CONTINUEN ELS GRANS CONSENSOS A CATALUNYA

“CONSENSOS CATALANS ”

(   JOSÉ ANTICH   )

Passen els anys i els grans consensos de la societat catalana es mantenen. Amb soroll i amb mentides des de fa al voltant d’una dècada, amb violaciĂł de drets i degradaciĂł de la democrĂ cia des d’almenys cinc anys, i amb repressiĂł, violència i presĂł evident des del referèndum de l’1-O de 2017. Però els consensos sobre l’educaciĂł o la llengua i, sobretot, respecte a la necessitat d’abordar el conflicte entre Catalunya i Espanya amb un referèndum segueixen inamovibles amb un 78,7% segons l’enquesta del CEO donada a conèixer divendres.

Quatre de cada cinc catalans el continuen defensant i es mostren a favor del referèndum. A la seva bola mĂ gica, Pedro SĂĄnchez ha sostingut aquest dissabte a Sevilla que la independència de Catalunya no es produirĂ  perquè els catalans no la volen. No li discutirĂŠ una cosa amb la qual potser tĂŠ raĂł, encara que tingui un punt de vista radicalment diferent del seu en una situaciĂł com aquesta. Això no ĂŠs rellevant. No crec que sĂ piga el que volen els catalans millor que els mateixos catalans. És significativa aquesta actitud paternalista de visionari: “els catalans no la volen”.

AlgĂş li hauria d’ensenyar a SĂĄnchez totes i cada una de les enquestes que reiteradament assenyalen que al voltant del 80% de catalans avalen el referèndum d’independència. Però ĂŠs que el 59,9% dels votants socialistes del PSC ho avalen! I un percentatge del voltant del 40% de votants de PP i Ciutadans tambĂŠ creuen que aquesta seria la fĂłrmula, segons el CEO.

Sempre m’ha fet grĂ cia com els partits i mitjans de comunicaciĂł llegeixen una enquesta i ve a ser alguna cosa aixĂ­ com la nit electoral. Aquest dissabte, El PaĂ­s obria la seva portada amb l’enquesta del CEO, el suspens al Govern i el retrocĂŠs en les expectatives electorals de Junts per Catalunya. Era fruit, a judici seu, del caos en la Generalitat. Curiosa manera de llegir-les quan el principal beneficiat ĂŠs Esquerra, que tambĂŠ ĂŠs a la Generalitat amb el 50% del Govern i en moltes de les carteres claus i, en el cas dels republicans, les enquestes li pronostiquen la victòria en els pocs electors d’abril i maig. Però al que anĂ vem: Què deia a la portada del 78,7% a favor del referèndum? Ni una paraula. Reconèixer-ho significaria tant com malmetre el fals discurs de la divisiĂł de la societat catalana i la ruptura de les famĂ­lies.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (7-4-2019)

385 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: