CUIXART DEMANA A ARAGONÈS ENFORTIR ELS LLAÇOS AMB LA RESTA DELS PAÏSOS CATALANS

El president d’Òmnium Cultural i de la Federació Llull, Jordi Cuixart, ha demanat avui al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que des de les diferents institucions dels Països Catalans es resprenguin els compromisos de la Declaració de Palma signada pels governs català, valencià i balear. En la declaració, signada fa quatre anys, Catalunya, el País Valencià i les Illes es van comprometre a enfortir llaços històrics i culturals en benefici comú dels tres territoris en els àmbits de la llengua i la cultura.

“Hem demanat al president Aragonès proactivitat per reprendre la reciprocitat dels canals de televisió en la nostra llengua”, ha manifestat també Jordi Cuixart en roda de premsa, un cop finalitzada la trobada. Cuixart ha instat Aragonès a treballar per la reciprocitat de les emissions de TV3 i Àpunt i reconstruir així un espai comunicatiu per a deu milions de catalanoparlants.

Jordi Cuixart s’ha reunit amb Aragonès com a president de la Federació Llull –que agrupa Òmnium, Acció Cultural del País Valencià i l’Obra Cultural Balear–. A la trobada també hi han assistit els líders de l’entitat valenciana, Anna Oliver, i balear, Josep de Lluís.

Cuixart refusa el discurs “derrotista” sobre la salut del català

D’altra banda, Jordi Cuixart s’ha referit a l’enquesta que revelava que només el 28% dels joves de Barcelona tenen el català com a llengua habitual. En aquest sentit, s’ha distanciat del que considera un discurs “derrotista” i “apocalíptic” sobre la salut del català.

“Possiblement mai a la història dels Països Catalans hi havia hagut tanta gent preparada i que podia parlar català amb tota normalitat”, ha dit Cuixart. Però ha afegit que a l’estat espanyol hi ha centenars de lleis que impedeixen el desenvolupament de la llengua, com passa també a l’estat francès. “El català, per no tenir un estat propi que el defensi, està sistemàticament bandejat”, ha lamentat.
Un mercat cultural potent dels Països Catalans

Per la seva banda, el president d’Obra Cultural Balear, Josep de Lluís, ha apuntat que aprofundir en les relacions audiovisuals entre territoris representa un mercat dels Països Catalans que pot ajudar a reactivar i enfortir un sector com l’audiovisual.

La presidenta d’Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver, ha assenyalat que hi ha tres governs amb bona sintonia que poden permetre que la col·laboració social i cívica es traslladi a nivell polític-

La Federació Llull s’ha mostrat satisfeta que el president català està tenint diferents trobades amb els seus homòlegs Ximo Puig i Francina Armengol i ha lloat la predisposició de tots tres per la normalització de la llengua catalana. “Ara que hi ha una certa sintonia entre els tres governs, és moment de deixar de posar impediments a una cosa que és normal”, ha argumentat.
Informa:VILAWEB.CAT (31-VIII-2021)

114 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: