CUIXART, SÁNCHEZ,FORN I JUNQUERAS, UN NADAL MÉS ENTRE REIXES

Aquest és el tercer Nadal consecutiu que Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Joaquim Forn i Jordi Cuixart passaran a la presó. Per a Dolors Bassa, Carme Forcadell, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull, serà el segon. Aquesta reclusió pren dimensió perquè a començament de mes les juntes de tractament de les presons dels Lledoners, el Mas d’Enric i el Puig de les Basses van classificar els presos polítics en un segon grau, el règim penitenciari més comú i que implica les mateixes condicions de reclusió que han tingut durant aquests dos darrers anys de presó preventiva.

Els primers a entrar a la presó van ser Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Hi van entrar el 16 d’octubre del 2017 i avui fan exactament 800 dies entre reixes. Junqueras i Forn, per la seva banda, hi van entrar uns dies més tard, el 2 de novembre, i avui ja compten 783 dies en reclusió.

El fet de no ser classificats en tercer grau ha abocat els presos a passar aquestes festes per tercera vegada a la presó, però hi ha un fil d’esperança per a començament d’any. Anant a pams. L’aplicació del segon grau encara ha de ser validada per la secretaria de mesures penals del Departament de Justícia, que ho ha de fer abans de dos mesos. Això vol dir que té temps fins al mes de febrer, encara que no s’acostuma a esgotar el termini. Habitualment, el departament sempre fa cas de la junta de tractament, però ahir la portaveu del govern, Meritxell Budó, va obrir la porta que hi pogués haver ‘algun canvi’ en la classificació penitenciària d’Oriol Junqueras. Quan la junta de tractament va proposar-ne el segon grau, encara no s’havia fet pública la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

En aquest sentit, diumenge, Jordi Turull ja va dir que seria ‘incomprensible i dolorós’ que la Generalitat no els donés el tercer grau, especialment després del pronunciament del TJUE sobre la immunitat d’Oriol Junqueras. ‘Algú entendria que fos la Generalitat qui digués que ha d’estar tancat a la presó, si a Europa li diuen que té immunitat? Que ho fes la Generalitat, costaria d’entendre’, va dir.

El quart de pena

Si la Generalitat valida el segon grau proposat per la junta de tractament, s’obrirà una nova etapa. En aquesta situació, els presos que hagin superat el quart de la pena podran accedir a una sèrie de beneficis. Concretament, podran demanar de sortir de permís 36 dies l’any, i si tenen feina fora de la presó, podran tenir un règim força obert. Ara bé, cal tenir en compte que això no és pas un automatisme: són requisits mínims, i no obliguen pas l’administració penitenciària a concedir els permisos. Són els funcionaris de la junta de tractament de cada presó que han de decidir si concedeixen el permís.

Aquest requisit el complirien Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a partir del 16 de gener. Aquell dia farà dos anys i tres mesos que són tancats a la presó, és a dir, hauran complert un quart de la pena de nou anys imposada pel Tribunal Suprem. Per la seva banda, Joaquim Forn, condemnat a deu anys i sis mesos de presó, podria accedir a aquest benefici a partir dels dos anys i set mesos. Això situa l’horitzó de l’ex-conseller el juny de l’any que ve. Junqueras, que va rebre la màxima pena de tretze anys, no compliria aquest requisit fins que no hagués passat tres anys i tres mesos a la presó i, per tant, no podria sortir fins al 2021.

Pel que fa a la resta de sentenciats, Forcadell, Bassa, Romeva, Rull i Turull, cal tenir en compte que van passar uns mesos en llibertat entre la primera i la segona vegada que Pablo Llarena va decretar-ne la llibertat. Tenint en compte les condemnes respectives, el primer a complir el quart de condemna seria Josep Rull, el setembre del 2020. Després, vindria Forcadell, el gener del 2021, i un mes més tard, Romeva, Turull i Bassa.

Hi ha encara una altra via per a obtenir els permisos, una via extraordinària que no pot ser impugnada al Tribunal Suprem espanyol perquè no té a veure amb la qualificació penitenciària sinó amb les condicions de vida dels reclusos. És l’article 100.2 del reglament penitenciari, que pot aplicar l’administració competent, en aquest cas, la Generalitat mitjançant la Direcció General de Serveis Penitenciaris. Aquest article introdueix flexibilitat en el sistema de classificació dels presos penats, de manera que es poden aplicar condicions pròpies del tercer grau a presos que tenen la qualificació d’un segon grau, ‘sempre que aquesta mesura es fonamenti en un programa específic de tractament’. Això permetria als presos de fer sortides esporàdiques.

Actes de Nadal a les presons

Com s’ha fet els anys anteriors, s’han organitzat actes de solidaritat amb els presos a l’exterior de les presons. Al pla dels Lledoners, a partir de les 20.00, la primera a actuar serà Trenkaband, que tocarà ‘Com cada nit’. Després, Sílvia Montells i Joan Antonell interpretaran la ‘Nadala Bonanit’. A les 20.35, Joan Bonanit donarà la bona nit als presos polítics, com fa cada nit d’ençà que són a la presó. Al Mas d’Enric, a les 19.00, hi haurà un brindis per Carme Forcadell i la resta de presoners polítics i exiliats. A les 19.15 s’hi tocarà ‘El cant dels ocells’, com cada dia.
Informa:VILAWEB.CAT (25-12-2019)

223 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: