C’s TITLLA EL CONCEPTE DE LLENGUA PR√íPIA D’ “ENGENDRO NACIONALISTA “

‚ÄúVost√®s al seu cap tenen una llengua pr√≤pia i pensen que aix√≤ els dona dret a tenir un pa√≠s. I vost√®s fan mal al catal√† perqu√® volen imposar aquesta llengua‚ÄĚ. Aix√≠ ho ha assegurat la diputada Cs Sonia Sierra, que ha aprofitat una interpel¬∑laci√≥ al Govern sobre l‚Äô√ļs de les lleng√ľes a TV3, tot denunciant que el canal 324 va fer un programa sobre el catal√† en qu√® els experts asseguraven que el catal√† √©s ‚Äúuna llengua pr√≤pia internacionalment reconeguda‚ÄĚ. Segons Sierra, aquest concepte no existeix, i √©s ‚Äúun engendro nacionalista‚ÄĚ. La diputada de CS ha ridiculitzat aquest concepte assegurant que ‚Äúcap pa√≠s, tret d‚ÄôEuropa, ni coneix ni reconeix aix√≤ de la llengua pr√≤pia‚ÄĚ.

Sierra, que ha denunciat que el Govern no permet el castell√† a TV3 perqu√® ‚Äúno es considera llengua pr√≤pia‚ÄĚ, ha acusat els governs del PP i del PSOE de ‚Äúpermetre als nacionalistes imposar un monoling√ľisme militant i fer barbaritats‚ÄĚ. La diputada taronja ha insistit que l‚Äô√ļnic concepte v√†lid √©s el de ‚Äúllengua vern√°culo‚ÄĚ, que reconeix la RAE. Ciutadans ha denunciat que el Govern ‚Äúdivideix la societat perqu√® diu que la majoria dels catalans, que no tenen el catal√† com a llengua materna, parlen una llengua impr√≤pia‚ÄĚ.

En el torn de resposta, la consellera Meritxell Bud√≥, ha remarcat que ‚Äúllengua pr√≤pia‚ÄĚ √©s un concepte jur√≠dic reconegut, i ha recordat que a Catalunya hi ha m√©s de 200 lleng√ľes maternes. ‚ÄúCatalunya, els agradi o no, √©s un pa√≠s plural i un pa√≠s d‚Äôacollida‚ÄĚ. I Bud√≥ ha exhibit dades: ‚Äú6,2 milions de persones, el 85% de la poblaci√≥, ha vist TV3 en algun moment durant el 2019‚ÄĚ, desmentint aix√≠ que TV3 sigui un mitj√† de comunicaci√≥ nacionalista.

La consellera de la Presid√®ncia tamb√© ha explicat que “davant l’evid√®ncia que l’oferta de continguts en catal√†” √©s molt petita a Catalunya, “i caldria que TVE a Catalunya ampli√©s l’oferta en catal√†”, “hem de defensar la llengua, que va m√©s enll√† de l’√†mbit ling√ľ√≠stic i va a l’√†mbit social”, ha dit Bud√≥. La consellera ha acabat la seva intervenci√≥ agraint als mitjans p√ļblics la seva tasca, “especialment en els moments de repressi√≥ que vivim a Catalunya”. En la r√®plica, Sierra ha lamentat que el Govern pretengui equiparar en drets l’√†rab, que segons dades de Cs parlen el 2% dels catalans, amb el castell√†, “llengua materna del 55%”.

En la darrera intervenci√≥, la consellera Bud√≥ ha denunciat que l’Estat espanyol vulnera els drets de les minories ling√ľ√≠stiques “com denuncia l’ONU”, i ha lamentat que Cs no treballi justament per respectar aquests drets.
Informa:ELMON.CAT (22-10-2020)

168 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: