CONSELL D’EUROPA: ESPANYA HAURIA D’INFORMAR EN CATAL√Ä SOBRE EL VIRUS

Les institucions europees expressen, aquests dies, les seves queixes per la manca de solidaritat dels estats membres a l’hora d’ajudar-se per buscar solucions conjuntes a la crisi dels coronavirus. A banda d’aquesta manca de cooperaci√≥, el Consell d’Europa tamb√© ha posat l’accent en el factor ling√ľ√≠stic i assenyala que hi ha estats membres que “no han compartit sistem√†ticament la informaci√≥, instruccions, directrius o recomanacions en altres idiomes que no siguin l’idioma oficial del pa√≠s”.

En una nota, l’organitzaci√≥ encarregada del seguiment de la Carta Europea de les Lleng√ľes Regionals o Minorit√†ries exposa que “la comunicaci√≥ de recomanacions rellevants no nom√©s en una llengua √©s de gran import√†ncia per al benestar dels parlants de lleng√ľes regionals o minorit√†ries”. El Consell d’Europa tamb√© es queixa perqu√® considera que √©s un acte “discriminatori” i “contrari a la Carta Europea” el fet que els estats que opten per l’ensenyament per mitj√† de la televisi√≥ “es limiti a la llengua oficial sense tenir en compte les necessitats dels alumnes acostumats a rebre formaci√≥ en lleng√ľes cooficials”.

Arran d’aquesta alerta del Consell d’Europa, la Plataforma per la Llengua assenyala el govern espanyol com un mal exemple d’aquesta uniformitat ling√ľ√≠stica a l’hora d’expressar les recomanacions a la ciutadania. El govern de Pedro S√°nchez emet totes les seves comunicacions (web, xarxes socials o confer√®ncies de premsa) exclusivament en llengua castellana. L’ONG del catal√† tamb√© constata que els programes educatius que el Ministeri d’Educaci√≥ ofereix a trav√©s de Televisi√≥ Espanyola s√≥n exclusivament en llengua castellana.

En aquesta l√≠nia tamb√© s’ha expressat l’Alt Comissionat per a les Minories Nacionals de l’OSCE, Lamberto Zannier, que demana als estats que proporcionin “serveis b√†sics en les lleng√ľes que utilitzen les diverses comunitats, especialment en els temes de salut i en les comunicacions sobre aquesta crisi”. Tamb√© s’expressa respecte dels programes d’ensenyament a dist√†ncia, dels quals diu que “s’haurien d’adaptar a les necessitats de totes les comunitats”, de manera que l’alumnat “pugui continuar aprenent en la llengua oficial juntament amb la llengua materna”.

L’entitat far√† arribar a les institucions europees un informe sobre totes aquestes situacions discriminat√≤ries que aquests dies practica el Govern d’Espanya perqu√® l’organisme que vetlla pel compliment de la CELRoM (que l’estat espanyol va signar l’any 1992) ho tingui present a l’hora de recollir males pr√†ctiques.
Informa:ELRACOCATALA.CAT (27-3-2020)

206 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: