per una simple raĂł demogrĂ fica, de nou en detriment del catalĂ  (nombre de parlants). En relaciĂł amb el castellĂ , el catalĂ  -que, sens dubte, estĂ  millor que estava el 1977, grĂ cies a la inmersiĂł lingĂŒĂ­stica a CornellĂ  o a Girona, i a TV3 i Catalunya RĂ dio, bĂ sicament-, continua sent David contra Goliat perĂČ desarmat. CaldrĂ  recordar-li a Iceta allĂČ que si troba un sol nen o nena escolaritzat i resident que no sĂ piga parlar en castellĂ  a Catalunya el porti a Cuarto Milenio perquĂš l’entrevisti Iker JimĂ©nez.

Compte, amb la llengua, Miquel: perquĂš molts defensors del (fals) bilingĂŒisme a Catalunya, entre l’original i la cĂČpia, es queden amb Vox

El PSC sabrĂ  el que fa amb la llengua i els “ciutadans (i “ciutadanes”) de Catalunya”, no nomĂ©s els Ciutadans/Ciutadans del naufragi de Rivera i Arrimadas, decidiran a les urnes si es mantĂ© o no l’actual polĂ­tica lingĂŒĂ­stica. Sens dubte, el fet mateix que el PSC, partit en teoria coparticipant del consens lingĂŒĂ­stic del pujolisme, qĂŒestioni la immersiĂł, dona una idea de fins a quin punt Catalunya estĂ  potes enlaire. Si, contrĂ riament al que diu la cĂ­nica OPA lingĂŒĂ­stica del PSC a C’s en forma de proposta congressual, l’independentisme haguĂ©s jugat en els Ășltims anys la carta identitĂ ria -l’apropiaciĂł del catalĂ  i el (impossible) monolingĂŒisme que ningĂș no defensa, etcĂštera- no hauria reunit ni la meitat de la gent que vol una Catalunya independent, sigui a Santa Coloma de Gramenet o a Gimenells. Molts dels quals, per cert, exvotants del PSC i, fins i tot encara, votants actius.

PerĂČ Ă©s que, a mĂ©s, la presumpta Catalunya monoidentitĂ ria que el PSC acusa a l’independentisme de voler imposar, l’excusa retĂČrica per legitimar el seu gir neolerrouxista, no existeix ni existirĂ  perquĂš, al final i en (gairebĂ©) totes les circumstĂ ncies, Ă©s la gent la que decideix quina llengua fa servir, no Miquel Iceta ni Quim Torra. Ho demostra el cas tant del catalĂ  (malgrat la dictadura franquista i les polĂ­tiques lingĂŒicides anteriors) com del castellĂ  (que no ha retrocedit amb l’autonomia, malgrat la millor situaciĂł del catalĂ ).

AquĂ­ del que es tracta Ă©s que Miquel Iceta vol ser alguna cosa mĂ©s que InĂ©s Arrimadas, o sigui, no nomĂ©s ser el mĂ©s votat en les prĂČximes catalanes sinĂł, a mĂ©s, ser president. LlĂ stima que, pel que sembla, nomĂ©s vulgui ser-ho dels Ciutadans/Ciutadans de Catalunya. Amb tot, compte amb la llengua, Miquel: perquĂš molts defensors del (fals) bilingĂŒisme a Catalunya, entre l’original i la cĂČpia, es queden amb Vox.
Informa:ELNACIONAL.CAT (25-11-2019)

280 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: