C’s PORTA A FISCALIA UNS CLIENTS QUE VOLIEN SER ATESOS EN CATALÀ !

Ciutadans ha denunciat a Fiscalia unes presumptes “coaccions” a una treballadora d’una fleca situada a prop del tall de la Meridiana. El cas s’ha viralitzat a les xarxes socials els darrers dies, a partir d’un vĂ­deo gravat per dues clientes que reclamen ser ateses en catalĂ . Li diuen a la dependenta, que tambĂ© les grava, que hi tenen dret i lamenten que no els doni el full de reclamacions.

Tot i que l’escena no Ă©s gens violenta, l’associaciĂł juvenil unionista S’ha Acabat l’ha difĂłs s’aferra a una frase d’una de les dues clientes, que diu a la fornera que no sap “quĂš hi fa” a Catalunya “si Espanya Ă©s tan gran i feixista”. No diu, en canvi, que les dones li demanen que “com a mĂ­nim les hauria d’entendre” perquĂš el catalĂ  i el castellĂ  no sĂłn llengĂŒes tan diferents.

La denĂșncia l’han presentada aquest dimarts al ministeri fiscal el cap del partit taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, i la presidenta del grup municipal a la capital, Luz Guilarte. Reclamen investigar “il·lĂ­cits, inclosos els criminals” en les queixes que va rebre la dona. Cs considera que va haver-hi “incitaciĂł a l’odi i discriminació” per les protestes en ser ateses en castellĂ .

Dies desprĂ©s de difondre’s el vĂ­deo, un grup d’activistes independentistes va anunciar a les xarxes que havia visitat la fleca per preguntar si hi seguia treballant l’empleada “catalanĂČfoba”, assegurant desprĂ©s que havia estat traslladada a una altra botiga de la cadena Vivari. El dia abans havien anat a l’establiment els representants de S’ha Acabat, que van usar la visita per carregar contra els “episodis d’odi” que segons ells es produeixen a Catalunya.

Cs veu en la visita del grup independentista una “evidùncia d’intolerable i intolerant actuació coaccionadora” i demana a Fiscalia que obri diligùncies d’investigació.

LA PLATAFORMA DENUNCIA

D’altra banda, la Platoforma la Llengua vetlla per l’Ășs de la llengua catalana en tots els Ă mbits possibles, si mĂ©s no, a Catalunya. Aquest dimecres, el col·lectiu ha anunciat a travĂ©s de les xarxes que ha denunciat les empreses de roba Buff i Pepe Jeans “pels seus reiterats incompliments legals”, que es tradueix en el fet de no etiquetar els productes que posen a la venda en catalĂ . Segons la Plataforma, aixĂ­ ho obliga el Codi de Consum de Catalunya.

A tot aixĂČ s’hi afegeixen mĂ©s problemes per l’empresa Buff, que segons l’organitzaciĂł, tambĂ© “ha incomplert la promesa feta per escrit d’introduir el catalĂ  al seu portal web, malgrat que la tingui disponible amb idiomes amb menys parlants que el catalĂ , com ara el danĂšs”, han redactat a travĂ©s de la xarxa. Davant dels dubtes d’algun usuari, la Plataforma per la Llengua ha aclarit que, efectivament, Pepe Jeans Ă©s una companyia que es va fundar a Londres i que actualment tĂ© la seu fiscal i les seves oficines a Sant Feliu de Llobregat.

Informa:ELMON i LAREPUBLICA.CAT (27-10-2020)

267 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: