CRIDES DES DE L’ONU I EL CONSELL D’EUROPA SOBRE L’EMPRESONAMENT DE CUIXART

Responsables de defensa dels drets humans de l’ONU i del Consell d’Europa han fet sentir avui les seves protestes pels tres anys de pres√≥ del president d’√ímnium Cultural, Jordi Cuixart, i les condicions del seu empresonament. La relatora especial de l‚ÄôONU pels Defensors dels Drets Humans, Mary Lawlor, ha demanat p√ļblicament l‚Äôalliberament del president d‚Äô√ímnium a trav√©s d‚Äôuna piulada en qu√® recorda els seus tres anys de pres√≥. Tamb√© la relatora del Consell d‚ÄôEuropa per als Drets Humans, Alexandra Louis s’ha pronunciat, a trav√©s d‚Äôuna nota de premsa, per denunciar la situaci√≥ en qu√® Cuixart es troba a la pres√≥.

Lawlor recorda en la seva publicaci√≥ a les xarxes que l‚Äôany passat el Grup de Treball sobre Detencions Arbitr√†ries va advertir que el cas de Cuixart infringia tant la Declaraci√≥ Universal dels Drets Humans com el Pacte Internacional de drets Civils i Pol√≠tics. ‚ÄúHauria de ser alliberat‚ÄĚ, conclou.

Today marks the third year in detention for Catalan #humanrightsdefender Jordi Cuixart. In 2019, the Working Group on Arbitrary Detention found his detention to violate both the UDHR and ICCPR and deemed it arbitrary. He should be released. @jcuixart

‚ÄĒ Mary Lawlor UN Special Rapporteur HRDs (@MaryLawlorhrds) October 16, 2020
Consell d’Europa: “Inquietant”
Des del Consell d’Europa, Louis recorda que fa tres anys que Cuixart √©s a la pres√≥ i que va ser condemnat en el proc√©s als dotze l√≠ders catalans el setembre del 2019, i denuncia que “√©s inquietant que les seves condicions de detenci√≥ siguin particularment dr√†stiques”, a m√©s de recordar que se li ha susp√®s el perm√≠s per sortir a treballar fora de la pres√≥ i el tercer grau i se’l mant√© “confinat, en a√Įllament a la seva cel¬∑la durant 23 hores al dia‚ÄĚ.

La relatora de drets humans del consell d’Europa adverteix que no hi ha m√©s remei que q√ľestinar-se sobre aquesta situaci√≥, per la qual cosa apel¬∑la directament les autoritats espanyoles “a revisar les seves decisions relatives a la detenci√≥, en particular les restriccions a les quals est√† subjecte actualment, i que considerin la seva llibertat condicional tan aviat com sigui possible‚ÄĚ.

Precisament avui, dia en qu√® es compleixen els tres anys de pres√≥ de Cuixart, √ímnium ha posat en marxa una iniciativa per recollir signatures de suport a una carta que Cuixart enviar√† al president del govern espanyol, Pedro S√°nchez, reclamant l’amnistia. A trav√©s d’una instal¬∑laci√≥ amb imatges dels presos pol√≠tics i represaliats, √ímnium convida a signar la missiva que t√© previst enviar a la Moncloa d’aqu√≠ a un parell de setmanes.
Informa:ELNACIONAL.CAT (16-10-2029)

127 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: