CÒRSEGA MANTINDRÀ LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA

“Còrsega mantindrà la immersió lingüística”.Educació avala l’ensenyament en cors i dona esperances a les altres llengües de l’Estat francès.

La immersió lingüística en llengua corsa es mantindrà durant el proper curs escolar, tot i la decisió del Consell Constitucional de prohibir aquest tipus d’ensenyament que havia avalat la Llei de Protecció patrimonial i promoció de les llengües regionals aprovada l’abril passat a l’Assemblea Nacional. Així ho ha anunciat aquest dimecres Saveriu Luciani, conseller executiu responsable de la llengua corsa, arran dels contactes mantinguts amb la màxima responsable del Ministeri d’Educació a Còrsega, Julie Benetti, que ha confirmat el manteniment de l’ensenyament immersiu en llengua corsa en les sis escoles de primària on ja es fa i que acullen 320 alumnes.

Luciani, que ha celebrat que “no hi hagi cap canvi en les escoles en la tornada al setembre del 2021”, ha explicat que tampoc no hi haurà “cap problema” a autoritzar la immersió lingüística en cors en altres escoles. L’únic que hauran de fer serà complir els requeriments pedagògics i administratius, com feien fins ara.

L’exemple de Còrsega suposa un motiu d’esperança per a tots els centres d’immersió en llengües dites regionals de l’Estat francès, que havien rebut amb molta satisfacció la “històrica” llei de llengües aprovada per l’Assemblea Nacional que, amb la mutilació del Consell Constitucional posa en perill la tasca de moltes escoles.

Els responsables polítics dels territoris afectats pels vetos a la coneguda com a Llei Molac (pel seu impulsor, el diputat bretó Paul Molac) pressionen el govern francès i el president, Emmanuel Macron, perquè deixi la resolució del Constitucional sense efectes pràctics o els minimitzi. Els presidents de les tretze regions de l’Estat han adreçat una carta conjunta a Macron en què li expressen la voluntat de treballar amb l’Estat per trobar la manera de garantir l’ensenyament immersiu de les “llengües regionals”, així com la presència de les grafies d’idiomes diferents del francès, també prohibides pel Consell Constitucional. Els tretze responsables polítics remarquen el rebuig que ha causat la resolució judicial als seus territoris, expressat en les manifestacions del dissabte passat, i recorden que hi ha molts estudis que demostren que la immersió no suposa cap escull per a l’aprenentatge del francès.

Per mirar de resoldre el conflicte, el primer ministre francès, Jean Castex, ha encarregat a dos diputats la missió de fer un informe sobre la immersió lingüística i actuar en conseqüència un cop se’n sàpiguen els resultats. Macron ha demanat que no es posin traves a l’ensenyament immersiu de les llengües minoritzades, que va qualificar de “tresor nacional”.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (3-6-2021)

424 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: