CRIDES DES DE L’ONU I EL CONSELL D’EUROPA SOBRE L’EMPRESONAMENT DE CUIXART

Responsables de defensa dels drets humans de l’ONU i del Consell d’Europa han fet sentir avui les seves protestes pels tres anys de presĂł del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i les condicions del seu empresonament. La relatora especial de l’ONU pels Defensors dels Drets Humans, Mary Lawlor, ha demanat pĂşblicament l’alliberament del president d’Òmnium a travĂŠs d’una piulada en què recorda els seus tres anys de presĂł. TambĂŠ la relatora del Consell d’Europa per als Drets Humans, Alexandra Louis s’ha pronunciat, a travĂŠs d’una nota de premsa, per denunciar la situaciĂł en què Cuixart es troba a la presĂł.

Lawlor recorda en la seva publicació a les xarxes que l’any passat el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries va advertir que el cas de Cuixart infringia tant la Declaració Universal dels Drets Humans com el Pacte Internacional de drets Civils i Polítics. “Hauria de ser alliberat”, conclou.

Today marks the third year in detention for Catalan #humanrightsdefender Jordi Cuixart. In 2019, the Working Group on Arbitrary Detention found his detention to violate both the UDHR and ICCPR and deemed it arbitrary. He should be released. @jcuixart

— Mary Lawlor UN Special Rapporteur HRDs (@MaryLawlorhrds) October 16, 2020
Consell d’Europa: “Inquietant”
Des del Consell d’Europa, Louis recorda que fa tres anys que Cuixart ĂŠs a la presĂł i que va ser condemnat en el procĂŠs als dotze lĂ­ders catalans el setembre del 2019, i denuncia que “ĂŠs inquietant que les seves condicions de detenciĂł siguin particularment drĂ stiques”, a mĂŠs de recordar que se li ha suspès el permĂ­s per sortir a treballar fora de la presĂł i el tercer grau i se’l mantĂŠ “confinat, en aĂŻllament a la seva cel¡la durant 23 hores al dia”.

La relatora de drets humans del consell d’Europa adverteix que no hi ha mĂŠs remei que qĂźestinar-se sobre aquesta situaciĂł, per la qual cosa apel¡la directament les autoritats espanyoles “a revisar les seves decisions relatives a la detenciĂł, en particular les restriccions a les quals estĂ  subjecte actualment, i que considerin la seva llibertat condicional tan aviat com sigui possible”.

Precisament avui, dia en què es compleixen els tres anys de presĂł de Cuixart, Òmnium ha posat en marxa una iniciativa per recollir signatures de suport a una carta que Cuixart enviarĂ  al president del govern espanyol, Pedro SĂĄnchez, reclamant l’amnistia. A travĂŠs d’una instal¡laciĂł amb imatges dels presos polĂ­tics i represaliats, Òmnium convida a signar la missiva que tĂŠ previst enviar a la Moncloa d’aquĂ­ a un parell de setmanes.
Informa:ELNACIONAL.CAT (16-10-2029)

108 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: