COP D’EFECTE DE LA ULTRADRETA A PERPINY√Ä: DEIXA DE SER “LA CATALANA “

La ultradreta francesa vol canviar el tarannà de la capital de la Catalunya Nord. Le Rassemblement National, el partit de Marine Le Pen, va guanyar les darreres eleccions municipals amb el seu candidat, i ara alcalde, Louis Aliot el passat mes de juny.

Amb menys d’un any ja ha deixat la seva empremta per a esborrar qualsevol simbologia lligada amb la identitat d’aquesta regi√≥ i el seu catalanisme d’arrel. El darrer exemple √©s flagrant. La ciutat ha canviat el seu escut i ha afegit la paraula ‘la rayonnante’ [la radiant], que vol fixar aquest concepte i deixar enrere el de catalanitat.

L’escut ja √©s m√©s petit que el concepte que volen remarcar ‘La rayonnante’

Fins ara, a l’escut no hi havia cap paraula reivindicativa per√≤ s√≠ s’utilitza en logotips i marques per a promoure Perpiny√† amb el concepte ‘la catalane’. A m√©s, per esmenar qualsevol interpretaci√≥, Aliot ha detallat el per qu√® de posar en valor el concepte de la llum com el m√©s important: “√Čs l‚Äôelement central que funda Perpiny√† i que ho fa des de fa segles. Una tradici√≥ secular reconeguda per a tothom i molt m√©s enll√† de les creences particulars que pertanyen a cadasc√ļ. Perpiny√† √©s aquesta ciutat radiant que celebrem amb aquest nou i modernitzat escut arrelat que recupera la seva identitat de mecenatge”.

Per aix√≤, assegura Aliot, √©s una ciutat “mediterr√†nia ancorada en la seva identitat catalana” per√≤ tamb√© “arrelada completament a Fran√ßa”. Aquesta dualitat, creu necess√†ria posar-la en valor i per aix√≤ ha tingut la defer√®ncia de “conservar l’escut i els seus colors catalans”.

Llibertat per aprendre el catal√†”

En un discurs que, en molts aspectes, recorda la “llibertat” que pregona la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel D√≠az Ayuso, per defensar que cadasc√ļ “aprengui i tingui l’educaci√≥ que vulgui”, Aliot segueix la mateixa l√≠nia: “√Čs evident que tots vivim di√†riament i lliurement tamb√© segons la sensibilitat de cadascun. Per exemple, fent que els fills aprenguin la llengua catalana o no, celebrant Sant Jordi o no, la festa de la rosa i el llibre … Aquesta naturalesa catalana tamb√© forma part de la Rep√ļblica francesa i aix√≤ sense ambig√ľitats”.

Per√≤ posa el mat√≠s contradictori per destacar que hi ha altres aspectes que van per davant: “√Čs particularment cert, en aquest per√≠ode tan dif√≠cil que estem vivint amb la crisi sanit√†ria, que avui dep√®n de nosaltres retornar a Perpiny√† tota la seva brillantor, tota la llum que ha portat en realitat des de la seva fundaci√≥”. I centrat en un nou concepte inventat diu que “la llum √©s sin√≤nim de bellesa, gr√†cia per√≤ tamb√© de transcend√®ncia. La llum convida l‚Äôhome a superar-se a si mateix, a superar obstacles. La llum √©s energia”.
El poder de Le Pen

Louis Aliot va trencar amb el regnat des de l’any 2009, del fins aleshores alcalde de Perpiny√†, Jean-Marc Pujol. D’aquesta manera, el partit d’ultradreta franc√®s es va imposar per primera vegada en un municipi de m√©s de 120.000 habitants que dona ales a Marine Le Pen de cara a les generals. Aix√≤, sumat a les cr√≠tiques del govern Macron per la gesti√≥ de la pand√®mia i unes xifres de positius i ingressos a l’UCI de r√®cord, poden sumar per donar m√©s protagonisme a Le Pen i les seves pol√≠tiques radicals.

Aliot es va sumar al projecte pol√≠tic de Jean-Marie Le Pen l’any 1988, quan tan sols tenia 19 anys. Una d√®cada despr√©s, va ser elegit conseller regional a la regi√≥ Midi-Pyr√©n√©es i l’any 2001 es va convertir en el coordinador de campanya de Le Pen a les eleccions presidencials del 2002. Aquella va ser la pr√®via que el va apropar a Marine Le Pen amb qui, anys m√©s tard, mantindrien una relaci√≥ sentimental fins que es van separar el 2019. Aliot √©s des del 2011 vicepresident del Front Nacional i comparteix la l√≠nia moderada de Bruno Gollnisch.

Informa:ELNACIONAL.CAT (30-3-2021)

121 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: