CUIXART INSISTEIX: ” LA PRIORITAT NO POT SER ALLIBERAR ELS PRESOS “

El president d’√ímnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat que la prioritat de la negociaci√≥ pol√≠tica ha de ser la resoluci√≥ del conflicte entre Catalunya i la resta d’Espanya i no l’alliberament dels presos pol√≠tics. “La prioritat no pot ser l’alliberament dels presos, sin√≥ la resoluci√≥ del conflicte”, ha manifestat en una entrevista Europa Press des de Lledoners, destacant aix√≠ que els presos no poden condicionar el que passi fora de la pres√≥.

Segons Cuixart, despr√©s de m√©s de dos anys de pres√≥ ha quedat clar que els presos no s√≥n “moneda de canvi de res”, per la qual cosa demana que ning√ļ no tingui la temptaci√≥ de posar-los sobre la taula de negociaci√≥ perqu√®, segons el seu parer, el central √©s el reconeixement del dret a l’autodeterminaci√≥ i acabar amb la repressi√≥, segons ha dit textualment.

“El que ha de fer el govern espanyol √©s acatar les resolucions internacionals, deixar de manipular el poder judicial i deixar pas a la negociaci√≥”, ha reclamat Cuixart, que creu que l’amnistia √©s una reivindicaci√≥ leg√≠tima i un instrument v√†lid que t√© l’Estat per a la resoluci√≥ del conflicte, per√≤ que per si sola no implicaria una resoluci√≥ democr√†tica autom√†tica.

Per a Cuixart, de moment no s’ha donat aquesta resposta adequada a la sent√®ncia del judici al proc√©s, malgrat que hi ha “una presidenta del Parlament i un vicepresident a pres√≥, juntament amb cinc consellers m√©s.” “Tinc la sensaci√≥ que la indignaci√≥ d’una part molt important de la gent no s’ha tradu√Įt en cap resposta institucional que puguem considerar a l’altura de la gravetat dels fets”, ha opinat, englobant els partits en la seva cr√≠tica.

Suport a Torra

Per a Cuixart, el ple extraordinari del Parlament que va ratificar a Quim Torra com a diputat i president de la Generalitat √©s un “bon exemple” de resposta institucional, i ha aprofitat per carregar per la decisi√≥ de la Junta Electoral Central de retirar-li la credencial de diputat, una inhabilitaci√≥ ratificada pel Tribunal Suprem. “√Čs delirant que la JEC es cregui competent per inhabilitar per primera vegada un president de la Generalitat en actiu. Sempre estarem al costat de les institucions i, en aquest cas, del president”, ha dit.

Tamb√© ha criticat la decisi√≥ del Suprem d’executar la inhabilitaci√≥ de l’exvicepresident i l√≠der d’ERC, Oriol Junqueras, malgrat el TJUE, i ha vaticinat: “L’Estat espanyol est√† a√Įllat jur√≠dicament i acabar√† condemnat”. “No tot val en nom de la unitat d’Espanya, i aix√≤ √©s el que ha dit el TJUE i el president del Parlament Europeu a l’Estat. Saben que tot el proc√©s √©s ple de nyaps i irregularitats, de vulneracions flagrants,” ha advertit.

Una vegada classificat en segon grau, Cuixart ha mantingut que no s’acollir√† a cap benefici penitenciari, per√≤ s√≠ que demanar√† permisos –ho pot fer des de dimarts– perqu√® √©s un “dret” dels presos a qu√® no renunciar√†.

Al que no vol acollir-se √©s a mesurades de reinserci√≥ perqu√® est√† conven√ßut que no ha com√®s cap delicte i perqu√® defensa que les penes s’han de complir √≠ntegrament, la qual cosa no implica que reconegui la seva “legitimitat”. Tamb√© ha demanat de no caure en “pol√®miques est√®rils que nom√©s serveixen per dividir”, en relaci√≥ amb si han de tenir el segon o tercer grau, i ha demanat a l’Estat d’assumir les reclamacions de la comunitat internacional.
Informa:ELNACIONAL.CAT (11-1-2020)

201 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: