CONDEMNEN LA UB PEL MANIFEST A FAVOR DE LA LLIBERTAT DELS PRESOS POL√ćTICS

Una setmana despr√©s de la sent√®ncia del Proc√©s, l’octubre de l’any passat, la Universitat de Barcelona (UB) va aprovar un manifest en qu√® rebutjava la “repressi√≥ i viol√®ncia policial” i exigia la llibertat dels presos pol√≠tics. El col¬∑lectiu Universitaris per la Conviv√®ncia va presentar un recurs, en nom de quatre professors i un alumne, contra aquest text i ara el jutjat contenci√≥s administratiu n√ļmero 3 de Barcelona els ha donat la ra√≥. La magistrada ha declarat nul el manifest i l’ha deixat sense efecte perqu√® considera que es van vulnerar els drets a la llibertat ideol√≤gica, d’expressi√≥ i d’educaci√≥. Tamb√© condemna la UB a pagar 600 euros pels costos judicials. Fonts de la UB han explicat a l’ARA que recorrer√† la sent√®ncia davant del Tribunal Superior de Just√≠cia de Catalunya emparant-se l’autonomia universit√†ria.

El jutjat ha estimat √≠ntegrament el recurs perqu√® diu que la universitat forma part de l’administraci√≥ p√ļblica i que “no √©s una instituci√≥ de representaci√≥ pol√≠tica”. “Est√† sotmesa al deure de neutralitat”, remarca la jutge, que afegeix que “no pot assumir com a pr√≤pia una posici√≥ pol√≠tica determinada”, encara menys quan la posici√≥ “√©s manifestament contr√†ria als valors i principis de l’ordenament jur√≠dic vigent”. La magistrada comparteix el criteri de la Fiscalia i valora que “l’estat constitucional contemporani es fonamenta en l’estricta neutralitat ideol√≤gica”. Tot i que la UB va al¬∑legar la llibertat d’expressi√≥ per defensar el manifest, el jutjat respon que “√©s un dret individual que no tenen les institucions p√ļbliques”.

“La invocaci√≥ de la llibertat d’expressi√≥ no justifica ni empara l’assumpci√≥ d’una posici√≥ pol√≠tica per part d’una instituci√≥ p√ļblica”, conclou la jutge, que va m√©s enll√† i diu que el fet que el claustre de la UB defens√©s els actes dels presos pol√≠tics, a part de ser impugnables, “dificulta el desenvolupament integral d’alumnes i professors”. Aix√≠, la magistrada resol que s’ha vulnerat el dret a l’educaci√≥. Pel que fa a la llibertat ideol√≤gica i d’expressi√≥, el jutjat contenci√≥s administratiu considera que la llibertat per tenir “unes o altres idees, creences o conviccions est√†, en l’√†mbit social, inexcusablement lligada a la llibertat per manifestar-les”. Per aix√≤, la jutge valora que tamb√© s’ha vulnerat la llibertat d’expressi√≥ i ideol√≤gica.

“Una condemna severa”
El col¬∑lectiu Universitaris per la Conviv√®ncia ha expressat que la sent√®ncia √©s “una condemna severa” despr√©s que el jutjat hagi descartat els arguments que la UB va al¬∑legar en la seva defensa. “Resulta judicialment acreditat que una err√≤nia comprensi√≥ del principi democr√†tic pot portar a les universitats a actuar en contra dels seus propis valors”, ha afegit en un comunicat.
Informa:ARA.CAT (5-10-2020)

165 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: