C’s BUSCA UN LÍDER PER SUBSTITUIR ARRIMADAS

Dimecres Inés Arrimadas demanarà al president del Par­lament, Roger Torrent, poder adreçar unes paraules a la Cambra com a comiat. Serà el seu últim ple com a líder de l’oposició abans de co­mençar una nova etapa al Congrés. La sortida de la dirigent de Ciu­tadans deixa un buit en la política catalana –amb la seva victòria el 21- D, era el referent del constitu­cionalisme– i sobretot al partit, ja que no té un relleu natural i es veu obligat, pocs mesos abans d’unes previsibles eleccions a Catalunya, a buscar nova veu i estendard.

És una delicada operació de cirurgia de precisió, que Albert Rivera i el seu nucli dur porten en secretisme total, cosa que causa inquietud en quadres i simpatitzants. A la incertesa sobre qui serà el nou líder de Cs a Catalunya s’hi sumen uns resultats el 28- A molt més baixos del que s’esperaven i que no acompanyen el creixement dels liberals en el conjunt d’ Espanya . Al partit a Catalunya avui són molts els rumors sobre el possible successor d’Arrimadas, però no hi ha cap certesa. “ Decideix l’Albert, com en tot”, assenyala un diputat. Mentre esperen la decisió, tots creuen els dits perquè es repeteixi l’anomenada operació , quan el 2015 Rivera va anunciar que lliu­rava el comandament del partit a Catalunya –just quan el procés independentista començava a agafar velocitat de creuer– a una dipu­tada jove i desconeguda, que poc després superaria a les urnes el pronòstic més optimista. Llavors la sensació d’orfandat a la família taronja va ser profunda, però molt menys important que el sentiment actual. Potser perquè quan Rivera va saltar al tauler polític espanyol tenia nou diputats al Parlament , mentre que Arrimadas hi va amb Cs com a primera força, amb 36 escons. Amb Arrimadas, a més, deixa el Parlament José María Espejo , vicepresident de la Mesa en les dues últimes legislatures i amb molta ­influència en el partit per haver ­estat amb Rivera d’ençà que es va fundar Cs .

 

“NECESSITEM UN REVULSIU “

 

“ Necessitem un revulsiu després de tantes baixes, algú que connecti amb les bases”, avisa un di­rigent municipal, preocupat perquè Rivera estigui centrant tots els seus esforços al “front de Madrid”. Aquesta vegada, i descartada la figura de Jordi Cañas –el dirigent amb més suport entre els simpa­titzants– perquè és candidat a les europees, hi ha dos noms per a la successió sobre la taula : Lorena Roldán i Carlos Carrizosa . Quan a finals de febrer Arrimadas va fer oficial el salt a la política espanyola, els mitjans van donar per fet que la seva substituta seria Roldán , senadora i portaveu adjunta al Parlament , a qui la direcció de Cs havia estant promocionant i enviant com a representant a ­programes de televisió i altres cites mediàtiques. Tot i això, la candidatura de ­Roldán ha anat perdent força. A la campanya de les generals amb prou feines se l’ha vista, cosa que ha despertat tota mena de suspi­càcies i comentaris sobre el seu ­futur i els motius que van portarel partit a apartar-la dels focus de campanya (“l’estaven protegint?”).

El perfil de Roldán , dona jove (37 anys), advocada, comba­tiva, bona oradora tot i que una ­mica tímida, s’assemblaria al d’Arrimadas, però el seu historial po­lític abans de militar a Cs –va ser fotografiada el 2013 participant a la Via Catalana cap a la Independència – provoca dubtes interns.    En canvi, guanya enters l’opció de Carrizosa , escuder tots aquests anys d’Arrimadas al Parlament, per ser el portaveu del grup par­lamentari i haver tingut un paper protagonista durant la campanya de les generals malgrat que no formava part de la candidatura. El suport d’Arrimadas pot decantar la balança a favor seu.

Com també pot ser important el fet de tenir la confiança de Rivera per haver estat a Cs des del començament i d’acumular molt de poder orgànic, ja que controla amb Joan García l’aparell a Catalunya.De fet, molts van ser els que van interpretar les paraules d’elogi que va dedicar Rivera a Carrizosa a l’acte de campanya a Barcelona abans del 28- A com una mena d’“unció publica”. Sigui al final candidat o no de Cs a la presidència de la Generalitat, sembla segur que està destinat a un paper decisiu en el Cs post-Arrimadas.

Informa:LAVANGUARDIA.COM (6-5-2019)

427 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: