CORONAVIRUS: JURISTES CATALANS DUEN EL GOBIERNO A ESTRASBURG

L’Associació Atenes de juristes ha presentat al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg una demanda de mesures provisionals urgentíssimes per denunciar “la violació del dret a la vida” que està duent a terme al seu entendre el govern espanyol en no tancar immediatament Madrid i les persones que hi havia quan es va conèixer l’existència d’un brot de coronavirus en aquesta ciutat.

L’Associació Atenes ha presentat aquesta demanda a partir de les dades i les crides al confinament que diferents experts en la matèria, com el doctor Oriol Mitjà i el doctor Antoni Trilla, han estat fent al govern espanyol presidit per Pedro Sánchez, i veient el resultat de les mesures preses pel govern espanyol en comparació als resultats de les mesures preses per altres zones del món afectades que han actuat amb confinament immediat.

“Les mesures insuficients i ineficaces per a la contenció del virus que ha dut a terme el govern espanyol, amb un increment dels contagis i de la mortalitat produïda per aquesta inacció, es contraposa amb l’actuació duta a terme a la conca de l’Òdena, que va ser confinada immediatament des del moment que es va saber que existia un brot de COVID-19 a la zona. L’estat d’alarma decretat pel govern espanyol el dissabte 14 de març i que va entrar en vigor el mateix dissabte no va preveure mesures per aïllar el principal focus d’infecció d’Espanya, que era i és la ciutat de Madrid”, assenyala el grup de juristes.

“En les restriccions de moviment previstes per a la població ni tan sols s’ha previst el confinament domèstic de la població que no treballa en serveis essencials ni tampoc s’ha prohibit el desplaçament entre diferents territoris, fent impossible controlar l’expansió del virus a altres territoris i poblacions i posant en risc gravíssim les persones. A diferència del que han fet altres països, com Itàlia o la Xina o Catalunya, que han confinat les regions amb brots de COVID-19, el govern espanyol no ha pres aquestes mesures i s’han multiplicat el nombre de persones infectades i de persones mortes”, afegeixen.

Segons l’Associació Atenes, les mesures preses pel govern espanyol impliquen una violació del dret a la vida, consagrat en l’article 2 del Conveni Europeu de Drets Humans, conveni del qual Espanya n’és país signatari. L’Associació Atenes reclama que el Tribunal Europeu de Drets Humans obligui el govern d’Espanya a aplicar el confinament de la ciutat de Madrid, i el de la comunitat autònoma de Madrid, i que permeti el tancament de territoris, com Catalunya, tal i com reclama el president Quim Torra, “per protegir la ciutadania catalana i espanyola”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (19-3-2020)

217 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: