CUIXART SURT DE LLEDONERS PER TORNAR A TREBALLAR DESPRÉS DE DOS ANYS

( ALEIX MOLDES / CLAUDIA MALLIA )

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha sortit aquest dijous de la presó de Lledoners per tornar a treballar per primer cop a la seva empresa des que va ser empresonat. Quan hi ha arribat, el líder independentista s’ha adreçat als treballadors d’ Aranow, l’empresa que va fundar e l 2003 i que es dedica a fabricar embalatge flexible, situada a Sentmenat, enmig d’una gran expectació mediàtica. “Us vaig dir que tornaria i he tornat”, els ha dit enmig d’abraçades.

Havia sortit passades les vuit del centre penitenciari de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, i en un cotxe privat sense custòdia policial ha arribat al polígon industrial de Sentmenat, on té l’empresa, passades les nou. Els treballadors l’estaven esperant des de feia estona i l’han rebut amb aplaudiments quan, des de fora del recinte, s’ha sentit la seva veu: “Bon dia, família”.

Cuixart va ser empresonat el 16 d’octubre del 2017 per ordre de l’Audiència Nacional, i, des d’aleshores, només havia sortit de les presons en comptades ocasions per desplaçar-se al judici, per anar al metge i a l’hospital pel naixement del seu fill i, fa un mes, per gaudir del seu primer permís penitenciari. No havia tornat, per tant, a la fàbrica durant tot aquest temps. “Us estimo moltíssim”, ha dit als treballadors.

En una breu xerrada a les portes de l’empresa, i en presència de nombrosos mitjans de comunicació, Cuixart ha adreçat unes paraules a la seva gent reivindicant el fet d’haver mantingut els llocs de treball malgrat les dificultats. “El compromís empresarial també és compromís social”, els ha dit, tot subratllant que “això només te sentit si ho fem per les persones”. “Humilment hem fet el que havíem de fer: seguir tirant endavant els llocs de treball sense renunciar a ser el que som”, ha apuntat.

“Seguiré lluitant per tirar endavant l’empresa i també per la llibertat i l’amnistia. Tothom cap a dins a fer màquines!”, ha exclamat tot just abans de prosseguir amb les abraçades i entrar, a través del magatzem, cap a l’interior de la fàbrica.

Cuixart ha fet la seva primera piulada un cop ha sortit en llibertat. “Content de tornar a la fàbrica: compromís empresarial, social i democràtic. Però cada dia dormim a la presó i la lluita continua. Us estimo!”, ha piulat.

Jordi Cuixart
✔
@jcuixart
Content de tornar a la fàbrica: compromís empresarial, social i democràtic. Però cada dia dormim a la presó i la lluita continua.
Us estimo!

De la feina al voluntariat

Cuixart, a qui ha anat a buscar un membre d’Òmnium i que no estarà custodiat per la policia, treballarà de 9 a 14 hores i a la tarda farà dues hores de voluntariat abans d’ingressar de nou a la presó a les vuit del vespre. Cuixart i Jordi Sànchez són els dos primers presos polítics que s’han beneficiat de la concessió per part de la junta de tractament de Lledoners de l’article 100.2 del Reglament Penitenciari, una via a cavall del segon i el tercer grau que permet als interns sortir del centre penitenciari per anar a treballar, per fer voluntariat o per tenir cura de familiars. El fet que Cuixart treballi i faci voluntariat li permetrà sortir de la presó cinc dies per setmana, però hi haurà de tornar per dormir. L’expresidenta del Parlament i de l’ANC Carme Forcadell també podrà començar a sortir via 100.2 de forma imminent, en el seu cas per tenir cura de la seva mare i fer tasques de voluntariat.

Els Jordis podran sortir de dilluns a divendres de la presó però hi hauran de tornar cada dia per dormi

822 dies després d’entrar a la presó, Cuixart va sortir el 16 de gener per primera vegada del centre penitenciari fent ús del seu primer permís de dos dies. Els permisos no tenen res a veure amb l’aplicació del 100.2, i a partir d’ara aniran en paral·lel. De fet, el president d’Òmnium està pendent d’un segon permís, en aquest cas de 72 hores, al qual s’oposa la Fiscalia però que ja compta amb l’aval de la jutge de vigilància penitenciària. La Fiscalia encara pot recórrer a l’Audiència de Barcelona.

En el cas del 100.2 també ha de ser la jutge (i l’Audiència en última instància) qui l’autoritzi, però a diferència dels permisos els presos el poden començar a gaudir de forma immediata sense esperar la resolució.

Així, ha subratllat que la jutge que va autoritzar l’article 100.2 “l’únic que va fer va ser admetre una realitat: que no hi pot haver presos de consciència” i que “una part de la justícia espanyola comença a avergonyir-se d’aquesta situació”, tot i que “la fiscalia segueix actuant de la mateixa forma”.

Informa:ARA.CAT (13-2-2020)

284 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: