COP DE PORTA D’ERC A SÁNCHEZ

“Cop de porta d’ERC a Pedro Sánchez ”
( JOSÉ ANTICH )

Tant d’anar el càntir a la font arriba que es trenca. La majoria parlamentària que va forjar Pedro Sánchez per a la investidura ha patit aquest dilluns un esvoranc d’aigua considerable després d’anunciar Esquerra Republicana que votarà en contra de la quarta pròrroga de l’estat d’alarma que portarà el president del govern espanyol dimecres al Congrés dels Diputats. Sánchez i Iglesias compten, quan falten una mica més de 24 hores efectives, amb els seus 155 vots i vuit sufragis més de partits petits, que eleven la xifra a 163. A l’oposició hi ha 166 no, xifra que equival a la suma d’una amalgama de formacions tan dispars com PP, Vox, ERC, JxCat, CUP i Navarra Suma. Els cinc diputats de Bildu s’abstindran.

Atès que Sánchez necessita sumar més sí que no, la clau està a mans, sobretot, de Ciutadans, i en menor mesura del PNB. Si Inés Arrimadas porta els seus deu escons al no, Sánchez haurà perdut una votació transcendental per a la seva fràgil situació política, que obligaria a un moviment contundent de la Moncloa. En canvi, si la formació taronja s’alinea amb socialistes i Podemos, el govern espanyol tindrà un ensurt però poca cosa més. El PNB només entraria en joc si Cs s’abstingués, llavors els seus sis escons valdrien el seu pes en or.

Com que la política són, sobretot, interessos, d’aquí a dimecres pot acabar passant tot. De fet, Sánchez i Ciutadans ja es van trobar en el passat i Arrimadas estarà temptada d’acceptar l’oferta que la Moncloa li pugui fer, ja que la situació del partit és bastant desesperada i la fractura evident. En qualsevol cas, és important que el xantatge de Sánchez plantejant un fals escenari de caos si no tirava endavant l’estat d’alarma hagi fracassat i hagi tingut més importància, en el cas de Catalunya, la utilització desmesurada de l’estat d’alarma per apropiar-se descaradament de competències autonòmiques i la permanent humiliació de totes les iniciatives del Govern, embolicat com està a la torre d’ivori que li confereix el comandament únic.

Però Arrimadas, necessitada del protagonisme d’antany per intentar reflotar la nau taronja, haurà d’escollir entre el que volen els seus votants i el que ella necessita. El seductor Sánchez davant la inquietant Arrimadas.
Informa:ELNACIONAL.CAT (5-4-2020)

190 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: