CREIX LA DEMANDA D’IMMERSIÓ EN CATALÀ A CATALUNYA DEL NORD

L’associació La Bressola, que té set escoles de parla catalana a la Catalunya Nord, amb el sistema d’immersió, vol obrir un nou establiment a Perpinyà donada la creixent demanda d’alumnes que volen rebre els estudis en català. Segons el diari L’Indépendant, el projecte inclouria dos centres, un d’educació primària de cara al curs vinent i un d’educació secundària pel curs posterior.

Es tracta d’un pla que va estar bloquejat durant tres anys i que, segons el president de l’associació, Jean-Sébastien Haydn, representa a hores d’ara una necessitat urgent.

Actualment, l’associació La Bressola té 1.021 alumnes, des de la llar d’infants fins a l’últim curs de primària. Es tracta una xifra notable si tenim en compte que la població total de la Catalunya Nord és de només 450.000 habitants.

El nou ‘liceu’ seria el primer institut en llengua catalana del territori i permetria que els alumnes poguessin continuar els estudis en català després de la primària.

El president de l’associació ha explicat que el seu primer centre, que va començar a funcionar l’any 2003 al Soler (Rosselló), va ser tot un èxit. El centre té amb 200 alumnes tot i que només estava previst per 150.

En aquest sentit, La Bressola ha celebrat també en un comunicat la decisió dels dos senadors de Catalunya Nord, François Calvet i Jean Sol, que el passat 10 de desembre van aconseguir aprovar una proposta de llei relativa a les llengües regionals i la seva promoció, proposada pel diputat Pau Molac.

La Bressola ha indicat que la proposta de llei i de diverses esmenes en favor de l’ensenyament per immersió ha arribat, però, “després de 40 anys d’existència”. Si més no “encara ha de ser validada en segona lectura per l’Assemblea nacional” i esperen que els diputats “també siguin a l’alçada”.
Informa:·ELNACIONAL.CAT (20-12-2020)

368 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: