CONFINAR-SE O MORIR

“Confinar-se o morir ”
( JORDI BARBETA )

Donald Trump no s’ha atrevit a confinar tots els ciutadans dels Estats Units, perĂČ a mesura que ha avançat la pandĂšmia els governadors dels estats de Nova York, CalifĂČrnia, Illinois, Connecticut i d’altres han ordenat el confinament als seus respectius territoris. TambĂ© ho ha fet a Alemanya l’estat lliure de Baviera. Fins ara el confinament total Ă©s el que ha donat millors resultats a Hong Kong, Singapur i la Xina. El confinament total significa que s’atura l’activitat econĂČmica de manera que, tret dels serveis essencials, la gent no ha d’anar a treballar, amb la qual cosa es redueixen drĂ sticament els desplaçaments i la propagaciĂł del virus. Els partidaris d’aquesta mesura admeten que tĂ© costos perĂČ que escurça la batalla contra el virus i redueix el nombre de vĂ­ctimes.

A Espanya, el decret de l’estat d’alarma ja preveu un cert confinament perĂČ encara obliga la gent a anar a treballar malgrat que la seva activitat no sigui urgent ni necessĂ ria. Per aixĂČ encara funciona tambĂ© el transport pĂșblic urbĂ  i interurbĂ . Ha passat en alguns centres de treball que quan s’ha conegut un cas de contagi, la resta de treballadors ha “reivindicat” la quarantena. Si un treballador preocupat per les possibilitats d’encomanar-se es nega a acudir al seu lloc de treball, l’empresa el podrĂ  acomiadar sense contemplacions. Mentre que si Ă©s l’Estat qui decreta el confinament, sĂłn les empreses les que estan obligades a tancar.

D’acord amb l’evoluciĂł de la pandĂšmia a altres paĂŻsos, hauria estat un encert que el Govern espanyol decretĂ©s el confinament total si mĂ©s no a Madrid, quan es va constatar la pujada vertiginosa en el nombre d’infectats. TambĂ© a Catalunya i a la provĂ­ncia de VitĂČria tot i tenir registrades moltes menys vĂ­ctimes. Quan el president catalĂ  Quim Torra ha demanat el confinament total de Catalunya, tant el Govern com la seva cort mediĂ tica ho han volgut presentar com una actitud deslleial, insolidĂ ria i partidista. Fins i tot alguna columnista i algun telepredicador han volgut desacreditar cientĂ­fics de prestigi global relacionant-los amb obscures connivĂšncies independentistes. Cree el ladrĂłn que todos son de su condiciĂłn. No ho han vist igual quan ho ha demanat Balears o MĂșrcia.

Amb les previsions de contagi i el risc de col·lapse al sistema sanitari, Pedro SĂĄnchez no tĂ© mĂ©s remei que ordenar el confinament total. El mĂ©s greu seria que no ho fes per no haver d’admetre que el president catalĂ  tĂ© raĂł

Ja se sap que en l’escenari polĂ­tico-mediĂ tic espanyol qualsevol iniciativa catalana Ă©s sempre sospitosa. Conscient d’aixĂČ, probablement el president Torra podria haver demanat el mateix fent un plantejament mĂ©s general la conveniĂšncia que la gent no anĂ©s a treballar ni a Catalunya ni enlloc. Insistint tant en el concepte “confinar [nomĂ©s] Catalunya”, ha posat en safata al Govern espanyol i els seus propagandistes l’eterna tesi de la insolidaritat catalana, quan qui ha polititzat la batalla contra el virus i qui no ha actuat d’acord amb les recomanacions dels cientĂ­fics ha estat el Govern espanyol. El confinament total tĂ© arguments i cientĂ­fics partidaris, mentre que no s’ha sentit cap argument cientĂ­fic ni operatiu que justifiqui el no confinament total.

Quan Pedro SĂĄnchez es decideix finalment a decretar l’Estat d’Alarma, el primer que fa Ă©s centralitzar les decisions. No ho fa per raons d’eficiĂšncia sinĂł de poder. Per deixar clar dues qĂŒestions prĂšvies. Primera, que qui mana Ă©s ell… i ningĂș mĂ©s. I segona, la cançó de sempre, que “Espanya Ă©s una i no 51”, com ha cantat sempre la caverna. SĂĄnchez podia haver actuat d’una altra manera, d’una manera que podrĂ­em dir mĂ©s federal, presentar-se com el gran coordinador, el director d’orquestra, perĂČ li ha faltat saviesa i coratge. Sabien que havien de tancar Madrid i no es van atrevir pel por endĂšmic a fer excepcions territorials. En moments de crisi, ni tan sols Madrid existeix, com tampoc existeix el PaĂ­s Basc i encara menys Catalunya. NomĂ©s Espanya. La concepciĂł eterna i unĂ­voca d’Espanya, l’Espanya que fa i desfĂ  des de Madrid sense conĂšixer el terreny. I tambĂ© perquĂš no fos que els catalans demostrin mĂ©s capacitat per gestionar la crisi que la capital de l’Estat.

El ministeri de Sanitat no tĂ© competĂšncies perquĂš estan traspassades a les comunitats autĂČnomes. NomĂ©s mantĂ© les competĂšncies a Ceuta i Melilla, per tant desconeix absolutament les infraestructures, els sistemes de funcionament, la interlocuciĂł, les necessitats i els criteris que s’apliquen a cada regiĂł sanitĂ ria. Consta de fonts catalanes que el ministre Salvador Illa actua amb tot el sentit comĂș de quĂš Ă©s capaç en una situaciĂł tan difĂ­cil, perĂČ la Covid-19 ha desbordat tothom i el ministre no pot estar per tot. S’ha arribat a l’extrem de buscar a Catalunya metges acabats de llicenciar per traslladar-los a Madrid, Ă©s a dir, despullar un sant per vestir-ne un altre, i el descontrol en la distribuciĂł de material de protecciĂł per als sanitaris Ă©s ara el mĂ©s preocupant desgavell. Fins al punt que alguns facultatius han considerat que havien d’organitzar crowdfundings per fer comandes a la Xina pel seu compte. L’ordre que facultava a requisar a l’aduana qualsevol material sanitari —per centralitzar-ne la distribució— va dissuadir un proveĂŻdor xinĂšs, que tenint una comanda espanyola d’un miliĂł de mascaretes, va preferir desviar-les a Alemanya abans que fossin requisades i ningĂș es fes cĂ rrec del pagament.

Certament, en moments de crisi com l’actual s’hauria d’evitar la politiqueria, i seria millor que tots els polĂ­tics anessin a l’una, Ă©s un discurs fĂ cil de fer, perĂČ el que no es pot demanar a un governant com ara el president Torra Ă©s que calli i atorgui quan en 24 hores els catalans infectats i morts es multipliquen per tres i li impedeixen aplicar el confinament total sense cap mĂ©s argument que España Ă©s una.

Ara ha sortit un altre manifest de metges i cientĂ­fics demanant el confinament total d’Espanya. Amb les previsions de contagi i el risc de col·lapse al sistema sanitari, segurament Pedro SĂĄnchez no tindrĂ  mĂ©s remei que fer el que li demana Quim Torra fa dies. El mĂ©s greu seria que no ho fes per no haver d’admetre que el president catalĂ , encara que mal explicats els seus arguments, aquest cop tĂ© raĂł.
Informa:ELNACIONAL.CAT (22-3-2020)

233 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: