CULTURA DESTINA 3,7 MILIONS D’EUROS PER FOMENTAR EL CATAL√Ä EN EL SECTOR AUDIOVISUAL

La Direcci√≥ general de Pol√≠tica Ling√ľ√≠stica del Departament de Cultura ha convocat vuit l√≠nies d’ajudes per un total de 3,7 milions d’euros per fomentar l’√ļs del catal√† en sectors com les plataformes digitals, com Netflix, HBO o Disney+, a les aplicacions i videojocs o la traducci√≥ d’obres no liter√†ries.

Una de les partides m√©s grans d’aquestes noves ajudes √©s la subtitulaci√≥ de pel¬∑l√≠cules als cinemes, en festivals i mostres audiovisuals a Catalunya i en plataformes digitals. A m√©s, tamb√© hi haur√† ajudes dirigides a les aplicacions m√≤bils i videojocs i a entitats sense √†nim de lucre i editorials que tradueixin obres no liter√†ries al catal√†. A m√©s, dues de les l√≠nies que s’obriran aniran dirigides a dotar d’ajudes per fomentar l’√ļs de l’occit√†, l’aran√®s i la llengua de signes en catal√†.

Ajudes a l’audiovisual catal√†
El gruix d’aquestes ajudes es destinar√† al doblatge i subtitulaci√≥ en catal√† a les sales de cinema, als festivals i mostres audiovisuals i a les plataformes digitals sota demanda. Pel que fa al doblatge i subtitulaci√≥ als cinemes de Catalunya, Cultura hi destinar√† 1,7 milions per tal d’incrementar la pres√®ncia del catal√†. Per tal de poder optar a les ajudes, els cinemes hauran de garantir la pres√®ncia del catal√† en com a m√≠nim sis sessions si el cinema en programa menys de 25, en 12 si el cinema ofereix entre 25 i 50 sessions i en un m√≠nim de 25 si es programen m√©s 50 de projeccions. En el cas de la subtitulaci√≥ caldr√† garantir que les pel¬∑l√≠cules s’estrenen a Catalunya en versi√≥ original subtitulada al catal√†.

Les ajudes per al doblatge i subtitulaci√≥ a les plataformes digitals seran d’un mili√≥ d’euros i busca augmentar la pres√®ncia del catal√† en pel¬∑l√≠cules i s√®ries que distribueixen aquestes plataformes, que actualment √©s molt petita. A m√©s, cultura tamb√© vol impulsar que es doblin o subtitulin les pel¬∑l√≠cules i s√®ries en format f√≠sic.

Pel que fa a les ajudes destinades als festivals i mostres audiovisuals a Catalunya, Cultura hi destinar√† 140.000 euros per incrementar els continguts subtitulats en catal√† en aquests espais. Cada festival podr√† optar a una ajuda m√†xima de 15.000 euros i per poder accedir-hi, els festivals hauran de subtitular al catal√† les pel¬∑l√≠cules de la inauguraci√≥ de la cloenda i la difusi√≥ del festival tamb√© s’haur√† de fer en llengua catalana.

Aplicacions, videojocs i traducció
Les aplicacions m√≤bils i videojocs tamb√© tindran una nova l√≠nia d’ajudes. Concretament, el Departament destinar√† fins a 100.000 euros per incentivar el catal√† a l’√†mbit tecnol√≤gic, sobretot “en l‚Äôentreteniment digital dels joves”. Aquestes ajudes tamb√© responen a la necessitat que hi hagi disponibilitat de productes tecnol√≤gics en catal√†, ja que el 45,7% dels catalans tenen configurat el tel√®fon m√≤bil en catal√†, el 46,4% el sistema operatiu de l’ordinador i el 43,5 la tauleta t√†ctil, segons l’√ļltima enquesta sobre les TIC a les llars catalanes.

Cultura tamb√© busca incrementar l‚Äôoferta de llibres no literaris tradu√Įts al catal√† amb 160.000 euros. Aquestes ajudes van destinades a les empreses editorials i entitats editorials sense √†nim de lucre privades.

Ajudes a l’occit√† i a la llengua de signes
Per cinqu√® any consecutiu, el govern tamb√© convocar√† ajudes per promoure el coneixement i l’√ļs de l’occit√†, aran√®s a l‚ÄôAran, a Catalunya. Aquest any la dotaci√≥ ser√† de 70.000 euros, √©s a dir, un increment del 55 % respecte a l‚Äôany passat. Aquesta l√≠nia de subvencions forma part del conjunt d‚Äôactuacions del Departament de Cultura per al foment de l‚Äôaran√®s, i de l‚Äôoccit√† en general, a Catalunya. Aquestes subvencions se sumen al suport que ja fa Pol√≠tica Ling√ľ√≠stica a accions de normalitzaci√≥ de l‚Äôaran√®s del Conselh Generau d‚ÄôAran i de l‚ÄôInstitut d‚ÄôEstudis Aranesi, Acad√©mia aranesa dera lengua occitana.

La llengua de signes en catal√† tamb√© comptar√† amb 70.000 euros per fomentar-la i difondre-la. Aquestes ajudes en el conjunt d‚Äôaccions de foment i difusi√≥ de la llengua de signes catalana que la Direcci√≥ General de Pol√≠tica Ling√ľ√≠stica impulsa en el marc de la Llei 17/2010, de 3 de juny de la llengua de signes catalana.

Informa:ELNACIONAL.CAT (3-3-2021)
N.de la R.
Ja era hora que es potenci√©s el sector audiovisual. N’anem molt coixos.Ara b√©, amb aquesta suma no sembla pas que s’arribi gaire lluny. Sense independ√®ncia financera tot semblen engrunes. √Čs el que hi ha. Gr√†cies per la propina.

162 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: