CRIT D’ALARMA DE LES PUBLICACIONS PERIÓDIQUES EN CATALÀ

Les revistes reclamen suport a l’administració per revertir els estralls de la pandèmia
Les publicacions periòdiques en català han celebrat aquest dimecres, de forma virtual, la seva vintena Nit de les Revistes i la Premsa en català en un context de greu crisi per l’impacte de la pandèmia del coronavirus, que ha deixat moltes revistes tocades, segons ha explicat el president de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (Appec), Germà Capdevila, en la presentació de l’esdeveniment. Capdevila ha destacat la solidesa de “l’ecosistema de publicacions en català”, equiparable al d’altres països d’Europa, però ha advertit que el cop econòmic del coronavirus pot ser “letal” i pot “destruir” el sector.

El president de l’Appec ha fet una crida a les administracions i, en particular, a la Generalitat de Catalunya, perquè aprovi un “pla de suport al sector” com el que la seva associació ha presentat i que s’ajudi les publicacions en català com s’ha fet amb altres àmbits. Capdevila ha denunciat la tardança a resoldre les subvencions de les revistes que en reben (un 50%, segons va dir), justament aquest any, que és quan més les necessiten.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha tancat l’acte, ha admès que hi ha “aspectes pendents” del sector que volen “corregir” i ha assegurat que el govern està compromès amb aquest “sector estratègic” de la cultura del país. “És un patrimoni que no volem deixar perdre”, ha remarcat.

Més enllà dels problemes econòmics del sector, l’Appec ha atorgat el seus premis anuals en un acte conduït per l’escriptor i periodista Màrius Serra. La revista Muntanya, del Centre Excursionista de Catalunya, s’ha endut el premi Reconeixement, pels seus cinquanta anys de trajectòria, mentre que Opcions.org ha guanyat el guardó a Millor publicació digital, la Veu de l’Anoia, a la Millor publicació de premsa, i la revista l’Erol, a la Millor publicació revista.

Tot i les dificultats del sector, el president de l’Appec s’ha mostrat confiat a tornar a celebrar la festa anual l’any que ve, aquest cop, “sense mascaretes” i podent-se “abraçar”. “Us necessitem més que mai al carrer, als quioscos i a casa”, ha reblat el director general de Mitjans de comunicació de la Generalitat, Ignasi Genovès.

Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT 15-10-2020)

261 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: