CUIXART INSISTEIX: ” LA PRIORITAT NO POT SER ALLIBERAR ELS PRESOS “

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat que la prioritat de la negociació política ha de ser la resolució del conflicte entre Catalunya i la resta d’Espanya i no l’alliberament dels presos polítics. “La prioritat no pot ser l’alliberament dels presos, sinó la resolució del conflicte”, ha manifestat en una entrevista Europa Press des de Lledoners, destacant així que els presos no poden condicionar el que passi fora de la presó.

Segons Cuixart, després de més de dos anys de presó ha quedat clar que els presos no són “moneda de canvi de res”, per la qual cosa demana que ningú no tingui la temptació de posar-los sobre la taula de negociació perquè, segons el seu parer, el central és el reconeixement del dret a l’autodeterminació i acabar amb la repressió, segons ha dit textualment.

“El que ha de fer el govern espanyol és acatar les resolucions internacionals, deixar de manipular el poder judicial i deixar pas a la negociació”, ha reclamat Cuixart, que creu que l’amnistia és una reivindicació legítima i un instrument vàlid que té l’Estat per a la resolució del conflicte, però que per si sola no implicaria una resolució democràtica automàtica.

Per a Cuixart, de moment no s’ha donat aquesta resposta adequada a la sentència del judici al procés, malgrat que hi ha “una presidenta del Parlament i un vicepresident a presó, juntament amb cinc consellers més.” “Tinc la sensació que la indignació d’una part molt important de la gent no s’ha traduït en cap resposta institucional que puguem considerar a l’altura de la gravetat dels fets”, ha opinat, englobant els partits en la seva crítica.

Suport a Torra

Per a Cuixart, el ple extraordinari del Parlament que va ratificar a Quim Torra com a diputat i president de la Generalitat és un “bon exemple” de resposta institucional, i ha aprofitat per carregar per la decisió de la Junta Electoral Central de retirar-li la credencial de diputat, una inhabilitació ratificada pel Tribunal Suprem. “És delirant que la JEC es cregui competent per inhabilitar per primera vegada un president de la Generalitat en actiu. Sempre estarem al costat de les institucions i, en aquest cas, del president”, ha dit.

També ha criticat la decisió del Suprem d’executar la inhabilitació de l’exvicepresident i líder d’ERC, Oriol Junqueras, malgrat el TJUE, i ha vaticinat: “L’Estat espanyol està aïllat jurídicament i acabarà condemnat”. “No tot val en nom de la unitat d’Espanya, i això és el que ha dit el TJUE i el president del Parlament Europeu a l’Estat. Saben que tot el procés és ple de nyaps i irregularitats, de vulneracions flagrants,” ha advertit.

Una vegada classificat en segon grau, Cuixart ha mantingut que no s’acollirà a cap benefici penitenciari, però sí que demanarà permisos –ho pot fer des de dimarts– perquè és un “dret” dels presos a què no renunciarà.

Al que no vol acollir-se és a mesurades de reinserció perquè està convençut que no ha comès cap delicte i perquè defensa que les penes s’han de complir íntegrament, la qual cosa no implica que reconegui la seva “legitimitat”. També ha demanat de no caure en “polèmiques estèrils que només serveixen per dividir”, en relació amb si han de tenir el segon o tercer grau, i ha demanat a l’Estat d’assumir les reclamacions de la comunitat internacional.
Informa:ELNACIONAL.CAT (11-1-2020)

256 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: