CUIXART AVISA QUE LA LLEI DE L’AUDIOVISUAL √ČS “LA LLEI WERT PORTADA A LA PANTALLA “

(BERNAT SURROCA )
√ímnium congrega el sector de l’audiovisual catal√† per exigir que la nova llei de l’audiovisual protegeixi el catal√† | √ímnium
El sector de l’audiovisual de Catalunya al√ßa la veu. Una √†mplia representaci√≥ del ram -actors, actrius, el m√≥n del cinema, del teatre, els dobladors, entre molts d’altres- ha participat aquesta tarda a l’acte organitzat per √ímnium Cultural al Museu d’Hist√≤ria de Barcelona Oliva Art√©s, al Poblenou, per exigir al govern espanyol que protegeixi el catal√† en la nova llei de l’audiovisual, que √©s a punt d’aprovar-se al consell de ministres i comen√ßar els tr√†mits parlamentaris al Congr√©s dels Diputats. El president d’√ímnium, Jordi Cuixart, ha alertat que l’avantprojecte de llei √©s “la llei Wert portada a la pantalla” i vol ser “l’estocada definitiva” a la llengua. Per aix√≤, s’ha mostrat conven√ßut que la societat catalana combatr√† aquesta nova llei i ha demanat convertir el que a dia d’avui √©s “un atac” en una “oportunitat”.

Cuixart ha agra√Įt al sector la resposta davant d’un moment “cr√≠tic” i ha avisat que la llei de l’audiovisual “pot ser un punt final” per√≤ est√† a les mans de tots que sigui “un punt d’inici”. El president d’√ímnium ha dit que la lluita per la llengua √©s una “lluita compartida” i un “gran consens de pa√≠s”. “Els estudis i els pressupostos ens diuen que estem davant d’un moment molt cr√≠tic per al catal√† i per aix√≤ avui fem un crit d’alerta m√†xima”, ha dit, i ha reclamat que la nova llei, que ara √©s “un atac”, sigui una oportunitat. “A trav√©s de les pantalles enriquim el nostre imaginari col¬∑lectiu. No podem permetre que l’audiovisual catal√† sigui un convidat de perdre perqu√® hi perdria tothom, tot el m√≥n”, ha deixat clar.

El president d’√ímnium ha avisat que no es permetr√† cap excusa. “Volem protegir drets ling√ľ√≠stics i culturals de milions de ciutadans de la Uni√≥ Europea. Uniformitzaci√≥ o pluralisme, aquest √©s el dilema”, ha afirmat. Cuixart ha avisat que el govern espanyol est√† tocant “el moll de l’os” amb la llengua, element de cohesi√≥ del pa√≠s. Aix√≠ mateix, ha definit el sector de l’audiovisual com una “aut√®ntica estructura d’estat”.

Sota el t√≠tol Per un futur audiovisual en catal√†, l’acte s’ha estructurat en quatre blocs, quatre demandes del sector per a la nova llei: la primera, ressaltar la import√†ncia de tenir producci√≥ pr√≤pia; la segona, situar un m√≠nims en doblatge; tamb√© el paper que ha de tenir el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC); i per √ļltim, el finan√ßament de la Corporaci√≥ Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).


“Amb la llei ens hi juguem el futur com a pa√≠s”

L’acte ha estat condu√Įt pel periodista Marc Gir√≥, que ha alertat que el govern espanyol no vol protegir la llengua en la nova llei. El primer bloc de l’acte ha fet refer√®ncia a la import√†ncia de la nova llei de l’audiovisual. La presidenta de l’Acad√®mia del Cinema Catalana ha fet la primera intervenci√≥ i ha estat clara: “Amb la llei de l’audiovisual ens ho juguem tot, ens juguem el futur com a pa√≠s”. Collell ha dit que l’audiovisual en catal√† “explica” el pa√≠s, i si no n’hi ha pot perillar el futur del pa√≠s. Miquel Rutllant, president del Cl√ļster Audiovisual de Catalunya, ha remarcat la import√†ncia de la llei per construir un sector de l’audiovisual “fort”. “El sector de l’audiovisual mundial est√† en ple creixement, √©s un sector econ√≤mic de molta import√†ncia i si no som capa√ßos d’aprofitar-ho ens quedarem desfasats”, ha alertat.

Al seu torn, M√≠riam Port√©, vicepresidenta de PROA, ha dit que en la negociaci√≥ de la nova llei hi ha en joc, tamb√©, “la independ√®ncia dels productors”. “La llei ho recull de manera molt ambigua i obre la porta a que les televisions o les grans operadores puguin exercir el rol de decidir els continguts i la producci√≥”, ha explicat. Norbert Llar√†s, president de Productors Audiovisuals de Catalunya, ha dit que la defensa de la producci√≥ independent √©s la “clau” de la nova llei. “Hem de mantenir la propietat intel¬∑lectual. Correm el perill de passar de ser els amos dels nostres continguts a ser uns simples servidors”, ha avisat. Per tancar el primer bloc, Rosa Andreu, secret√†ria general de l’Associaci√≥ d’Actors i Directors de Catalunya, ha dit que la llei √©s “necess√†ria” perqu√® els creadors “s’han de poder expressar en la seva llengua sense que aix√≤ limiti les opcions de feina”.

La importància de la producció pròpia

Abans del discurs de Cuixart, han intervingut el productor i soci fundador de Mediapro, Jaume Roures, que ha conversat amb Judith Colell. Roures ha explicat que les grans productores produeixen en les grans lleng√ľes perqu√® “√©s el m√©s f√†cil” i cal que hi hagi un percentatge obligatori a la llei per altres idiomes. Per√≤ tamb√© ha remarcat guanyar la batalla de la “qualitat”. “Per aix√≤ sempre ens ha faltat un pla estrat√®gic clar, que dep√®n fonamentalment de l’administraci√≥, que abordi el finan√ßament de TV3, tamb√©”, ha explicat, i ha demanat que siguin les administracions qui paguin les televisions p√ļblics.

√Čs clau tamb√©, ha dit Roures, crear ind√ļstria i treballar per “ser competitius” en un sector que mou milers de milions d’euros anuals. “Si tens ind√ļstria, qualitat i suport, podrem competir”, ha afirmat. Collell ha ressaltat que hi ha “talent” a Catalunya i ha plantejat que les plataformes hagin de fer m√©s producci√≥ pr√≤pia. “Tenim productes de qualitat, no hem de ser tan tremendament exigents amb nosaltres mateixos”, ha insistit la presidenta de l’Acad√®mia del Cinema.

La llei ha d’incloure uns m√≠nims de doblatge

El doblatge tamb√© ha tingut un paper destacat en l’acte. El sector reclama que la llei inclogui “uns m√≠nims” de doblatge per poder doblar “nous referents juvenils” com alguna de les s√®ries de moda. L’actriu √Ängels Gonyalons i Pol Cruz-Corominas, assessor voluntari de Plataforma per la Llengua sobre la llei audiovisual han conversat sobre la q√ľesti√≥. Cruz ha constatat que les plataformes no doblen en catal√† perqu√® es basen en criteris econ√≤mics i no interessa doblar en catal√† quan ho pots fer en castell√†. “Nosaltres demanem que s’incloguin obligacions de tipus ling√ľ√≠stics i aix√≤ dep√®n de la voluntat pol√≠tiques dels estats”, ha dit. Cruz ha insistit que defensar les lleng√ľes minoritzades no implica disputar espai al castell√†. “No hi ha cap excusa”, ha afirmat. La nova llei, ara com ara, “deixa la llengua a la intemp√®rie: √©s un atac al catal√†”. “Si la llei tira endavant, aix√≤ tamb√© √©s escalar en el conflicte pol√≠tic”, ha afegit.

√Ängels Gonyalons ha remarcat la import√†ncia del doblatge. “T√© una import√†ncia absoluta. El jovent consumeix a les plataformes per la via f√†cil, la nostra llengua. I si no la troba, agafa l’altra llengua, l’hegem√≤nica, que ofega la nostra llengua”, ha dit l’actriu i dobladora. Pel que fa al p√ļblic infantil, Gonyanols ha dit que el doblatge √©s clau. “√Čs la seva via de cultura: veure la televisi√≥. Ara se sorprenen gaireb√© de sentir catal√† a la televisi√≥. Hem d’omplir aquesta esquerda”, ha dit.

Les competències del CAC, el risc amb la nova llei

Un dels punts especialment pol√®mics de la nova llei de l’audiovisual que prepara el govern espanyol √©s el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), que queda relegat. El periodista i exconseller del CAC Salvador Alsius i la periodista i exdegana del Col¬∑legi de Periodistes, Neus Bonet, han abordat el problema. Alsius ha remarcat que la regulaci√≥ √©s necess√†ria i calen unes “regles del joc”. Aquesta √©s una de les funcions que ha de fer el CAC: controlar quins continguts s’emeten a determinades hores i “posar l√≠nies vermelles” a, per exemple, el discurs de l’odi. Tamb√© regular els continguts en campanya electoral, que ara dep√®n de la Junta Electoral Central (JEC).

Neus Bonet ha detallat que dins de l’estat nom√©s hi ha dos consells de l’audiovisual, el catal√† i l’andal√ļs, i ha alertat del perill dels oligopolis i la concentraci√≥ de mitjans. “Tots els diners, el temps i les il¬∑lusions que es van invertir per crear i consolidar l’espai catal√† de comunicaci√≥ es perdria sense el CAC”, ha assegurat, i ha ressaltat la import√†ncia d’una autoritat que regul√©s els mitjans p√ļblics amb criteris de qualitat i independents del poders pol√≠tic, i garantint el dret a la informaci√≥ i la llibertat d’expressi√≥. “Deman√†vem moltes coses i en el projecte de llei, molt fet a mida de les plataformes i la concentraci√≥ dels grans mitjans, hi ha coses que no es garanteixen”, ha avisat.

El finançament de la CCMA via plataformes

La Corporaci√≥ Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) tamb√© ha estat protagonista, especialment el seu finan√ßament. El professor de la UAB i expresident de la Corpo, Enric Mar√≠n, n’ha parlat amb la periodista Montserrat Armengou. Mar√≠n ha explicat que les plataformes de continguts han conformat un “oligopoli global” sense pagar impostos i sense obligacions. “La directiva europea corregeix aix√≤ i imposa obligacions pensant en la defensa de la producci√≥ pr√≤pia i la diversitat, per√≤ l’avantprojecte del govern espanyol √©s conservador, de drets i neoliberal, que no imposa obligacions a les plataformes. √Čs un nyap de dalt a baix”, ha assegurat, i ha insistit que “no √©s un nyap innocent”, perqu√® tindr√† conseq√ľ√®ncies. “La nova llei vol refor√ßar la producci√≥ audiovisual a Madrid i la llengua espanyola als mercats globals”, ha afegit.

Mar√≠n ha dit que si les plataformes han de finan√ßar les televisions estatals, tamb√© ho ha de fer amb les catalanes. Tamb√© ha alertat denunciat l’infrafinan√ßament de la CCMA, que ha de ser una “gran f√†brica de continguts”. “Anem deu anys tard i en els propers anys la transformaci√≥ de l’audiovisual ser√† encara m√©s r√†pida. Hem de reaccionar a temps”, ha afirmat.

Montserrat Armengou ha denunciat que el govern espanyol vol “debilitar TV3” perqu√® “fa nosa” des que va n√©ixer. La periodista ha defensat les bondats de les plataformes, on hi ha productes de molta qualitat per√≤ cal que hi hagi pres√®ncia del catal√†, com passa en el cas de Filmin. Armengou ha dit que cal una dotaci√≥ pressupost√†ria que faci de la CCMA un √≤rgan “competent i competitiu”. “La ind√ļstria est√† patint una barbaritat, per√≤ si pateix la ind√ļstria √©s que pateix TV3. Si pateix TV3 pateix el sector”, ha dit. Ha demanat, en aquest sentit, pedagogia. “No ens agrada que estigui infradotada la sanitat o els serveis socials, per√≤ quan est√† infradotat l’espai comunicatiu en catal√† a ning√ļ li surt cap granet”, ha afirmat, i ha reclamat una televisi√≥ forta i potent.

√Ämplia representaci√≥ del sector de l’audiovisual

√ímnium ha aglutinat una √†mplia representaci√≥ del sector de l’audiovisual al Museu d’Hist√≤ria de Barcelona (MUHBA) del Poblenou. M√©s enll√† de Cuixart, encarregat del discurs m√©s pol√≠tic, l’acte ha comptat amb la participaci√≥ de la presidenta de l’Acad√®mia de Cinema en Catal√†, Judith Colell; el president del Cl√ļster Audiovisual de Catalunya, Miquel Rutllant; la secret√†ria general de l’Associaci√≥ d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, Rosa Andreu; el president de Productors Audiovisuals de Catalunya, Norbert Llar√†s; M√≠riam Port√©, de PROA; el productor i soci fundador de Mediapro, Jaume Roures; Pol Cruz, assessor voluntari de Plataforma per la Llengua sobre la llei audiovisual; l’actriu √Ängels Gonyalons; el periodista i exconseller del CAC Salvador Alsius; el professor de la UAB i expresident de la CCMA Enric Mar√≠n, i els periodistes Montserrat Armengou, Neus Bonet i Marc Gir√≥, entre altres.

Entre el p√ļblic tamb√© han estat presents el president del CAC, Roger Loppacher; els productors Francesc Escribano, Xavier Atance i Joan Gonz√†lez; els directors Ventura Pons i Ventura Durall; els creadors de continguts Pol Gis√© i Maria Bouabdellah; l‚Äôactor Sergi L√≥pez, i l‚Äôactor i doblador en catal√† Joan Pera; representants de Plataforma per la Llengua, l‚ÄôAteneu Barcelon√®s, l‚ÄôAssemblea Nacional Catalana, l‚ÄôAssociaci√≥ d‚ÄôEscriptors en Llengua Catalana i el Bar√ßa; els sindicats CCOO, UGT, IAC, USTEC i Intersindical; les patronals Pimec, Cecot i FemCat; el rector de la UB, vicerectors i responsables de la UPC, UAB i Universitat Ramon Llull, i representants d‚ÄôERC, JxCat, els Comuns, la CUP, Guanyem i el PDECat.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (19-X-2021)

75 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: