C’s PORTA A FISCALIA UNS CLIENTS QUE VOLIEN SER ATESOS EN CATALÀ !

Ciutadans ha denunciat a Fiscalia unes presumptes “coaccions” a una treballadora d’una fleca situada a prop del tall de la Meridiana. El cas s’ha viralitzat a les xarxes socials els darrers dies, a partir d’un vídeo gravat per dues clientes que reclamen ser ateses en català. Li diuen a la dependenta, que també les grava, que hi tenen dret i lamenten que no els doni el full de reclamacions.

Tot i que l’escena no és gens violenta, l’associació juvenil unionista S’ha Acabat l’ha difós s’aferra a una frase d’una de les dues clientes, que diu a la fornera que no sap “què hi fa” a Catalunya “si Espanya és tan gran i feixista”. No diu, en canvi, que les dones li demanen que “com a mínim les hauria d’entendre” perquè el català i el castellà no són llengües tan diferents.

La denúncia l’han presentada aquest dimarts al ministeri fiscal el cap del partit taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, i la presidenta del grup municipal a la capital, Luz Guilarte. Reclamen investigar “il·lícits, inclosos els criminals” en les queixes que va rebre la dona. Cs considera que va haver-hi “incitació a l’odi i discriminació” per les protestes en ser ateses en castellà.

Dies després de difondre’s el vídeo, un grup d’activistes independentistes va anunciar a les xarxes que havia visitat la fleca per preguntar si hi seguia treballant l’empleada “catalanòfoba”, assegurant després que havia estat traslladada a una altra botiga de la cadena Vivari. El dia abans havien anat a l’establiment els representants de S’ha Acabat, que van usar la visita per carregar contra els “episodis d’odi” que segons ells es produeixen a Catalunya.

Cs veu en la visita del grup independentista una “evidència d’intolerable i intolerant actuació coaccionadora” i demana a Fiscalia que obri diligències d’investigació.

LA PLATAFORMA DENUNCIA

D’altra banda, la Platoforma la Llengua vetlla per l’ús de la llengua catalana en tots els Ă mbits possibles, si mĂŠs no, a Catalunya. Aquest dimecres, el col¡lectiu ha anunciat a travĂŠs de les xarxes que ha denunciat les empreses de roba Buff i Pepe Jeans “pels seus reiterats incompliments legals”, que es tradueix en el fet de no etiquetar els productes que posen a la venda en catalĂ . Segons la Plataforma, aixĂ­ ho obliga el Codi de Consum de Catalunya.

A tot això s’hi afegeixen més problemes per l’empresa Buff, que segons l’organització, també “ha incomplert la promesa feta per escrit d’introduir el català al seu portal web, malgrat que la tingui disponible amb idiomes amb menys parlants que el català, com ara el danès”, han redactat a través de la xarxa. Davant dels dubtes d’algun usuari, la Plataforma per la Llengua ha aclarit que, efectivament, Pepe Jeans és una companyia que es va fundar a Londres i que actualment té la seu fiscal i les seves oficines a Sant Feliu de Llobregat.

Informa:ELMON i LAREPUBLICA.CAT (27-10-2020)

219 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: