C’s TITLLA EL CONCEPTE DE LLENGUA PRÒPIA D’ “ENGENDRO NACIONALISTA “

“Vostès al seu cap tenen una llengua pròpia i pensen que això els dona dret a tenir un país. I vostès fan mal al català perquè volen imposar aquesta llengua”. Així ho ha assegurat la diputada Cs Sonia Sierra, que ha aprofitat una interpel·lació al Govern sobre l’ús de les llengües a TV3, tot denunciant que el canal 324 va fer un programa sobre el català en què els experts asseguraven que el català és “una llengua pròpia internacionalment reconeguda”. Segons Sierra, aquest concepte no existeix, i és “un engendro nacionalista”. La diputada de CS ha ridiculitzat aquest concepte assegurant que “cap país, tret d’Europa, ni coneix ni reconeix això de la llengua pròpia”.

Sierra, que ha denunciat que el Govern no permet el castellà a TV3 perquè “no es considera llengua pròpia”, ha acusat els governs del PP i del PSOE de “permetre als nacionalistes imposar un monolingüisme militant i fer barbaritats”. La diputada taronja ha insistit que l’únic concepte vàlid és el de “llengua vernáculo”, que reconeix la RAE. Ciutadans ha denunciat que el Govern “divideix la societat perquè diu que la majoria dels catalans, que no tenen el català com a llengua materna, parlen una llengua impròpia”.

En el torn de resposta, la consellera Meritxell Budó, ha remarcat que “llengua pròpia” és un concepte jurídic reconegut, i ha recordat que a Catalunya hi ha més de 200 llengües maternes. “Catalunya, els agradi o no, és un país plural i un país d’acollida”. I Budó ha exhibit dades: “6,2 milions de persones, el 85% de la població, ha vist TV3 en algun moment durant el 2019”, desmentint així que TV3 sigui un mitjà de comunicació nacionalista.

La consellera de la Presidència també ha explicat que “davant l’evidència que l’oferta de continguts en català” és molt petita a Catalunya, “i caldria que TVE a Catalunya ampliés l’oferta en català”, “hem de defensar la llengua, que va més enllà de l’àmbit lingüístic i va a l’àmbit social”, ha dit Budó. La consellera ha acabat la seva intervenció agraint als mitjans públics la seva tasca, “especialment en els moments de repressió que vivim a Catalunya”. En la rèplica, Sierra ha lamentat que el Govern pretengui equiparar en drets l’àrab, que segons dades de Cs parlen el 2% dels catalans, amb el castellà, “llengua materna del 55%”.

En la darrera intervenció, la consellera Budó ha denunciat que l’Estat espanyol vulnera els drets de les minories lingüístiques “com denuncia l’ONU”, i ha lamentat que Cs no treballi justament per respectar aquests drets.
Informa:ELMON.CAT (22-10-2020)

218 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: