CONTRA EL CATALÀ, SENSE DESCANS

“Contra el catal√†, sense descans ”

Odiar un idioma és la cosa més nècia que es pot fer, juntament amb odiar el color de pell

( SEBASTIÀ ALZAMORA )

Ara √©s el Tribunal Superior de Just√≠cia de Catalunya el que sentencia contra l’ensenyament en llengua catalana, donant la ra√≥ a un recurs del ministeri d’Educaci√≥ dels temps de Rajoy. La llengua catalana √©s la que arrossega m√©s sent√®ncies i m√©s lleis (en contra dels seus parlants i del seu √ļs, per aclaparadora majoria) de totes les que es parlen a la Uni√≥ Europea: sense anar m√©s lluny, i ja que ho esmentem, el catal√† no √©s oficial a la UE perqu√® l’estat espanyol s’hi ha oposat sempre. Com diu la ling√ľista Carme Junyent, amb ironia, aprofitem l’oportunitat, perqu√® el que sentencia el TSJC √©s que el 25% de l’ensenyament sigui en castell√†, quan la realitat √©s que ja √©s m√©s que aquest percentatge. √Čs a dir: la sent√®ncia obliga a fer una cosa que no √©s que ja passi, sin√≥ que passa fins i tot en major mesura del que el tribunal exigeix. Per√≤ una vegada m√©s el rerefons de la decisi√≥ del tribunal √©s pol√≠tic: no es tracta de contribuir al millorament de la societat, sin√≥ ‚Äďen aquest cas‚Äď d’anar contra el model d’immersi√≥ ling√ľ√≠stica i contra la nova llei d’educaci√≥, l’anomenada llei Cela√°, b√†sicament perqu√® la majoria de magistrats de certs tribunals o de certes sales s√≥n afins al PP, a Vox o a Ciutadans, o a tots tres a la vegada. I tamb√© es tracta, √©s clar, de fer qualsevol cosa que pugui fer mal a la llengua catalana, contra la qual el nacionalisme espanyol sent, de sempre, un odi desbocat.

La sentència obliga a fer una cosa que no és que ja passi, sinó que passa fins i tot en major mesura del que el tribunal exigeix

El mateix dia que el TSJC dictamina aix√≤ del 25%, l’ajuntament d’Alacant (governat precisament pel PP, Vox i Ciutadans) presenta una declaraci√≥ institucional perqu√® Alacant sigui exclosa de l’√†rea d’ensenyament del valenci√†, que √©s com anomenen el catal√† al Pa√≠s Valenci√†. I el diari El Mundo publica una not√≠cia segons la qual el Govern Balear hauria prohibit totes les activitats extraescolars excepte unes que es fan en catal√† i que estan dirigides als fills d’immigrants. Aix√≤ senzillament √©s mentida i s’ho inventa Esteban Urreiztieta, un personatge a qui anomenen periodista i que t√© l’ensenyament en catal√† a les Balears entre les seves b√®sties negres, des dels dies gloriosos que ell i el seu camarada Eduardo Inda ‚Äďun altre periodista mod√®lic‚Äď es dedicaven a fustigar rojos i catalanistes des de les p√†gines de l’edici√≥ illenca del diari El Mundo, que recentment, ai las, ha hagut de tancar la parada.

Odiar un idioma, ho tornarem a dir, √©s segurament la cosa m√©s n√®cia que es pot fer, juntament amb odiar el color de pell de les persones. Parlem de gent que senten el mateix quan alg√ļ els parla en catal√† que el que senten els supremacistes americans quan se’ls asseu un negre al costat. No tan sols s√≥n incapa√ßos de superar-ho, sin√≥ que s’han proposat acabar amb el problema (per a ells, que parlem el catal√† √©s un greu problema) per la via judicial. Per cert, avui volia dedicar aquesta columna a contraposar el cas de Dani Gallardo amb el dels soldats que fan festes amb salutacions nazis i c√†ntics franquistes, per√≤ √©s que √©s cert que no descansen i arriba que no donem l’abast.
Informa.ARA.CAT (17-12-2020)

155 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: